Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na Peerless XLS10 i MB Seas SL26R

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
    Nie, nie mowi dobrze. Poza tym zadaj sobie trud i zaaplikuj 104 w odpowiednia obudowe to moze zmienisz zdanie i przestaniesz pisac glupoty o szybkosci i masie niskich tonow.
    Miałem go w 3 skrzyniach w tym jednym clozecie ale okej:)

Skomentuj

Ale nie miales w TL i dlatego nie bedzie ok.

Skomentuj

To ja proponuje w koncu posluchac dobrego subwoofera. Poza tym KAZDY dzwiek niskotonowy, czy to kinowy czy wygenerowany przez instrument bedzie mial powolne rozbrzmiewanie.
        Szybki niski bas to oksymoron, cos co nie istnieje i istniec nie bedzie.
        ale ja nie mowie o niskim basie!
        zamiast sluchac dobrego suba posluchaj obecnego standardu kina domowego - to ma buczec i wkurzac sasiadow a nie poprawnie odtwarzac organy

a nawet wracajac do szybkosci suba
        pare dni temu brat spalil alpharda sw 8" w samochodzie
        wsadzilem mu 8" STXa - obie skrzynie zamkniete

po odsluchu stwierdzilem ze STX zdecydowanie lepszy, schodzi nizej i brzmi przyjemniej
        ale wg brata lepszy byl alphard - dlaczego? a no dlatego ze "bas bylo dluzej slychac" ;]

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
          zamiast sluchac dobrego suba posluchaj obecnego standardu kina domowego - to ma buczec i wkurzac sasiadow a nie poprawnie odtwarzac organy
          Jakos mi sie nie chce wierzyc, ze sciezki filmowe produkowane na sprzecie za grube miliony dolarow, sa tak zrobione zeby buczalo i wkurzalo sasiadow. Moze to wlasnie wynika z tego, ze wiekszosc ludzi ma doswiadczenie odsluchu wlasnie na slabej jakosci sprzecie?

a nawet wracajac do szybkosci suba
          pare dni temu brat spalil alpharda sw 8" w samochodzie
          wsadzilem mu 8" STXa - obie skrzynie zamkniete

po odsluchu stwierdzilem ze STX zdecydowanie lepszy, schodzi nizej i brzmi przyjemniej
          ale wg brata lepszy byl alphard - dlaczego? a no dlatego ze "bas bylo dluzej slychac" ;]
          Przyzwyczail sie do takiego dzwieku i uznal go za referencje :) Nasze ucho jest bardzo zawodne i nie raz zapedza nas w kozi rog.

Skomentuj

Panowie, wróćmy może do meritum sprawy, bo na razie to są dywagacje jak o wyższości Świąt Wielkanocy nad Świętami Bożego Narodzenia.
            Ja nie będę robił TL bo nie mam na to miejsca. Po za tym napisałem jaki sub chciałbym zrobić. Mam możliwość zamiany membrany na Scana i tak zrobię.
            Chciałbym tylko uzyskać odpowiedź, jakiej objętości powinna być obudowa, żeby było dobrze.

Skomentuj

Zamieszczone przez bikoz Zobacz posta
              Ja nie będę robił TL bo nie mam na to miejsca.
              Ale przeciez nikt Ci nie mowi zebys robil TL.

Mam możliwość zamiany membrany na Scana i tak zrobię.
              No i git

Chciałbym tylko uzyskać odpowiedź, jakiej objętości powinna być obudowa, żeby było dobrze.
              Masz parametry membrany, to przesymuluj sobie jaka obietosc powinna miec obudowa.

Skomentuj

2 strony wcześniej dostałeś odpowiedź: http://www.vikash.info/audio/xls10/index.asp poza kontrowersyjnym umieszczeniem membrany(ja robię odwrotnie) to to jest max mozliwości tego głośnika w parze z tą membraną.

Skomentuj

Faktycznie, nie zwróciłem na tego linka uwagi. A więc zrobię też o pojemnosci ok 32 l brutto. Po odjęciu objętości głośnika, membrany, dodatkowych wzmocnień i objętości zajętej przez wzmacniacz wyjdzie jakieś 28 l.

Skomentuj

Jakos mi sie nie chce wierzyc, ze sciezki filmowe produkowane na sprzecie za grube miliony dolarow, sa tak zrobione zeby buczalo i wkurzalo sasiadow. Moze to wlasnie wynika z tego, ze wiekszosc ludzi ma doswiadczenie odsluchu wlasnie na slabej jakosci sprzecie?
                    sub w kinie ma robic wrazenie a nie przyjemnie grac... no a jak sam wiesz dla poczatkujacego im wiecej tym lepiej

Przyzwyczail sie do takiego dzwieku i uznal go za referencje Nasze ucho jest bardzo zawodne i nie raz zapedza nas w kozi rog.
                    zwrociles uwage nie na to co trzeba
                    pisales ze niski bas odbieramy za powolny
                    to dlaczego wg mojego brata nizej schodzacy STX jest za szybki?

Skomentuj

sub w kinie ma robic wrazenie a nie przyjemnie grac... no a jak sam wiesz dla poczatkujacego im wiecej tym lepiej
                      Dlatego też XLS jest idealnym głośnikiem do kina... nie tylko dla początkującego...

Skomentuj

srekal34 A co do muzyki to juz jest blee?

Skomentuj

A czy coś takiego napisałem? co nie zmienia faktu że do muzyki sa lepsze głośniki.

Skomentuj

srekal34, jest gdzieś opisany ten twój sub w TL ? W sumie to mógłbym spróbować zrobić taką budę. Nie wiem tylko jakie to ma wymiary. Może podrzuć jakiegoś linka albo chociaż podaj wymiary i jakiś rysunek

Skomentuj

Ja robię suba z membraną. TLke robi gooralesko

Skomentuj

Zrobił

Musze założyć odobny temat, w którym pokażę rysunek techniczny tej budy do XLSa oraz opiszę jaki jest rozkład wytłumienia. Będzie na dniach panie bikoz. Czekaj cierpliwie.
                                Last edited by gooralesko; 03.04.2012, 00:21.

Skomentuj

Czaruję...
                                X