Witam ponownie .
Jakiś czas temu kombinowałem z subwooferem i głośnikiem STX zasilanym przez wzmacniacz Mivoc.
Po przemyśleniach postanowiłem trochę unowocześnić mój sprzęt grający i zacząć od miejsca w którym dźwięk się wydobywa.
Pokrótce w tym momencie posiadam:
- Kolumny Ton 200
- wzmacniacz Technics A 800mk2
- sub Mivoc i STX
- źródło idzie z komputera ze zintegrowanej karty
Zaplanowane wedle kolejności
- zakup karty dźwiękowej z wyjściem cyfrowym / coaxialnym
- wymiana wzmacniacza na odczytujący sygnał cyfrowy DTS Dolby z możliwością podłączenia kilku kolumn
- dokupienie satelitek ( czy jest możliwe dobranie tak aby były to wiszące satelity)?
- rewitalizacja kabli dokupienie czegoś lepszego niż po 2 zł sztuka
- ewentualna wymiana wzmacniacz od suba na mocniejszy
- ewentualna wymiana tonów
całość do słuchania muzyki różnorakiej oraz czasem filmu.
Kasa - no nie ukrywam że lepsze chyba będzie szukanie używanych podzespołów
Tylko teraz pytań parę się rodzi .
Czy gra jest warta świeczki aby założenie polepszenia jakości udało się uzyskać na niezbyt wygórowanych cenowo komponentach .
Idąc kolejno :
- karta dźwiękowa np . Asus xonar DX D1
- wzmacniacz Yamacha ?Technics ? Sony?
- satelitki DIY lub gotowe, to już rzecz do głębszego przemyślenia
- co do kabli to też kwestia do przemyślenia
- temat ewentualnych wymianek pozostałych elementów pozostawiam na później w razie jakby wcześniejsze zmiany wniosły wiele w mój system grający.
Co sądzicie o takim rozwiązaniu, czy jest może ktoś kto dokonał takiej przesiadki i ma porównanie co do jakości dźwięku. Czy sygnał analogowy jest dużo gorszy niż cyfrowy ?
W necie szukałem informacji ale poza sposobami próbkowania ( co i tak mi nie wiele mówi ) nie uzyskałem jakiejś konkretnej odpowiedzi.
Jakiś czas temu kombinowałem z subwooferem i głośnikiem STX zasilanym przez wzmacniacz Mivoc.
Po przemyśleniach postanowiłem trochę unowocześnić mój sprzęt grający i zacząć od miejsca w którym dźwięk się wydobywa.
Pokrótce w tym momencie posiadam:
- Kolumny Ton 200
- wzmacniacz Technics A 800mk2
- sub Mivoc i STX
- źródło idzie z komputera ze zintegrowanej karty
Zaplanowane wedle kolejności
- zakup karty dźwiękowej z wyjściem cyfrowym / coaxialnym
- wymiana wzmacniacza na odczytujący sygnał cyfrowy DTS Dolby z możliwością podłączenia kilku kolumn
- dokupienie satelitek ( czy jest możliwe dobranie tak aby były to wiszące satelity)?
- rewitalizacja kabli dokupienie czegoś lepszego niż po 2 zł sztuka
- ewentualna wymiana wzmacniacz od suba na mocniejszy
- ewentualna wymiana tonów
całość do słuchania muzyki różnorakiej oraz czasem filmu.
Kasa - no nie ukrywam że lepsze chyba będzie szukanie używanych podzespołów
Tylko teraz pytań parę się rodzi .
Czy gra jest warta świeczki aby założenie polepszenia jakości udało się uzyskać na niezbyt wygórowanych cenowo komponentach .
Idąc kolejno :
- karta dźwiękowa np . Asus xonar DX D1
- wzmacniacz Yamacha ?Technics ? Sony?
- satelitki DIY lub gotowe, to już rzecz do głębszego przemyślenia
- co do kabli to też kwestia do przemyślenia
- temat ewentualnych wymianek pozostałych elementów pozostawiam na później w razie jakby wcześniejsze zmiany wniosły wiele w mój system grający.
Co sądzicie o takim rozwiązaniu, czy jest może ktoś kto dokonał takiej przesiadki i ma porównanie co do jakości dźwięku. Czy sygnał analogowy jest dużo gorszy niż cyfrowy ?
W necie szukałem informacji ale poza sposobami próbkowania ( co i tak mi nie wiele mówi ) nie uzyskałem jakiejś konkretnej odpowiedzi.
Skomentuj