Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

sygnał analogowy a cyfrowy - podzespoły - rewitalizacja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

sygnał analogowy a cyfrowy - podzespoły - rewitalizacja

Witam ponownie .

Jakiś czas temu kombinowałem z subwooferem i głośnikiem STX zasilanym przez wzmacniacz Mivoc.
    Po przemyśleniach postanowiłem trochę unowocześnić mój sprzęt grający i zacząć od miejsca w którym dźwięk się wydobywa.

Pokrótce w tym momencie posiadam:
    - Kolumny Ton 200
    - wzmacniacz Technics A 800mk2
    - sub Mivoc i STX
    - źródło idzie z komputera ze zintegrowanej karty

Zaplanowane wedle kolejności
    - zakup karty dźwiękowej z wyjściem cyfrowym / coaxialnym
    - wymiana wzmacniacza na odczytujący sygnał cyfrowy DTS Dolby z możliwością podłączenia kilku kolumn
    - dokupienie satelitek ( czy jest możliwe dobranie tak aby były to wiszące satelity)?
    - rewitalizacja kabli dokupienie czegoś lepszego niż po 2 zł sztuka
    - ewentualna wymiana wzmacniacz od suba na mocniejszy
    - ewentualna wymiana tonów

całość do słuchania muzyki różnorakiej oraz czasem filmu.

Kasa - no nie ukrywam że lepsze chyba będzie szukanie używanych podzespołów

Tylko teraz pytań parę się rodzi .
    Czy gra jest warta świeczki aby założenie polepszenia jakości udało się uzyskać na niezbyt wygórowanych cenowo komponentach .

Idąc kolejno :
    - karta dźwiękowa np . Asus xonar DX D1
    - wzmacniacz Yamacha ?Technics ? Sony?
    - satelitki DIY lub gotowe, to już rzecz do głębszego przemyślenia
    - co do kabli to też kwestia do przemyślenia
    - temat ewentualnych wymianek pozostałych elementów pozostawiam na później w razie jakby wcześniejsze zmiany wniosły wiele w mój system grający.

Co sądzicie o takim rozwiązaniu, czy jest może ktoś kto dokonał takiej przesiadki i ma porównanie co do jakości dźwięku. Czy sygnał analogowy jest dużo gorszy niż cyfrowy ?
    W necie szukałem informacji ale poza sposobami próbkowania ( co i tak mi nie wiele mówi ) nie uzyskałem jakiejś konkretnej odpowiedzi.

sygnał cyfrowy jest zawsze gorszej jakości niż analogowy. Przynajmniej gdy z analoga robi się cyfre. Ale przy dobrym próbkowaniu nikt tego nie usłyszy.
    Jak bym na twoim miejscu te wszystkie plany zmienił na:
    kupno/ a raczej budowa DIY jakiegoś 2 way, zależy do jak dużego pokoju. Kable za 10-15zł metr. I coś więcej niz YouTube lub inne pierdoły (jako źródło) gdzie jakość sygnału audio jest do niczego. Wzmaka nie musisz wymieniać.
    Zamieszczone przez dziaracz Zobacz posta
    -ewentualna wymiana tonów
    A co to znaczy?

Skomentuj

O tony chodziło mi konkretnie o kolumny które posiadam obecnie. A czy sygnał z karty dźwiękowej poprzez złącze cyfrowe nie da sygnału cyfrowego? który idąc do wzmacniacza zostanie jako cyfrowy odczytany. Np z Dts dolby czy coś w ten deseń. Więc nie miałem na myśli dźwięku analogowego puszczać jako cyfrowy tylko przerobić moje całe audio aby sygnał był w pełni cyfrowy. Czy taki zabieg nie powinien poprawić jakości?

Skomentuj

Jako ze miałem styczność z karta Audiotrak prodigi 7.1 HIFI i Kenwoodem DA9010 z wejściem optycznym udzielę się w temacie.

Prawdą jest ze podłączenie karty mającej wyjscie optyczne do wzmacniacza posiadajacego DAc poprzez kabel Toslink dalje dużą poprawę dzwieku ale to zalezy tylko i wylacznie od źródła , co prawda Audiotrak ponoć "w locie rozkodowuje mp3" ale jest to prawie nie zauwazalne.

Znaczącą poprawę słychac przy lepszej jakosci mp3 "320" bądź formatach bezstratnych.

Reasumując poprawe usłyszysz , ale cenę jaka trzeba zapłacic za kartę + wzmacniacz z DAC nie rekompensuje dzwięku.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
          Jak bym na twoim miejscu te wszystkie plany zmienił na:
          kupno/ a raczej budowa DIY jakiegoś 2 way, zależy do jak dużego pokoju. Kable za 10-15zł metr. I coś więcej niz YouTube lub inne pierdoły (jako źródło) gdzie jakość sygnału audio jest do niczego. Wzmaka nie musisz wymieniać.
          Budowa 2 dróg mówimy o dodatkowych głośnikach ? bo fronty na tą chwilę mam .
          Pokój około 18 m2 ( o ile pamiętam ) Co do You tuba to akurat nie jest moim źródłem , mp3 w bardzo dużej większości.

Tylko że przy tym wzmacniaczu nie uzyska się chyba dźwięku dolby czy jakiegoś przestrzennego ( koncert czy film )

---------- Post dodany o 21:02 ---------- Poprzedni post o 21:00 ----------

Zamieszczone przez Vitu Zobacz posta
          Jako ze miałem styczność z karta Audiotrak prodigi 7.1 HIFI i Kenwoodem DA9010 z wejściem optycznym udzielę się w temacie.

Prawdą jest ze podłączenie karty mającej wyjscie optyczne do wzmacniacza posiadajacego DAc poprzez kabel Toslink dalje dużą poprawę dzwieku ale to zalezy tylko i wylacznie od źródła , co prawda Audiotrak ponoć "w locie rozkodowuje mp3" ale jest to prawie nie zauwazalne.

Znaczącą poprawę słychac przy lepszej jakosci mp3 "320" bądź formatach bezstratnych.

Reasumując poprawe usłyszysz , ale cenę jaka trzeba zapłacic za kartę + wzmacniacz z DAC nie rekompensuje dzwięku.
          Czyli może się to okazać grą niewartą świeczki................

Skomentuj

Czy taki zabieg nie powinien poprawić jakości?
            w audio ceniony jest sygnał analogowy.
            Budowa 2 dróg mówimy o dodatkowych głośnikach ?
            tak
            Pokój około 18 m2
            no to monitory będą dobre.
            Tylko że przy tym wzmacniaczu nie uzyska się chyba dźwięku dolby czy jakiegoś przestrzennego ( koncert czy film )
            do wszystkich bajerów potrzebujesz wzmacniacz z cyfrówką na pokładzie. Dolby srolby.
            Czyli może się to okazać grą niewartą świeczki................
            ja bym zainwestował w lepsze paczki (kolumny) i słuchał dobrej jakości plików muzycznych np: AudioCD oryginały. Ewentualnie zrobił przemeblowanie w pokoju aby było lepsze pole odsłuchu :P

---------- Post dodany o 22:02 ---------- Poprzedni post o 22:01 ----------

Vitu dobrze gada.

Skomentuj

w audio ceniony jest sygnał analogowy.
              do wszystkich bajerów potrzebujesz wzmacniacz z cyfrówką na pokładzie. Dolby srolby.
              Czyli cyfrowe gadżety są tylko gadżetami? Tak po głębszym zastanowieniu to przecież wzmacniacze lampowe to z dolby digital nie mają nić wspólnego .

Nie duże jakieś takie co by powiesić się dało:-) bo naprawdę nie mam możliwości po pokoju jeździć z meblami i do tego jeszcze komponować kolumny między regałami.

ja bym zainwestował w lepsze paczki (kolumny) i słuchał dobrej jakości plików muzycznych np: AudioCD oryginały. Ewentualnie zrobił przemeblowanie w pokoju aby było lepsze pole odsłuchu :P
              Audio CD odpada bo nie mam na czym . Tylko pozostaje komp i format JP2 yy znaczy się MP3 :-)
              Meblowanie odpada niestety a z tymi lepszymi kolumnami tak jak pisałem myślałem że lepsze będzie podejście do tematu od początku czyli od karty dźwiękowej , tym bardziej że kolumna zagra tak jaki dostanie sygnał a skoro sygnał może być lichy to i reszta jest słaba.

Wcześniej miałem pod tym wzmacniaczem podłączone CD ( poszło do żyda) i te kolumny nie grały źle.
              W miarę ładnej jakości MP3 też jest miło posłuchać i wolałbym wymianę kolumn pozostawić na sam koniec .

Cały czas mi spać nie daje zakup karty dźwiękowej. Ja wiem że nic nie stoi na przeszkodzie aby kupić tylko czy to polepszy cokolwiek ....

Napisał dziaracz
              Budowa 2 dróg mówimy o dodatkowych głośnikach ?
              tak
              Napisał dziaracz
              Pokój około 18 m2
              No i kolejna zagwozdka się rodzi bo przecież tyle tych projektów na forum że chyba jedynym ograniczeniem poza zdrowym rozsądkiem są tylko pieniądze..

Skomentuj

Oddzielna karta będzie lepsza od zintegrowanej w płycie głównej. Zależy jeszcze jaka.
                Tak po głębszym zastanowieniu to przecież wzmacniacze lampowe to z dolby digital nie mają nić wspólnego .
                hehhehe, chyba, że se postawisz 5-6 takich wzmacniaczy lampowych dla każdego zestawu glośnikwoego (fronty, tyły, prawy lewy, górny dolny...) i na każdy podasz odpowiedni sygnał skąś se go biorąc.
                No także dalej mówię, zapomnij o cyfrówkach jak szukasz lepszego dźwięku to:
                dobry zestaw głośnikowy
                dobre źródło sygnału
                normalny wzmacniacz
                (możesz se kupić dla świętego spokoju zajebistą kartę dźwiękową, było na forum już gadane o nich)
                dobrze ustawione głośniki w pokoju i dobrze ty ustawiony :)

---------- Post dodany o 10:29 ---------- Poprzedni post o 10:21 ----------

mógłby się ktoś jeszcze wypowiedzieć, co myśli

Skomentuj

Czaruję...
                X