Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poprawny współczynnik do wykonania korektora impedancji

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poprawny współczynnik do wykonania korektora impedancji

Dzień dobry

To jest mój pierwszy temat więc jeżeli pomyliłem działy to bardzo przepraszam.

Chcę zapytać jaki jest poprawny współczynnik wykorzystywany do projektowania korektora impedancji ?
    Na polskich stronach jako mnożnik występuje 1,5 natomiast zagraniczne kalkulatory używają 1,25 .

Rk=1,5 * Re

Czy możecie napisać z czego to wynika ? :)
    Czy ten współczynnik wynika z zastosowanego głośnika tzn różnica niskotonowy lub niskośredniotonowy ?

Bardzo proszę o naświetlenie sprawy :)

THX

znaczy pułapkę rezonansową chcesz zaprojektować?
    Wielkiej różnicy nie ma między 1,5 a 1,25. Jeżeli Re to rezystancja cewki głośnika. to np: Rk= 4.8 / 4 ohm (Re=3.2 ohm). Ja to bym mierzył po zaprojektowaniu układu i jeżeli nie działa tak jak trzeba to zmiana. Ponieważ tak teoretyczne wzory nie zawsze się sprawdzają w praktyce.

Skomentuj

Nie pułapkę, tylko korektor impedancji głośnika niskotonowego (nisko-sredniotonowego), dokładnie to o czym pisze Yoshi w artykule " Zwrotnice częstotliwościowe w ujęciu praktycznym", rozdział "Podstawowe układy stosowane w filtrach DP - KOREKTOR IMPEDANCJI"

Podane tam są takie wzory:

Rk=1,5 *Re
      Ck= Le/(Rk*Rk)

gdzie:
      Ck, Rk to wartości elementów korektora czyli kondensator i rezystor
      Re, Le rezystancja i indukcyjność głośnika

No i własnie z tym współczynnikiem (1,5) mam kłopot.
      W kalkulatorach internetowych rezystancja jest przemnożona przez 1,25
      - dlaczego ?

Czy jest jakiś wzór na obliczenie tego współczynnika czy jest to wartość constans zależna od czegoś ?

Z czego wynika mnożnik 1,5, od czego zależy i jak się go przyporządkowuje - wiem że pytania mogą być "upiardliwe" , ale jak coś robie to lubię wiedzieć dlaczego tak a nie inaczej.
      Lektura na ten temat u wujka Google jets mizerna a wręcz zerowa.
      Dlatego skoro mogę prosić o pomoc to proszę. :)

Dodam tylko że chłopak pisze świetne artykuły.

---------- Post dodany o 12:06 ---------- Poprzedni post o 10:00 ----------

Są też dyskusje odnosnie podstawiania do wzoru impedancji i rezystancji glosnika.
      Rozumiem że tu jest podana rezystancja cewki glosnika tak ?

W programie zwrotnice podstawiany jest parametr impedancji a nie Re (rezystancji).
      Ktos na innym forum nazwał te wzory durnymi, bo niby powinna byc zastosowana impedancja głośnika a nie rezystancja cewki, oszaleć idzie ....
      :(

Zobaczcie jeszcze link poniżej jaka wychodzi wartość kondensatora. Rezystor ok ( ale mnoznik 1,25) a kondensator cuda na kiju.
      http://www.apicsllc.com/apics/Misc/filter2.html

Natomiast na tej stronie: http://kolumny.prv.pl/zwrotnicabi.php
      wzór jest inny jednak wyniki zgadzają się z obliczeniami Yoshiego no i mowa jest również o rezystancji cewki glosnika.
      Bardzo proszę o pomoc bo zgubiłem się w tym wszystkim.
      Last edited by Bilbo; 03.04.2012, 11:17.

Skomentuj

Witam,

Ten temat i mnie zainteresował. Nie wiem, ale w/g mnie ten kalkulator jest ok. Uwaga na jednostki H a nie mH i separator miejsca dziesiętnego - kropka a nie przecinek.

Pozdrawiam,
        Jacek Zieliński

Skomentuj

Jednostki wziąłem pod uwagę i separator również
          Inne kalkulatory liczą jednak wg w/w wzorów ( jest jednak różnica mnożnika )
          Natomiast ten podaje wycudowane wartości kondensatora .
          Skąd to się bierze ?

Skomentuj

żeczywiście upierdliwe :)
            ja bym pieprzył ten 1,25 czy 1,5. Skupił bym się na tych 3 wzorach:

Zamieszczone przez Bilbo Zobacz posta
            Rk=1,5 *Re
            Ck= Le/(Rk*Rk)
            +

f=1/(2*pi*RC) - startowa, dolna częstotliwość korektora impedancji przetwornika elektroakustycznego .
            i sam se dobrał 1,25 czy 1,5
            Jak masz przed oczyma wykres impedancji to juz wszystko jasne. A jak go nie masz to o czym tu gadać...
            Masz go w ogóle?

Skomentuj

Ups... tzn że dla glosników 4 ohm jest 1.25 a dla 8 ohm 1,5 ?
              Chodzi o czysto teoretyczne rzeczy :)
              Jeżeli się pewnych rzeczy nie zrozumie to nie ma co się zabierać za budowę kolumn ani ich poprawianie.

Skomentuj

Moim zdaniem obecnie taki korektor dość cieżko jest wyliczyć na piechotę bo wykresy impedancji wielu głośników są spłaszczane już na etapie konstrukcji głośnika, dlatego wzór może nie zadziałać jak trzeba. Trzeba np odstrajać parametr pojemności na mniejszy żeby impedancja po korekcji była bliższa lini prostej. Podobnie z rezystancją. Trafiaja się już głośniki z niemalże liniową impedancją .

Skomentuj

Czyli wykonanie korektora bez pomiarów opierając sie na parametrach podanych przez producenta rownież mija się z celem tak ? :(

Skomentuj

I tak i nie, na pewno taki korektor będzie działać ale nie będzie działać idealnie. Przy pomocy pomiarów można zrobić to o wiele dokladniej. Taki liczony to trochę półśrodek .
                    Po drugie nie ma co przeceniać korektora impedancji. Nie zawsze jego stosowanie wpływa krozystnie na filtrację, czasem po prostu przeszkadzają.

Skomentuj

Tak myslalem ze bez tego się nie obędzie .

Dziękuję za pomoc. :)

Skomentuj

Witam,

Yoshi, ale pomiar takiego korektora polega na wpięciu go równolegle do zacisków głośnika i zdjęciu charakterystyki impedancji, czy pomiarach całej, gotowej zwrotnicy za pomocą mikrofonu. Nie lubię SW, dlatego bawiłem się X-over. Tam dodałem korektor do gołego głośnika. Wykres impedancji zrobił się płaski. Ale nastąpiła też zmiana krzywej przenoszenia głośnika w górnej części wykresu.
                        Dlatego chodzi mi o kolejność:
                        - najpierw korygujemy impedancję a potem reszta zwotnicy
                        - najpierw zwrotnica a potem korektor (trochę bez sensu)
                        Dodatkowo, czy czepiać się wszystkich głośników? W kilku artykułach dotyczących projektowania zwrotnic podkreślano, że wzrost impedancji głośnika tak naprawdę rozwala strojenie, danej gałęzi.
                        Często stosujesz taki dwójnik? A może to sztuka dla sztuki? Słychać to w ogóle?

Pozdrawiam,
                        Jacek Zieliński

Skomentuj

Zamieszczone przez Jacek Zieliński Zobacz posta
                          ale pomiar takiego korektora polega na wpięciu go równolegle do zacisków głośnika i zdjęciu charakterystyki impedancji, czy pomiarach całej, gotowej zwrotnicy za pomocą mikrofonu.
                          jak zmienisz impedancje za pomoca korektora to i wykres charakterystyki sie zmieni

najpierw zrób korektor (jesli potrzebny) a potem rób do niego zwrotnice bo bedziesz uzywał innych wartosci elementów
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                          X