Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Balastowanie kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Balastowanie kolumn

Mam pytanie dotyczące kolum głośnikowych posiadajacych komore balastowa którą wypełnia sie przewaznie piaskiem. O co w tym chodzi?

dociąża sie kolumne ??? powodując tym samym zmniejszenie efektu grającej obudowy ??

tak sie mi wydaje..

pozdro

Skomentuj

Chodzi o to, żeby dociążyć kolumne, np jak jest wąska i wysoka to robi się taką komore żeby kolumna się czasami nie przewróciła. Jak coś źle napisałem to porsze mnie poprawić

Skomentuj

Tak ale dlaczego tak mało producentów stosuje tą metode i czy ona jest skuteczna oraz jak dokladnie cos takiego zbudować.

[ Dodano: 2004-12-19, 20:53 ]
        Maxi nie sądze żeby o to chodziło. Wiem ze metoda ta ma wpływać na dzwiek a nie na stabilność kolumny .

Skomentuj

Nie wiem, mi się tak wydawało gdzieś chyba to kiedyś widziałem jak ktoś miał takie coś napisane żeby kolumna sztywniej stała czy jakoś tak.

Skomentuj

Ja wiem w Tonsilach Bolero jest komora z piaskiem ale w jakim celu to nie :) hihih

Skomentuj

ma to znoiwelowac drgania obudowy

to zróbcie małe doswiadczenie :
              nastawcie głosno muzyke i dotknijcie do obudowy
              puzniej postawcie na niej cos ciezkiego albo usiadzcie i zobaczcie jak to gra

tak mało robi bo robia masówke albo sama konstrukcja obudowy i materiały uzyte sa wystarczajaco ciezkie iz nie trzeba robic komory balastowej

Skomentuj

Jeszcze i to trzeba dodać, że ciężar balastu powinien być spory. Przynajmniej 1/3 masy kolumny bez balastu. 2 kg piasku w 35 litrowej kolumnie niewiele zmienią.

Skomentuj

czyli dobrze powiedziałem... reszta powtórzyła

pozdro

Skomentuj

Czaruję...
                  X