Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Plik kalibracyjny i faza

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Plik kalibracyjny i faza

Witam
    Czy korekta przebiegu fazy zawarta w pliku kalibracyjnym do SW ma znaczenie przy pomiarach a w konsekwencji przy projekcie zwrotnicy? Posiadam dwa pliki kalibracyjne które różnią się znacznie przebiegami fazowymi. W załaczniku wykres plików wraz z fazami.
    Pozdrawiam
    Załączone pliki

W sumie nie ma to znaczenia gdyż oba głośniki mierzysz tym samym mikrofonem z tym samym plikiem kalibracyjnym. W zasadzie nie interesuje Cię rzeczywisty przebieeg fazy ale względny przebieg fazy pomiędzy dwoma głośnikami. Rzeczywisty przy którymś lub przy obu plikach mozesz mieć błędny ale względne fazy jak najbardziej porpawne .
    Sytuancja analogiczna do wadliwej linijki na której 1 cm ma np 1,48765735cm. Jeżeli masz odmierzyć dwa identyczne kawałki a nie istotna jest ich rzeczywista długość to nawet tak bardziewną linijką zrobisz to dobrze .

Skomentuj

Kurcze, nie znalazłem wczoraj czasu żeby sprawdzic to. Myślę ze dzisiaj mi się uda i bedzie sprawa jasna.
      Ale jeszcze jedna sprawa odnośnie tego wykresu. Jezeli program uwzględnia fazę z pliku kalibracyjnego ( a wydaje mi sie że tak ) to patrząc na plik żółty, korekta fazy jest niewielka w paśmie 200 - 20k i oscyluje w granicach 0 - 10 stopni. Natomiat faza pliku czerwonego działa w paśmie 1k - 20k ale w granicach -10 - -160 stopni. Dzieląc to na pasma w konstrukcji dwudrożnej, wynika z tego że w obudwu przypadkach wpływ pliku na głośnik niskośrednio jest niewielki. Natomiast wpływ na wysoki w drugim przypadku (plik czerwony) jest już znaczny. Przy pomiarze samej charakterystyki amplitudowej napewno nie będzie to miało znaczenia ale przy symulacji zwrotnicy uważam ze te dwa pliki mogą dać inną sumę poszczególnych głośników.
      Nie wiem czy dobrze myślę ale napewno wieczorem to sprawdzę.

Skomentuj

Zamieszczone przez Leszek M Zobacz posta
        Nie wiem czy dobrze myślę ale napewno wieczorem to sprawdzę.
        Cały czas nie rozumiesz. Dla Ciebie przy pomiarach w celu symulacji czy też zaprojektowania zwrotnicy nie jest ważna faza bezwzględna. Dla Ciebie ważne są zależności pomiędzy głośnikami. Problemem by było jakbyś mierzył dwa głośniki na dwóch różnych plikach kalibracyjnych. Ale zapewne mierzysz na tym samym pliku. Więc jeśli przy pomiarze jednego i drugiego głośnika przesunięcie fazowe wynikające z pliku kalibracyjnego będzie takie samo, to zależności między głośnikami zostaną zachowane i zostaną one poprawnie zmierzone.
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
        X