Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki - jakie głośniki i zwrotnica do gdwk 11/100?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitorki - jakie głośniki i zwrotnica do gdwk 11/100?

Witam
    Posiadam głośniki 2x gdwk 11/100 i chciałbym zrobić sobie małe monitorki na tył kina. Nie jestem zbyt dobry w znajomości głośników jak i zwrotnic, lecz poradzę sobie z skompletowaniem cześci i zbudowaniem tych maleństw :)
    Nie wiem jakie głośnik do nich dokupić i jaką zwrotnice zastosować. Chciałbym żeby wielkość pudła (mdf prawdopodobnie 18mm) była około 18/25/30(SxWxG) + bass-reflex, realne? :)
    Jaki głośnik polecacie do takiej konstrukcji tak w granicach do 300zł z zwrotnicami i bassreflex? Kable mam bo kiedyś zrobiłem sobie front'y, grają jak dla mnie super i trochę zostało metrów.
    Byłbym wdzięczny za pomoc.
    Pozdrawiam

PS. Te kolumny są coś warte?
    http://stx.pl/e-250-czarny-efektowy.html
    http://stx.pl/c-200-czarny-centralny.html
    A i ostatni o którym nigdzie nic nie pisze:
    http://www.euro.com.pl/zestawy-kolum...1-czarny.bhtml
    Co do pytań PS nie koniecznie potrzebuję odpowiedzi, może jedynie o kolumnie mission bo centralny jednak chcę zakupić :)
    Last edited by themo; 03.04.2012, 15:10.

z ta wysokotonowka byla zwrotnica z np ARN 150
    jest tez jakis 13cm tonsil w gotowych konstrukcjach - poszukaj

centrala nie sluchalem ale satelitki tak
    nie gra to niskim basem, ale do kina idealne
    brzmienie w pelni poprawne i nie meczace

ogolnie zdecydowanie lepsze niz "drewniane" kina z marketu

Zamieszczone przez themo Zobacz posta
    Co do pytań PS nie koniecznie potrzebuję odpowiedzi, może jedynie o kolumnie mission bo centralny jednak chcę zakupić
    proponuje aby w kazdej kolumnie kina domowego byly takie same glosniki
    jak to nie wykonalne to przynajmniej zadbaj o te same wysokotonowki

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      z ta wysokotonowka byla zwrotnica z np ARN 150
      jest tez jakis 13cm tonsil w gotowych konstrukcjach - poszukaj

centrala nie sluchalem ale satelitki tak
      nie gra to niskim basem, ale do kina idealne
      brzmienie w pelni poprawne i nie meczace

ogolnie zdecydowanie lepsze niz "drewniane" kina z marketu

Czyli na to wychodzi że bardziej będę musiał sie starać zbudować centralny głośnik a najwyżej zakupić 2x stx e-250 na tył.
      Właśnie wróciłem do domu po pracy i odkręciłem głośniki z kolumn prawie nie chciały odejść :) więc moje głośniki w frontach to peerless d27tg-05-06 6om dpf16 i 2x arn-150-03/4 4om.
      Jest jakiś sprytny centralny na te głośniki (preferowałbym długie nie wysokie)? :) Bo szczerze to bardziej wolałbym coś lepszego na przód a co do moich gdwk, przypuszczam że będę musiał sprzedać bo na nic mi się nie przydadzą i zakupię te stx'y. Szczególnie że bardziej mi zależało na czymś małym na tył.
      Wymagania
      Last edited by themo; 03.04.2012, 20:01.

Skomentuj

więc moje głośniki w frontach to peerless d27tg-05-06 6om dpf16 i 2x arn-150-03/4 4om.
        znakomite zestawienie
        to moja ulubiona vifa - szkoda ze juz nie produkuja :(

jak chcesz szybko i nie najgorzej to kup zestaw STXow

jak chcesz miec z tego satysfakcje to rob sam DIY

Skomentuj

Lubię ich dźwięk i to bardzo :)
          Lecz jeśli mówisz że już peerless'ów nie produkują więc nie będę mógł zrobić podobnych głośników :/
          Bo chyba zakupię na tył te stx a co proponujesz na przód/centrum (te mission mnie interesują - coś wiadome o nich)? Subwoofer na razie odpada bo chcę usłyszeć moje kolumienki z centralnym i tyłem a i kasiorka nie wystarczy na wszystko w tym miesiącu :|

---------- Post dodany o 06:49 ---------- Poprzedni post o 07:13 ----------

Po kilku dniach przemyśleń :) doszedłem do takiego wniosku:
          Kupię głośnik centralny - JBL ES 25C, na tył Stx e-200, a subwoofer powoli zaczynam składać 'Wzmacniacz do subwofera na mostku TDA7294 - Irka' trochę chyba mnie to przerośnie, ale spróbuje :) (problem będzie z zakupem części tzn bardziej z rozpoznaniem przeze mnie jakie podzespoly uzyte do tego byly) ... dam rade ;D

ps. chyba że Ty Pawle widzisz to inaczej z tym centralnym :) co do tyłu to wielkość kolumn mi odpowiada, a jesli one graja w miare jak na efektowe to ok
          pozdro

Skomentuj

Kupię głośnik centralny - JBL ES 25C
            dlaczego? czym sie kierowales przy wyborze?
            nie znam tego modelu ale znam inne marketowe JBLe i wiem co sa warte... zdecydowanie lepszy bedzie STX - chociazby dlatego ze taniej i ta sama wysokotonowka w 3/5 kina :p

Skomentuj

No może racja, namieszam każdy z innej firmy a tak jak mówisz tak nie powinno się robić :) Dzięki jeszcze raz

ps. odezwę się co do subwoofera

Skomentuj

Czaruję...
              X