Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nietypowy zestaw głośnikowy DIY, jak to połączyć

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

nietypowy zestaw głośnikowy DIY, jak to połączyć

Na początku witam wszystkich forumowiczów.
    Mam do was pytanie, otóż chodzi mi po głowie pewien nietypowy projekt kolumn podłogowych do muzyki jak i do kina. Nietypowy dlatego że będzie zawierał sporo głośników, tylko problem w tym że nie wiem jak je połączyć i jaką zwrotnicę zastosować. Pewnie mnie wyśmiejecie ale mimo wszystko proszę o pomoc. Otóż chciałbym połączyć 4 głośniki stx-a GDN-17-140-8-SCX lub GDN-14-100-8-SCX ale chyba jednak wybiorę te mniejsze. Oczywiście jeżeli 8 ohm-owe się nie nadają do takiego połączenia to 4-ohm-owe też wchodzą w grę. Zwrotnicę chciałbym tak zestroić aby dwa głośniki odtwarzały jedynie pasmo niskotonowe a pozostałe dwa nisko-średniotonowe. Jak do tej pory to jeszcze nie problem, bo wystarczy połączyć dwie pary szeregowo a potem te dwie pary ze sobą równolegle aby otrzymać kolumny 8-ohm-owe. Schody zaczną się teraz. Z boku kolumny chciałbym jeszcze wkomponować już posiadane przeze mnie głośniki Tonsil GDN 20/60/3 8ohm, tzn. po jednym na kolumnę. Teraz powiedzcie jak to połączyć? Może użyć 4-ohm-owe stx-y które po połączeniu razem dadzą mi 4-ohm zestaw plus 8-ohm-owy tonsil równolegle to chyba da mi 6-ohm na kolumnę? Dobrze kombinuję czy nie za bardzo? Wiem że to zwariowana konstrukcja i pewnie wielu z was ją skrytykuje, ale proszę, pomóżcie. Dodam że to nie pierwsza moja konstrukcja kolumn własnej roboty, a właściwie jest to trzecia, jedna była na głośnikach STX a druga na Tonsilach, z tym że żadna nie była tak zwariowana. Problemu nie byłoby gdybym znalazł 15-ohm-owe głośniki w podobnej cenie, niestety STX ma takie tylko jedne-AWX-y po 150zł sztuka więc odpadają. Macie jakieś pomysły? Doradźcie jeszcze jakieś wysokotonowe do 100zł sztuka.
    Podsumowując, konstrukcja dwóch podłogówek gdzie każda posiadać będzie po 4 głośniki niskotonowe na froncie kolumny plus jeden z boku i do tego mocny wysokotonowy. Kolumny mają służyć do kina oraz muzyki. Zależy mi na mocnym, klarownym oraz pełnym detali paśmie średniotonowym oraz dynamicznym basie. Jeszcze raz proszę o pomoc.

Wszystko bez sensu. Nikt tu na to nie będzie tracił czasu.

Wysłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk

Skomentuj

skoro z boku bedzie duzy niskotonowy to po co 2,5 drogi na froncie?
      na 4 GDN 14 chcesz dac jednego GDN 20/60/3? przeciez on nie wyrobi z efektywnoscia!

co do wysokotonowki to moze byc STX AWX (chociaz przekracza 100zl)

Skomentuj

no dobra, wywalam te tonsile z konstrukcji, może na nich zrobię jakiś subwofer aktywny. W takim razie jak proponujecie połączyć te 4 stxy i jaką zastosować zwrotnicę? Wysokotonowy STX AWX może być, to tylko 15zł więcej niż założona wcześniej stówka. Tak naprawdę to chciałem zrobić coś na styl Jamo S 608, może coś doradzicie przy okazji jak takie coś skonstruować niedrogo.

Skomentuj

Jak czytam twoje posty to łapie sie za głowe...
          Znalazłes w szafie smieciowate tonsile i postanawiasz z nich zrobic subwoofer...
          Albo robisz coś porzadnie od poczatku do konca albo w ogole nie zaczynasz!!
          A co do kolumn to naprawde szkoda twojego i naszego czasu.
          Nie wiem kto zrobi ci do tego zwrotnice zgranie fazowe to bedzie jakaś pomyłka nie mówiac o impedancji wyjsciowej.

Skomentuj

Marios221 jeżeli stać Cię na lepsze głośniki no to gratuluję, mnie nie. Komentarze typu "śmieciowate tonsile" zachowaj dla siebie. A jeżeli temat Cię przerasta to się nie udzielaj, nie będę marnować Twojego czasu a za innych się nie wypowiadaj. Ktoś skonstruował kolumny Jamo S608 i grają one świetnie więc jeżeli ktoś chce to da sobie radę, ale wystarczy chcieć. Na podobnym forum powiedziano mi że 4 głośniki 8-ohmowe najlepiej połączyć w taki sposób że dwie pary głośników połączonych ze sobą szeregowo połączyć razem równolegle i wyjdzie z tego 8 ohm, więc można, pytanie tylko jak to zrobiono w kolumnach typu Jamo S 608 i jakich użyto głośników że możliwe było dołączenie jeszcze 25cm woofera z boku kolumny? Na pewno ktoś ma jakiś pomysł.

Skomentuj

Zamieszczone przez Maxiiiii Zobacz posta
              Ktoś skonstruował kolumny Jamo S608 i grają one świetnie więc jeżeli ktoś chce to da sobie radę, ale wystarczy chcieć.
              Mysle, ze konstruktor Jamo S608 ma wieloletnie doswiadczenie, fachowa wiedze, znakomite zaplecze techniczne, lacznie z komora bezechowa do pomiarow kolumny. Dopiero zestawienie tych wszystkich rzeczy daje finalny produkt dobrej jakosci. Problem z Twoim pomyslem jest taki, ze Ty nawet nie wiesz po co chcesz stosowac taka baterie glosnikow. Mam wrazenie, ze Tobie chodzi jedynie o wizualny aspekt kolumn, a nie brzmieniowy. Napakowac tyle ile sie da, zeby przypominalo Jamo i bedzie git.
              Niestety nawet jesli ktos odpowie na Twoje pytania, to nastepnie pojawia sie kolejne, poniewaz Twoja wiedze i doswiadczenie w tym temacie jest bardzo nikle. To ze zbudowales te dwa czy trzy projekty nie swiadczy, ze masz faktycznie doswiadczenie.

Radze Ci porzucic ten pomysl, bo na dzien dzisiejszy przerasta Cie to zupelnie. Zacznij od rzeczy prostszych, jednoczesnie poglebiajac wiedze teoretyczna. Wtedy napewno znajdzie sie nie jedna osoba, ktora z checia Ci pomoze. Poki co jestem pewien, ze w tym projekcie jaki sobie wymysliles nie znajdziesz tutaj pomocy.

Skomentuj

Ktoś skonstruował kolumny Jamo S608 i grają one świetnie
                W takim razie po co chcesz nieudolnie budować kopie tych kolumn jesli za 1.5 tyś możesz miec nóweczki w kartonach?

jeżeli stać Cię na lepsze głośniki no to gratuluję, mnie nie. Komentarze typu "śmieciowate tonsile" zachowaj dla siebie
                Ja tobie do kieszeni nie zagladam, i ty w moim przypadku również tego nie czyń.

Na podobnym forum powiedziano mi
                Jesli na "podobnym" forum dostałeś odpowiedz to po co wałkujesz nadal ten temat??

jak to zrobiono w kolumnach typu Jamo S 608 i jakich użyto głośników że możliwe było dołączenie jeszcze 25cm woofera z boku kolumny?
                To pytanie musisz kierować do inżynierów Jamo oni najlepiej beda wiedzieli co zaprojektowali:)

Na pewno ktoś ma jakiś pomysł.
                Kup orginalne jamo i bedziesz mial spokoj do konca zycia:)

Skomentuj

gdybym miał doświadczenie i wiedzę jak to połączyć nie pytałbym was o to, myślałem że wasza wiedza mi pomoże, ale jak widzę wy sami tej wiedzy nie posiadacie a wypowiedź kolegi Pogromca mitów tylko mnie w tym utwierdza, wy wolicie w nieskończoność robić dwu drożne pierdziawki do laptopa, a poważniejsze konstrukcje was po prostu przerastają.

Skomentuj

To ja się włączę do dyskusji bo widzę że autor wątku uparł się na 4 gdn-y zamiast kupić 1 porządny. Maxiiiii popatrz w ten sposób: 8 14scx to koszt 376 zł, za te pieniądze możesz mieć 2 porządne 18 AWX lub 22scx z GDM scx . 18 AWX możesz wpakować w linię transmisyjną lub z 22 i GDM zrobić 3-way STX. Z tonsila możesz mieć Siestowego GDN-a 15/40/5 z Vifą. To co ty planujesz jest oprócz tego co napisał Marios221 ( zgranie fazowe itd) z punktu SPL -nie ma kopułek do 100 zł które były by na tyle głośne żeby to ładnie grało ( każdy dodatkowy głośnik to + 3dB)ZGDN 20/60/3 możesz zrobić subwofer opierając się o projekt Irka na TDA. Jeżeli chcesz mieć 2 GDN-y 20 w kolumnach z boku możesz wsadzić je w wersji aktywnej ( patrz 2 wzmacniacze na pojedyńczym TDA zasilające tylko GDN 20/60/3 po 1 na każdą kolumnę).

---------- Post dodany o 19:13 ---------- Poprzedni post o 19:04 ----------

wy wolicie w nieskończoność robić dwu drożne pierdziawki do laptopa, a poważniejsze konstrukcje was po prostu przerastają.
                    To widzę że chyba słyszałeś niewiele jeżeli tak uważasz. Widać że w życiu nie projektowałeś zwrotnicy - to nie jest takie proste jak się wydaje - to nie jest kwestia wklepania danych w kalkulator czy choćby przesymulowanie zwrotnicy w SW. jak chcesz dużooooooo głośników to sklonuj Maesto Fenixa lub http://mirulu.borec.cz/Sloupy/sloupy.htm

Skomentuj

Marios221 jeżeli stać Cię na lepsze głośniki no to gratuluję, mnie nie.
                      skoro ciebie nie stac to po co chcesz ich az tyle?
                      ja bym muaial je kupic w okazji (4szt w cenie 1) zeby zaszalec z taka konstrukcja...

Komentarze typu "śmieciowate tonsile" zachowaj dla siebie.
                      chodzilo o to ze te tonsile mimo ze 8" wcale nie nadaja sie na suba

A jeżeli temat Cię przerasta to się nie udzielaj,
                      dlaczego KAZDY nowy poczatkujacy ktoremu sie probuje wmowic jakie bledy popelnia, zachowuje sie dokladnie w taki sposob? :???:

pytanie tylko jak to zrobiono w kolumnach typu Jamo S 608 i jakich użyto głośników że możliwe było dołączenie jeszcze 25cm woofera z boku kolumny? Na pewno ktoś ma jakiś pomysł.
                      Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Mysle, ze konstruktor Jamo S608 ma wieloletnie doswiadczenie, fachowa wiedze, znakomite zaplecze techniczne, lacznie z komora bezechowa do pomiarow kolumny. Dopiero zestawienie tych wszystkich rzeczy daje finalny produkt dobrej jakosci.
                      plus fabryka ktora zrobi kazdy glosnik jaki sobie wymysli

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Radze Ci porzucic ten pomysl, bo na dzien dzisiejszy przerasta Cie to zupelnie. Zacznij od rzeczy prostszych, jednoczesnie poglebiajac wiedze teoretyczna. Wtedy napewno znajdzie sie nie jedna osoba, ktora z checia Ci pomoze. Poki co jestem pewien, ze w tym projekcie jaki sobie wymysliles nie znajdziesz tutaj pomocy.
                      lub dozbieraj do tego
                      http://www.visaton.de/en/bauvorschla...ght/index.html

jak widzę wy sami tej wiedzy nie posiadacie a wypowiedź kolegi Pogromca mitów tylko mnie w tym utwierdza, wy wolicie w nieskończoność robić dwu drożne pierdziawki do laptopa, a poważniejsze konstrukcje was po prostu przerastają.
                      :lol:
                      tym zarobiles wielkiego minusa :lol:

Skomentuj

gdybym miał doświadczenie i wiedzę jak to połączyć nie pytałbym was o to, myślałem że wasza wiedza mi pomoże, ale jak widzę wy sami tej wiedzy nie posiadacie a wypowiedź kolegi Pogromca mitów tylko mnie w tym utwierdza, wy wolicie w nieskończoność robić dwu drożne pierdziawki do laptopa, a poważniejsze konstrukcje was po prostu przerastają.
                        Napisz więc do Wilsona może Ci pomoże i wyjdą z tego jakieś Maxiiii :biggrin:
                        http://www.wilsonaudio.com/product_maxx.shtml

Skomentuj

UWAGI MODERATORA

zamykam bo nie ma sensu ciągnąć tego dalej...
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                          X