Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kino domowe z posiadanego materiału czy nowe?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kino domowe z posiadanego materiału czy nowe?

Witam wszystkich.

Mam chyba problem bogactwa i nie wiem co robić.
    A jest tak: posiadam pewien zasób głośników, proszę was o porady, co zostawić, czego się pozbyć.
    Moim celem jest zbudowanie dość dobrego kina domowego, przy jednocześnie na tyle dobrych kolumnach frontowych żeby móc słuchać też w stereo.

Oto moje dobra:
    - 4 sztuki visaton al130
    - 2 sztuki visaton g20sc
    - 2 sztuki visaton BGS40
    - 2 sztuki stx d1500ti + horny 392
    - 6 sztuk arn-116/60
    - 6 sztuk kopułek 1" mission
    - SLS 10

Amplituner to onkyo sr608, ale prawdopodobnie wymienię niedługo na mocniejszy 875.

Pierwotnie miały być monitory na al130 + g20sc na przód kina. Ale to rozwiązanie się nie sprawdza. Gra to rewelacyjnie ale to za małe głośniki, mało mocy i słaba wytrzymałośc mocowa al130.
    Następnie wpadłem w kolejną skrajność i wyhaczyłem drivery stx, pomysł był taki, żeby złożyć przody na 10 cali przetworniku + te drivery. Ale problemem byłaby tu zwrotnica i pogodzenie łagodnych midbasów i tych tub.
    Z arnów miały być głośniki efektowe, no ale skuteczność masakryczna.
    Ja już nie wiem co robić, może wszystko sprzedam i zrobię kino na np 18AWX?
    Salon jakieś 20 metrów.
    Dajcie radę.
    Pozdrawiam.

Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
    Kino domowe z posiadanego materiału
    - 6 sztuk arn-116/60
    - 6 sztuk kopułek 1" mission
    - SLS 10
    Amplituner to onkyo sr608
    wg mnie kino juz masz

Z arnów miały być głośniki efektowe, no ale skuteczność masakryczna.

Salon jakieś 20 metrów.
    i do kina to ci za malo
    dyskoteki chcesz tym robic? czy moze ampli za slaby?

- 4 sztuki visaton al130
    - 2 sztuki visaton g20sc
    a z tego bym zrobil stereo do sluchania muzyki

Skomentuj

Paweł S. - dyskoteki na arn nie zrobisz , co do ARN to tego szajsu się pozbędę, bo tego w ogóle nie słychać. Widzę po ilości postów, że masz pewien staż w diy, mógłbyś podać swój typ na kolumnę frontową, która ma i jakość i spl i w ogóle nadaje się do kina.

---------- Post dodany o 02:12 ---------- Poprzedni post o 02:09 ----------

A i sub na sls10 to według mnie porażka, no chyba że coś źle zrobiłem przy obudowie, choć wątpię - br 60l @ 40Hz.

Skomentuj

co do ARN to tego szajsu się pozbędę, bo tego w ogóle nie słychać.
        wystaw ogloszenie - bede pierwszy w kolejce

mógłbyś podać swój typ na kolumnę frontową, która ma i jakość i spl i w ogóle nadaje się do kina.
        moj typ kina to wlasnie male kino tego typu co podalem, lub niewiele wieksze - np 13cm

proponowany przez ciebie mx-140 (lub na front nawet fx-300) jest najlepszym kompromisem pod wzgledem jakosci do ceny, ale wg mnie to za duze kolumny do kina w pokoju 20m2
        a z drugiej strony nie oplaca sie robic na GDN 15 AWX bo roznica w kosztach niewielka

A i sub na sls10 to według mnie porażka, no chyba że coś źle zrobiłem przy obudowie, choć wątpię - br 60l @ 40Hz.
        to jest obudowa dla SLS-12!
        poczytaj w jaka obudowe ludzie pakuja SLS-10
        ale raczej bedzie to ok 40 litrow b-r

Skomentuj

Z AL-130 i G20SC zrobiłbym podłowógwki MTM. Oczywiście zwrotke musiałbyś dać zaprojektować. Lepiej mieć dobre stereo niż słabe kino. Głośnik na suba do kina też masz. Reszte bym sprzedał, odkładał i szukał okazji aby rozbudować z czasem kino o 3monitorki na tych samych przetwornikach z jednym gdnem.

Skomentuj

a może na tych visatonach zrobić coś takiego?
            http://www.visaton.com/en/bauvorschl..._tl/index.html

Skomentuj

Też ciekawa propozycja... :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                Z AL-130 i G20SC zrobiłbym podłowógwki MTM.
                Taki właśnie miałem zamiar, no ale visatonowi szybko się kończy xmax. Przy moim onkyo czuję, że długo mógłby nie pożyć. Właściwie to ciekawe byłoby przestawienie AL130 na środek, a na bas dołożyć jakiś głośnik?

---------- Post dodany o 13:14 ---------- Poprzedni post o 13:10 ----------

Zamieszczone przez Alchemiq Zobacz posta
                a może na tych visatonach zrobić coś takiego?
                http://www.visaton.com/en/bauvorschl..._tl/index.html
                Dokładnie w tych obudowach pracowała jedna para, druga w monitorkach 9l. W TL membrana mi o mało nie odleciała i żadnego wykopu nie było, w monitorkach jest trochę lepiej.

Skomentuj

Taki właśnie miałem zamiar, no ale visatonowi szybko się kończy xmax. Przy moim onkyo czuję, że długo mógłby nie pożyć. Właściwie to ciekawe byłoby przestawienie AL130 na środek, a na bas dołożyć jakiś głośnik?
                  3drogi byłyby najlepszym rozwiązaniem. W projektach Visatona jest chyba nawet projekt z tymi głośnikami i AL200 na dole.

Skomentuj

A czy ktoś miał okazję porównać ze sobą Al130 i 18AWX ?

Skomentuj

Dokładnie w tych obudowach pracowała jedna para, druga w monitorkach 9l. W TL membrana mi o mało nie odleciała i żadnego wykopu nie było, w monitorkach jest trochę lepiej.

Dzieki za potwierdzenie moich obaw jakie mialem dawno, dawno temu jak omawiana byla ta konstrukcja.

Skomentuj

Taki właśnie miałem zamiar, no ale visatonowi szybko się kończy xmax. Przy moim onkyo czuję, że długo mógłby nie pożyć
                        a sprawdzales pod innym wzmacniaczem?
                        moze to wina amplitunera?

Skomentuj

To nie wina ampa, a raczej charakterystyki dźwięku w filmach akcji. Po prostu nie chciałbym kiedyś wykończyć tych głośników, bo w jednym już mi się obluzował przewód do cewki i trzeba było go doklejać. Dlatego też myślę o zmianie na większego stxa, bo czytałem że dobry jest, niedrogi i na pewno wytrzyma więcej, ma też wiele lepszą efektywność.

---------- Post dodany o 17:33 ---------- Poprzedni post o 17:31 ----------

Pytanie tylko, czy warto pozbywać się świetnych visatonów i pakować się w stxy?

Skomentuj

Ale w kinie domowym nie ma duzego obciazenia na glosniki satelitarne, wiec dlaczego maly Visaton mialby nie dac rady? Od basow przeciez jest subwoofer.

Skomentuj

Nie byłby to problem, gdyby nie to, że chcę bardzo nisko uciąć subwoofer.

Skomentuj

Rozumiem. W takim razie potrzebujesz naprawde sporych przodow. Moze nawet trojdroznych.

Skomentuj

Nie byłby to problem, gdyby nie to, że chcę bardzo nisko uciąć subwoofer.
                                  Jak nisko? 40Hz? Couplety zejdą ci do 38Hz (Visaton podaje -10dB zamiast -6dB) więc takie cięcie suba jest wręcz idealne by wesprzeć te monitory (ta, 25 litrowe "monitory" - jedna z większych głupot konstruktorskich Visatona). Rób Couplety na przód i radizłbym robić centrala dokładnie takiego samego jak fronty. Jak nie masz zamiaru wydawać kolejnych setek na g20sc i dwie al130 to musisz pomysleć nad innym 3.0 na przód.

Skomentuj

Chcę spróbować suba Tapped Horn więc rzeczywiście tak nisko by mi odpowiadało odciąć suba. Couplety mają nadal ledwie 85 dB, tymczasem jeden MX140 ma już 87 dB. Ale być może rzeczywiście jest to najlepsze rozwiązanie, bo raczej stx nie brzmią lepiej niż te visatony. Choć chyba zakupię te awx jak będą wreszcie dostępne i porównam sobie.

Skomentuj

Chcę spróbować suba Tapped Horn
                                      Ale po co? Czy tak bardzo zalezy Ci na efektywnosci przy i tak aktywnym napedzie? Poza tym obudowa tych konstrukcji jest chyba jeszcze wieksza niz linia transmisyjna.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Ale po co?
                                        Na efektywności i zejściu jednocześnie. Fakt, pudło duże wychodzi ale można je tak wymodelować żeby nie było pralką. Ciekawi mnie co można uzyskać z takiego czegoś jak np. Danley DTS 20. Nie wiem, jaki głośnik tam wsadzić. W symulacjach dobrze wychodził GDN 27/450 ale już zniknął.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X