Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

4 way visaton/usher ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

4 way visaton/usher ?

Cześć.

Mam pokój 12 m2 zamiennie z salonem >20 m2 gdzie czasem przenoszę sprzęt.
    Posiadam Onkyo A9755 i miałem sobie robić COUPLETy plus jakiegoś suba aktywnego, ale chciałem z wami rozważyć inną opcję. Muzyki słucham głównie z płyt winylowych. Zależy mi głównie na dobrej scenie i mocnej dynamicznej podstawie basowej.
    Bardzo spodobało mi się brzmienie sekcji wysoko-średniej w CASABLANCA MK IV - Visatona, myślę że to zaleta soczewek akustycznych i zastanawiam się nad zrobieniem zestawu 4 drożnego D'appolito.
    I tak na przedniej ściance umieściłbym 2x usher 8848P + 2x(wystarczy jeden?) DSM 50 FFL + DSM 25 FFL a na ściankach bocznych jakąś 8" - ushera 8955A, albo TIWa 200 XS. A wszystko w razie potrzeby w obudowie modułowej... to wyjdzie w pomiarach.
    Mam zestaw do pomiarów, jakieś doświadczenie w miarę dobre zaplecze do projektowania no i lubię wyzwania . Co wy na dobór głośników i ogólnie zamysł?

Wg mnie trochę przerost formy nad treścią. Budżet który byś przekazał na 4drogi przeznaczyłbym na 3drogi z lepszymi przetwornikami. Dla przykładu poszukaj konstrukcję administratora Yoshi_80.

---------- Post dodany o 13:12 ---------- Poprzedni post o 10:06 ----------

UWAGI MODERATORA
    Proponuję zapoznać się z regulaminem...

Skomentuj

To zakładam że będzie projekt 2 satelitki na 848P + DSM 50 FFL + DSM 25 FFL + DSM 50 FFL + 8848P Plus sub aktywny na TIW 250 XS 8 ohm. Czy Irek jeszcze robi panele do subów?
      Do ilu zejdą liniowo takie satelitki, ciąć je jakoś od dołu?
      Czym napędzić suba...?
      Można te głośniki dobrze wgl dobrze zaaplikować razem, czy można się spodziewać dobrej sceny?

Skomentuj

Zrobiłbym to - http://www.visaton.de/en/bauvorschla...0bp/index.html

Pięknie to wygląda na papierze i głośniki niczego sobie.

Skomentuj

Przy tym zestawie rozsądniejszym wyborem na nisko-średnio tonowy byby visaton AL170 lub AL130 . Ten usher tu trochę nie pasuje.

Zestaw 4 drożny z 20 cm basem jest przerostem formy nad treścią. Z takim głośnikiem robi się zestaw 3 drożny. Jak chcesz 4 drogi to zapakuj na bas minimum subniskotonowe 30cm.

Skomentuj

Koncepcją najkorzystniejszą wydaje mi się 3 drogi + aktywny sub.

Nie chce robić gotowca typu CASABLANCA MK IV Visatona na tych kopułkach, tylko zrobić coś co będzie precyzyjniejsze, bardziej dopasowane do mnie i lepiej pokarze przestrzeń, a poza tym bardziej uniwersalne ze względu na to, że kolumny mają pracować głównie w 12 m2. Usher pasuje mi kształtem, wyglądem i wydaje się idealny do pasma które miałby obsługiwać, tylko pytanie czy takie 3 drożne d'appolito da lepszą przestrzeń, dawać 2x 848P + 2x DSM 50 FFL + DSM 25 FFL czy normalne 3 drogi 848P + DSM 50 FFL + DSM 25 FFL wstarczą,? Nie mam pomysłu jaki głośnik pasowałby zamiast tego ushera...
            No i sądzicie że do takiego zestawu sub już tylko na TIW 300 z tego co rozumiem?

Skomentuj

To zależy ile masz pieniędzy i miejsca, w takim wypadku może XLS12 w TL na suba? http://www.loudspeakershop.eu/glosni...00-p-1418.html
              Byłby pogrom i trzęsienie ziemi

Skomentuj

Do XLSa 12 nie ma linii transmisyjnej zbudowanej. Musiałby robić testy a nie jestem pewien, że będzie mu się chciało bawić. W końcu to dużo roboty jest. Samo składanie obudowy przy jej modyfikowaniu i zmiany kształtu lub objętości wymaga od autora wiedzy. A to wiąże się z czytaniem odpowiednich tematów i opracowań nie mówiąc już o namówieniu doświadczonego forumowicza do konsultacji Nie wiadomo czy Pogromcy będzie się chciało

Skomentuj

XLSa 12 głównie do 12 m2 w sumie się nie opłaca brać, na pewno nie w tl... ale już TIWa 300 do zwykłej pralki ok, bo szybki i nie zburzy mebli jak go będę trzymał w ryzach. Irek robi dalej panele? W sumie to dobry pomysł z al130, teraz tylko jeden czy dwa, a jak 2 to oba na dole czy jeden na górze? AL130 ma 87 dB więc... ale wszystkie głośniki są dostępne tylko w 8 ohm wersjach chyba. :/

Skomentuj

Więc pytanie czy w Coupletach Visatona opłaca się zamieniać G 20 SC na DSM 50 FFL + DSM 25 FFL??

Skomentuj

Zamieszczone przez vinylkillsmp3 Zobacz posta
                      XLSa 12 głównie do 12 m2 w sumie się nie opłaca brać, na pewno nie w tl...
                      No proszę, odezwał sie ekspert od XLSów. I to XLSów w TL. Nie wiesz o czym mówisz kolego ale nie będę cię przekonywał do swoich racji bo widze po twoim nastawieniu, że chleba z tego nie będzie a ja na darmo mąki marnował nie będę

Skomentuj

gooralesko przepraszam, po prostu wydaje mi się że tl potrzebuje dużego pomieszczenia do rozwinięcia skrzydeł a na zwykły br albo zamkniętą metraż nie ma takiego mocnego wpływu, ale nie słyszałem nawet TLki. TIW natomiast jest sprawdzony i ma twardsze zawieszenie, a mi zależy na dynamice niskich tonów...
                        Jeśli da się zaaplikować XLS'a tak żeby pozamiatał Tiwa pod tym kątem to rozwiń temat proszę. A może TIW w TL będzie jeszcze lepszy?
                        Czy zamiast panelu do suba nadaje się zwykła estradowa końcówka? Myślałem nad ADS LX 800.

Skomentuj

Kolumny które chcesz zbudować wstawia się do salonów 50m2. Czy w 12m2 , które zmniejszą się do 11 po wstawieniu tych pralek, usłyszysz potencjał kolumn, w które trzeba wpakować kupę watów aby rozruszać membrany? Może jednak monitorki hiendowe +sub z dsp?

Skomentuj

Czaruję...
                          X