Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ze starych śmieci Tonsila

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ze starych śmieci Tonsila

W domu leżą:

GDM 16/80/1 8 Ohmszt 2 po Mildtonach.

GDN 16/50/19 16 Ohm szt 4 po Fenixach.

Jakby komuś się chciało zaprojektować coś wokół jednego lub drugiego głośnika, lub jeżeli ktoś ma gotowy projekt wykorzystujący jeden z tych głośników to byłbym wdzięczny..... Czy w ogóle warto to trzymać w domu czy wyrzucić bo zagraca. Wysokich wymagań nie mam, ale może udałoby się coś zbudować coby lepiej grało niż wspomniany wyżej badziew. Lubię nowe wyzwania. Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.

Można by było zrobić 2 drogi TMM lub MTM na tych GDNach, ale musiałbyć dokupić wysokotonowe. No i zrobić zwrotnicę.
    GDM w tej konfiguracji do niczego się nie przydadzą, sprzedaj je.

Skomentuj

Zamieszczone przez mbar Zobacz posta
      Można by było zrobić 2 drogi TMM lub MTM na tych GDNach, ale musiałbyć dokupić wysokotonowe. No i zrobić zwrotnicę.
      GDM w tej konfiguracji do niczego się nie przydadzą, sprzedaj je.
      Nie wiem czy mnie dobrze zrozumiałeś chciałbym wykorzystać jeden lub drugi głośnik. Pomimo, że jestem dyletantem w tematach elektroniczno-akustycznych po forumowej lekturze połapałem, że jedno z drugim w zestawie to ni chu-chu nie zagra dobrze. Czyli uściślając chciałbym zbudować kolumnę z wykorzystaniem albo tych GDNów, albo tego GDMa. Interesuje mnie proste rozwiązanie. Niestety nigdzie na forum nie znalazłem projektów z wykorzystaniem tego co mam. Stąd moje pytanie. Pozdrawiam.

Skomentuj

Tak właśnie zrozumiałem -- jedno, albo drugie. Na GDM musisz zrobić 3 drogi, więc nie będzie prosto, chyba, że zrobisz klona Mildtonów / Altonów (co jest bez sensu, bo taniej kupić je na Allegro).
        Reasumując: sprzedaj GDM, kup GDWK, zaprojektuj zwrotnicę (bo nie wiem, czy znajdziesz gotowca).

Skomentuj

Tak właśnie zrozumiałem -- jedno, albo drugie. Na GDM musisz zrobić 3 drogi, więc nie będzie prosto,
          Reasumując: sprzedaj GDM, kup GDWK, zaprojektuj zwrotnicę (bo nie wiem, czy znajdziesz gotowca).
          Tylko trzeba mieć trochę wiedzy, umiejętności i sprzętu. Dlatego zwróciłem się do grona forumowiczów - może ktoś pomoże i wymyśli coś sensownego (czyt. wymyśli głośniki z jakimi mogłoby to grać + zwrotnica). A 3-way. Dlaczego nie? Jakby było coś gotowego, sprawdzonego. Ze schematami jakoś sobie poradzę.
          Dziękuję, pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez lokiec3 Zobacz posta
            A 3-way. Dlaczego nie? Jakby było coś gotowego, sprawdzonego.
            No przecież jest. Altony i Mildtony.

Skomentuj

No przecież jest. Altony i Mildtony.
              No ja Cię proszę.....:-)
              Zapomniałem napisać jeszcze w miarę dobrego. Z resztą w pierwszym poście zawarłem czego oczekuję "Wysokich wymagań nie mam, ale może udałoby się coś zbudować coby lepiej grało niż wspomniany wyżej badziew".
              Pozdrawiam.

Skomentuj

Akurat ani Altony, ani tym bardziej Mildtony, jak na tamte czasy, badziewiem nie były. Owszem, teraz można zrobić coś lepszego, ale nie popadajmy w przesadę :)
                Altonów 110 słuchałem kilkanaście lat, i jakoś uszy mi nie odpadły.

Skomentuj

Akurat ani Altony, ani tym bardziej Mildtony, jak na tamte czasy, badziewiem nie były. Owszem, teraz można zrobić coś lepszego, ale nie popadajmy w przesadę :)

Cytując klasyka "Należy się z postępem iść" :cool:. Ponadto Te Mildtony to strasznie wielkie, brzydkie pudła do salonu mi nie pasują:biggrin:.
                  Pozdrawiam.

Skomentuj

Jak chcesz iść z postępem to pomyśl o lepszych głośnikach. Montując stare tonsilowskie głośniki będziesz mieć starą tonsilowską konstrukcje, niewazne czy zrobiłes to ty czy fabryka 30 lat temu . W tym sensie mbar ma rację, dużo więcej nie uzyskasz niż kiedyś uzyskano.

Z tego co masz to chyba najlepiej 2 drozna na tych GDNach zrobić. Dołożyć kopułke seasa lub vify i będzie w miare dobry zestaw.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                      Z tego co masz to chyba najlepiej 2 drozna na tych GDNach zrobić. Dołożyć kopułke seasa lub vify i będzie w miare dobry zestaw.
                      nawet mission wystarczy i bedzie juz ciekawie
                      te woofery to najlepszy element fenixow :lol:

Skomentuj

No dobra to jakbym sobie zakupił do nich np DX25, lub SC10N. Miałbym na kolumnę 2*16/50/19 + dx25 lub sc10n. To chciałoby się komuś z szanownych forowiczów opracować do tego zwrotkę?
                        Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Skomentuj

SC10N jest kiepskim głośnikiem i jest spora różnica między nim a dx25... Jeśli ktoś chce wydac więcej jak 30-40zł za wysokotonówkę to właściwie dx25 czy gdwk AWX to takie minimum, które się opłaca w stosunku do tego co reprezentują...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                            SC10N jest kiepskim głośnikiem i
                            i mission jest od niego lepszy (chociaz dawno visatona nie slyszalem) i tanszy

Zamieszczone przez lokiec3 Zobacz posta
                            To chciałoby się komuś z szanownych forowiczów opracować do tego zwrotkę?
                            usmiechnij sie do yoshiego
                            wrzuc w paczke litra wysokoprocentowego trunku i czekaj cierpliwie

Skomentuj

Szukam cały czas wysokotonówek (ostatnio przegapiłem ładne Seasy :-() do tych Tonsili. Jeden z forowiczów wystawił to:

VISATON G20SC - głośniki wysokotnowe, tanio!

Sprzedam Visatony g20 sc. 2 sztuki, uzywane. Cena 98 zł/szt.

Co sądzicie o takim połączeniu? 2* 16/50/19 plus wspomniany Visaton.
                              Z góry dziękuję za opinie i pozdrawiam.

Skomentuj

nie za tanie ale dobre glosniki
                                tonsile dosc wysoko ciagna jak na takie tanie woofery wiec polaczenie bedzie dobre

tylko pytanie co ze zwrotnica? sam czy wysylasz?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                  nie za tanie ale dobre glosniki
                                  tonsile dosc wysoko ciagna jak na takie tanie woofery wiec polaczenie bedzie dobre

tylko pytanie co ze zwrotnica? sam czy wysylasz?
                                  Wysyłam.Pozdrawiam.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X