Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wklęsła nakładka vs wypukła(arn150)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wklęsła nakładka vs wypukła(arn150)

Wielu nazywa to "matowa srednicą".
    I tu pytanko do zaawansowanych forumowiczów.
    Jak by sie miała sprawa odnosnie średnich tonów
    gdyby:-D nakleić (bądz wymiana) nakładke przeciwpyłową ale kopułkową.
    Mms sie nieznacznie zwiekszy, fs spadnie, SPL mniejsze ale " nie do wykrycia"
    ,ukryte powietrze pomiedzy nakładkami usztywni jeszcze bardziej nakładke kopułkową,
    Przenoszenie pod katem sie zwiekszy MOZE polipropylen/ papier kopułki wniesie troszke ciepła w srednicy . W końcu jest to jakas powierzchnia itd .
    Moze ktos miły sie wypowie odnosnie mojego gdybania .

Nie jestem pewien czy to coś da, ale jest to jakiś pomysł. Robię właśnie monitorki na ARN-150-03/8 i czegoś takiego spróbuję. Wymieniać nakładek nie będę – raczej dokleję drugie. Głośników nie zepsuję, a gdyby nawet, to trudno. Zawsze te dodatkowe nakładki można usunąć. Najwyżej głośniki będą trochę brzydsze. Posłuchamy - zobaczymy. Raczej usłyszymy. W każdym razie będę próbował. Ciekawe, czy ktoś robił już coś takiego?

[ Dodano: 2004-12-20, 00:11 ]
    Z drugiej strony niektóre ScanSpeak'i mają wklęsłą kopułkę i na średnicę nie narzekają ...

Skomentuj

napewno przesuniesz nieco do przodu centrum akustyczne glosnika, co moze miec wplyw na zgodnosc fazowa z przetwornikiem wysokotonowym. obawialbym sie jednak dodatkowych rezonansow wlasnych membrany - mogloby to zarowno poprawic jak i zepsuc ch-ke.
      pozdrawiam.

Skomentuj

dodatkowe rezonanse "własne " wystapią wysoko bo nakładka jeszcze "usztywniona" ;-D

Skomentuj

a mnie sięwydaje że różnicy jako takiej nie będzie. Problem nosowej średnicy ARNa leży wg. mnie w materiale i sposobie wyprobukowania membramy. Jedyne wpływy na brznienie na korektor fazy, nakładka przeciwpyłowa raczej nie bo porusza się zarówno z głośnikiem i to raczej niczego prócz wyglądu nie poprawi :)

Skomentuj

mysle ze nakładka zabiera czesć powierzchni membrany . płaska zachowuje sie inaczej niz wypukła . kierunkowośc itd.
            A jesli kierunkowośc to i posrednio brzienie.
            Korektor natomiast wypłaszcza ch-ke . Wpływ jest na barwe/ch-ke.
            Ja natomiast "felerny materiał membrany" chce zastapić czymś co brzmi inaczej przez co zmienic zabarwienie . Ch-ka tez się zmieni ciekawe czy na + czy na -

Skomentuj

Chcesz wymienić membranę, czy może tylko jakoś ją uszlachetnić?

Skomentuj

ALT,
                zacytuje siebie :-(
                "gdyby:-D nakleić (bądz wymiana) nakładke przeciwpyłową ale kopułkową. "
                Prosze czytaj posty ....:-D

Skomentuj

Pomysłu nie popieram bo wklęsła osłona przeciwkurzowa jest lepsza z tych powodów:
                  - lepiej integruje się z krzywizną membrany
                  - przy wyższych częstotliwościach promienuje tak samo (ok, podobnie) co reszta membrany. Z powodu innego kształtu (i materiału) ma to wpływ na wyższe czstotliwości (nie pamiętam już jaki - chodziło o dyfrakcję czy interferencję nakłądajacych się fal...?)
                  Tak więc, jeśli j coś zmieniać to z wypukłej na wklęsłą, nie odwrotnie. A kopulki niech sobie grają... ale wysokotonowe!

Skomentuj

Zamieszczone przez Molibden
                    ...interferencję nakłądajacych...
                    Masło maślane - interferencja to nakładnie sie fal

Skomentuj

Chomik,
                      bez obrazy, czytam posty.
                      W pierwszym napisałeś o nalkejeniu bądź wymianie nakładki przeciwpyłowej, w kolejnym zaś o zastąpieniu „felernego materiału membrany” czymś, co brzmi inaczej.
                      Chodzi Ci więc o nakładkę, czy o membranę?

Skomentuj

no a kopułki stozkowe co o nich powiecie wiele głosników wysokich klas takowe posiada

Skomentuj

dalex1 - chodzi Ci o ruchome bądź nieruchome korektory fazy??

Skomentuj

Czołem.
                            Panowie temat jest o tym by dokleić badz wymienic nakładke w arnnie w celu poprawy brzmienia. Nakładka stanowi pewna powierzchnie wiec jej materiał tez wnosi "barwe"
                            a kształt ma wpływ na ch-ke oraz sztywnośc nakładki.
                            Doklejenie natomiast zwiekszy mms nieznacznie obnizy frezonansową ( do katalogowej ;-).
                            ALT, nie chodzi mi o całkowitą wymiane membrany czy zawieszeń.
                            Mysle bardziej o pseudo tuningu jaki mogli by wykonywac nawet mało zaawansowani forumowicze -czyli nadal ja ;-D i ty ;-D

Skomentuj

Czaruję...
                            X