Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem z GDN 15/40/5 Tonsila

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem z GDN 15/40/5 Tonsila

Witam. Postanowiłem zrobić kolumny według schematu irka z gdn 15/40/5 i vifa dx25. Problem w tym ze pod większą podażą mocy owe głośniczki zaczyna pierdzieć na "wyższym" basie. Można nawet powiedzieć ze słychać metaliczny szelest cewki drgającej. Co dziwne po wyjęciu tunelu bass reflex problem znika podobnie jest gdy zatkamy otwór całkowicie. Mieliście może podobny problem?

obudowa ok 14l
    wzmacniacz nad 3020
    tunel b-r średnica 5cm długość 7cm
    tłumienie wełną mineralną

Wydłuż tunel do 14,5cm,

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
      Wydłuż tunel do 14,5cm,
      Wydłużyłem i ciągle to samo, Chyba nawet szybciej zaczyna pierdzieć. Podłączyłem te kolumny pod technicsa sa-ax720 i przy maksymalnym ustawieniu basu problem pojawia się tez z tym ze przy większej głośności. Sam już nie wiem co robić.

Skomentuj

Za dużo wymagasz od tego głośnika.
        Obudowa 12,5 l to max, nie podkręcaj basu i słuchaj ciszej!
        Indywidualne lekcje języka angielskiego online dla dorosłych:
        treningjezykowy.pl

Skomentuj

Zamieszczone przez Areek2 Zobacz posta
          Za dużo wymagasz od tego głośnika.
          Otoz to. Glosnik ma niska efektywnosc i stosunkowo nieduze mozliwosci "basowe". Od robienia halasu sa Altusy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Figur Zobacz posta
            przy maksymalnym ustawieniu basu
            kup sobie jakieś 15 - ale nie 15 centymetrowe lecz 15 calowe jakieś. Będzie dużo basssu pod tym techniccsem i sąsiedzi cię pokochają.

---------- Post dodany o 15:27 ---------- Poprzedni post o 15:05 ----------

Zamieszczone przez Areek2 Zobacz posta
            Obudowa 12,5 l to max
            Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
            Glosnik ma niska efektywnosc i stosunkowo nieduze mozliwosci "basowe".
            Mimo wszystko powinien pracować prawidłowo w obudowie do 15 litrów przynajmniej strojonej na ok. 50Hz. W Siestach siedzi w wiekszych objętosciach, a nie słyszałem żeby coś "pierdziało". Pierdzi raczej BR nie głosnik.

Może będziemy mieli tu nastepnego gwiazdora. Jeden tutaj już był taki co włączał sinus 40Hz bo mu fajnie membrana latała a potem pisał, że tonsil słaby bo się spalił przy 8 watach. Artysta spalił w ten sposób Monacora KEP i jeszcze filmik tego wkleił na Yutubie, a potem pytał się czy mu reklamacje zrealizują

---------- Post dodany o 15:32 ---------- Poprzedni post o 15:27 ----------

Więc może powinien reklamowac zanim go spali?

Skomentuj

To nie chodzi o to ze brakuje mi basu bo jest go w sam raz. Tylko że coś z tymi głośnikami jest nie halo i się zastanawiam czy nie są wadliwe. Kombinowałem z wygłuszeniem i długością tunelu br. Dołożyłem wzmocnień w środku obudowy wiec objętość tez się zmniejszyła co nieco.

Skomentuj

Gdzie kupowałeś?

---------- Post dodany o 14:59 ---------- Poprzedni post o 14:56 ----------

może są jakieś trefne? albo montaz made in smietnik pod dumną nazwą?

jesli nic nie słychać z samego głosnika a zaczyna pierdzieć rura przy właściwym strojeniu to by wskazywało na inne parametry - to sie może trafic przy podróbach albo wadliwym montażu, na zasadzie "nie wiem co kleję".

Skomentuj

15/40/5 przecież ten przetwornik ma 40W RMS
                  to jak ty zasilasz go z
                  Podłączyłem te kolumny pod technicsa sa-ax720 i przy maksymalnym ustawieniu basu problem pojawia się
                  a ten technics ma 2x100W RMS @ 8ohm to go najzwyklej przesterowywujesz. Już ludzie pisali o tym.
                  Także ja nie wiem o co tyle krzyku.

Skomentuj

z NAD3020 udało mu sie to samo.
                    Dlatego najpewniej to z niego "artysta" :)
                    Last edited by arwas; 13.05.2012, 20:58.

Skomentuj

Podłączyłem te kolumny pod technicsa sa-ax720 i przy maksymalnym ustawieniu basu problem pojawia się
                      Bravo!

A nie lepiej poczytać na ten temat a dopiero później siać zamieszanie? Jak mogłeś do tego głośnika z 1" cewką przy pełnym wysterowaniu (pamiętając o jego fs/strojeniu) podłączyć tego Technicsa?

Skomentuj

Zamieszczone przez Koralzloty Zobacz posta
                        Bravo!

A nie lepiej poczytać na ten temat a dopiero później siać zamieszanie? Jak mogłeś do tego głośnika z 1" cewką przy pełnym wysterowaniu (pamiętając o jego fs/strojeniu) podłączyć tego Technicsa?
                        A co w tym takiego niezwykłego? Nie dałem całej mocy przecież:biggrin: ani tez ten technics nie ma niskiego basu prawie w ogóle.

Skomentuj

ani tez ten technics nie ma niskiego basu prawie w ogóle
                          To bardzo ciekawy wzmacniacz który "nie ma niskiego basu". Chyba specjalnie tak zrobiony

Skomentuj

A co w tym takiego niezwykłego? Nie dałem całej mocy przecież
                            to podaj thru RMS skoro twierdzisz że nie podałeś całej mocy!
                            Następny :)

Skomentuj

Zamieszczone przez arwas Zobacz posta
                              Gdzie kupowałeś?
                              No właśnie, czyżby od akustyki?

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
                                No właśnie, czyżby od akustyki?
                                Tak. Gwarancja protonsilu także można ja sobie 4 podetrzeć.

Skomentuj

Obecnie każdą gwarancją z napisem "tonsil" w nazwie można sobie podetrzeć.
                                  Ale to nie gwarancja gra tylko głosnik.

Skomentuj

Tak. Gwarancja protonsilu także można ja sobie 4 podetrzeć.
                                    A jak pisałem, ze to z tonsilem nie ma już nic wspólnego, tylko oni to składają z części które wykupili po upadku Tonsilu, to nie słuchali.
                                    Rozbieżności parametrów świadczą same za siebie - stare tonsile składane w tonsilu nie miały problemu z parametrami.

Skomentuj

no hmmm - jakiś czas temu - ze dwa lata temu, było to może miesiac lub dwa po tym kiedy TF Silesia wycofała się z inwestycji w Tonsil i zlikwidowała działaność spółki Pro-Tonsil. Wtedy właśnie wystawili na allegro do sprzedazy cały zapas magazynowy cześci do produkcji głosników.
                                      Wygląda na to że ktoś te części mógł od nich kupić? Hurtem albo w mniejszych "paczkach". Za całość chcieli 2,8mln zł. chyba. Z tego wynika że takich kwiatków jak głosniki Tonsila które z Tonsilem nie mają nic wspólnego będzie jescze długo i dużo na rynku.

Zaraz potem kiedy powstała spółka TonsilTechnologie i otworzyła swoje forum internetowe napisano na nim że głośniki Tonsil są (w tamtym czasie były) najchętniej podrabiane. Czyli wtedy musieli już o czymś takim wiedzieć.

głośniki gotowe z magazynów Pro-Tonsil zostały wtedy wstawione do magazynów jakiejś hurtowni.
                                      Sprzedawcą spadku po Pro-Tonsilu była firma WRJ Serwis z Siemianowic Śląskich

http://protonsil.otwarte24.pl/Informacje#kontakt

Obecnie ta strona internetowa jest pusta i wygląda na, że zapasy wyprzedali hurtownikom.

Dla przykładu GDN 20/100/3 który teraz jest po 140-150 złotych na alledrogo i widziałem go już za 180złotych. WRJ Serwis sprzedawał w detalu po 120zł.
                                      Były to wyroby Pro-Tonsilu, które mieli bez żadnych opakowań, głosniki stały wprost na ruchomych stojakach/paletach. Przypuszczam, że mogły zostać zdjete z produkcji przed kontrolą jakości. Te które od nich kupiłem wyglądały dobrze, prosiłem o dokładne sprawdzenie np. symetrii wklejenia magnesów, bo człowiek który obsługiwał tam sprzedaż nie znał się na głośnikach. WRJ Serwis w ogóle zajmuje się chyba produkcją i handlem wyrobówi stalowych - to jest walcownia rur mająca tyle wspólnego z Pro-Tonsilem że w obu inwestorem była państwowa agencja TF Silesia.

---------- Post dodany o 13:03 ---------- Poprzedni post o 12:48 ----------

ps dla interesujących się biznesem artykuł o "osiągnięciach" Państwowej agencji o nazwie TF Silesia w restrukturyzowaniu takich firm jak WRJ (walcowania rur) i Tonsil SA / Pro-Tonsil
                                      http://hutnictwo.wnp.pl/przyszlosc-w...962_1_0_0.html
                                      Last edited by arwas; 17.05.2012, 14:23.

Skomentuj

Czaruję...
                                      X