Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer na bazie GDN 30/60/1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer na bazie GDN 30/60/1

Witam, kupiłem do swoich a140 GDN'y 30/100 (wcześniej już jednego miałem - jest to efekt tego, że kupiłem jedną kolumnę oddzielnie). Zestroiłem obudowę i muszę powiedzieć, że to co było wcześniej to chyba jakaś pomyłka produkcyjna!

Został mi jeden GDN 30/60 i ja jestem taki, że na siłę muszę coś z tego zrobić, bo się mi głośnik zmarnuje! Fakt, ten głośnik to porażka. Nisko schodzi, lecz ma wysoki qts i nie nadaje się raczej do br. Buda dla niego to ok 50-60l. Teoretycznie, to przerobiony GDS 30/30 :>

Co z tym fantem zrobić ? Zostawić go, sprzedać, czy może jednak kupić troche drewna i złożyć na nim subwoofer ?

Zamieszczone przez supra36 Zobacz posta
    czy może jednak kupić troche drewna i złożyć na nim subwoofer ?
    a masz czym ten sub zasilic?
    bo jak ma stac nieuzywana pasywna skrzynka to lepiej go sprzedac

Skomentuj

O pasywkę raczej mi chodziło, mam Pioneera VSX-d814.

Tak ogólnie jak już rozmawiamy o zasilaniu, to czy można wzmacniacz DIY np ta układzie TDA7294 zasilić wzmacniaczem komputerowym ? Przecież jak mam taki wzmacniacz 350-400W, a komputer jest zasilany napięciami 3V, 5V i 12V to chyba zasilacz mógłby posłużyć jako dawca energii ? :huh:

Skomentuj

supra36 to co piszesz woła o pomste do nieba. Znajdź na forum elektrody tutorial o TDA7294 wszystko bedziesz wiedział, pięknie napisany tutek. Poczytaj co to wzmacniacz a co to zasilacz, naucz się konkretnie co to prąd i napięcie.

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic221914.html

Skomentuj

Nie spinaj się tak, ranga zaawansowany nie zrobi z Ciebie geniusza. Może nawet wiem więcej od Ciebie. Wiem co to jest prąd, napięcie, i wiem jak działają obydwa układy, które wymieniłeś. Może z TDA7294 trochę przesadziłem, trzeba byłoby dołożyć jakieś kondziory filtrujące i przerobić wzmacniacz bo nie jest to zasilacz symetryczny tylko impulsowy i coś mogłoby świerczeć w głośnikach pomijając już fakt, że sam zasilacz by się skopcił

TDA7294 potrzebuje napięcia +10V, a -12V w zasilaczu komputerowym ma małą wydajność prądową rzędu 0,7A, na +12 z 7A. Także trafo, które tam siedzi jest przeznaczone do pracy z przetwornicą. 7294 jest dosyć mocnym układem i przy wyciśnięciu kilku watów więcej pewnie zasilacz by się spalił.

Jednakże zasilacze ATX można przerobić, wywalić zabezpieczenia nadnapięciowe i odpowiednio połączyć uzwojenia, a można już uzyskać napięcie z rzędu 50V! Fakt, to bomba zegarowa, jednak nie mów mi, że to woła po pomstę do nieba i że powinienem się więcej dowiedzieć na temat tego co to jest prąd i napięcie! :glare:

Skomentuj

Nie spinaj się tak, ranga zaawansowany nie zrobi z Ciebie geniusza. Może nawet wiem więcej od Ciebie. Wiem co to jest prąd, napięcie, i wiem jak działają obydwa układy, które wymieniłeś. Może z TDA7294 trochę przesadziłem, trzeba byłoby dołożyć jakieś kondziory filtrujące i przerobić wzmacniacz bo nie jest to zasilacz symetryczny tylko impulsowy i coś mogłoby świerczeć w głośnikach pomijając już fakt, że sam zasilacz by się skopcił

TDA7294 potrzebuje napięcia +10V, a -12V w zasilaczu komputerowym ma małą wydajność prądową rzędu 0,7A, na +12 z 7A. Także trafo, które tam siedzi jest przeznaczone do pracy z przetwornicą. 7294 jest dosyć mocnym układem i przy wyciśnięciu kilku watów więcej pewnie zasilacz by się spalił.

Jednakże zasilacze ATX można przerobić, wywalić zabezpieczenia nadnapięciowe i odpowiednio połączyć uzwojenia, a można już uzyskać napięcie z rzędu 50V! Fakt, to bomba zegarowa, jednak nie mów mi, że to woła po pomstę do nieba i że powinienem się więcej dowiedzieć na temat tego co to jest prąd i napięcie!
            Po tym to ja sądzę, że szybciej zrobisz sobie krzywdę niż grające TDA.

Do TDA7294 potrzebujesz ok +-30VDC żeby szybko tej kostki nie ubić. Katalogowo ona może pracować na wyższych napięciach, ale +-35VDC to raczej już taki max i to na 8R obciążeniu. To co napisałeś o zasilaczu z kompa to jakiś bełkot. dj_zibi dobrze Ci radzi, prawdopodobnie ma dużo większe doświadczenie niż Ty. Wykaż trochę pokory i wdzięczności do tego, że ktoś chce Ci pomóc. Bo za to
            ranga zaawansowany nie zrobi z Ciebie geniusza
            to nikt nie powinien już z Tobą gadać.
            Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

tak, zdecydowanie SPRZEDAJ!

Skomentuj

A sub po to żeby mocniej tlukło? altusy nie wystarcza?:biggrin::biggrin::biggrin:

Skomentuj

Tu nie o to chodzi, że nie szanuję pomocy innych, chodzi o to, że nienawidzę kiedy ktoś traktuje mnie jak idiotę i kompletnego laika, a także próbuje za wszelką cenę udowodnić ten fakt tylko dlatego, że wyszedłem z inicjatywą, która technicznie jest możliwa do zrobienia.

@up:
                  Nie nie, mam też w drugim pokoju kolumny Monitor Audio BR6 ale bez suba

A nie wiecie może za ile mógłbym sprzedać tego GDN'a 30/60 ? Raczej nie drogo, bo tyle opinii negatywnych ma, że aż szkoda gadać.

Skomentuj

nienawidzę kiedy ktoś traktuje mnie jak idiotę i próbuje za wszelką cenę udowodnić ten fakt tylko dlatego, że wyszedłem z inicjatywą, która technicznie jest możliwa do zrobienia.
                    irek od pewnego czasu opracowuje taki zasilacz... i potrwa to jeszcze dlugo zanim go dopracuje!
                    a to elektronik z wieloletnim doswiadczeniem i wiedza...
                    tak wiec tobie radzilbym sie za to nie brac bo sobie krzywde jeszcze zrobisz

A nie wiecie może za ile mógłbym sprzedać tego GDN'a 30/60 ?
                    wystaw od 1zl z duza iloscia dobrych zdjec i mega bajeranckim opisem to zobaczysz za ile pojdzie

Skomentuj

mnie zawsze zastanawiało po co konkretnie i do czego wymyślono tak naprawde taki głosnik jak ten GDN 30/60/1 ???
                      Może do gitary miał być??? jak myślicie ?
                      http://www.unifirm.sk/pages/repro/nizton/30601.html

Skomentuj

supra36 co mozna zrobic a co "warto i umiemy zrobić" to róznica... Równie dobrze mzona rozbić zasilacz AT wykorzystac tamto trafo i zrobić przetowrnice z Twojego zasilacza... mozna wiele i co z tego. TS120-13 25-30zł, mostek + kondensatory 20zł. Masz działający zasilacz.

Dalej dawaj popis swojej wiedzy chetnie posłuchamy jak to TDA gra na +10V
                        Jak dla mnie to Paweł dobrze radzi sprzedaj to w cholere.

Skomentuj

Czaruję...
                        X