Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumna centralna + monitory

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumna centralna + monitory

Witam kolejny raz. :-)

Od jakiegoś czasu zmieniałem ( na moje oko - unowocześniałem ) swoją " szafę grającą"

Zamiast wzmacniacza Technicsa jest amplituner Onkyo, zamiast karty dźwiękowej zintegrowanej realteka jest Asus Xonar, zamiast najtańszego kabla sygnałowego jest trochę droższy światłowód.

Z wcześniejszych moich postów opisywałem wojnę z subwooferem - przy tej konfiguracji jest o dwa nieba lepiej!
    Być może w niedługim czasie zabiorę się za fronty - na tą chwilę TON 200 i być może zmiana wzmacniacza do suba na coś mocniejszego .

Ale to będzie na deser .

Długi wstęp a teraz do rzeczy .
    Kolejny raz prosiłbym o pomoc w doborze odpowiedniego zestawu .
    Patrzyłem po Allee i po STX czy też Tonsilu.
    Wstępnie w oczy wpadły mi Tonsile Siesta które są na głośnikach w przystępnej cenie :
    GDN 15/40/5 4 ohm
    GDWK 10/80/26 8 ohm

Z głośnikami na jedną kolumnę chciałbym nie przekroczyć budżetu ~ 120 zł
    Oczywiście zestaw ma służyć do muzyki jak i do filmu.
    Na forum też jakiś czas temu widziałem ładne satelity chyba Pawel S. je robił . ( 5 sztuk takich samych )

W rachubę w późniejszym terminie wchodzi zmiana frontów więc satelity i centralny powinny być w miarę uniwersalne gdyż jeszcze nie wiem co by wchodzić miało w rachubę .

Ps. Kolumna Tonsil Fenix II w cenie 150 zł z przesyłką to chyba poniżej kosztów komponentów i robocizny?
    Czy na centralny głośnik jest to dobry wybór?

Kolejny raz z góry dziękuję za pomoc.

Zamieszczone przez dziaracz Zobacz posta
    Wstępnie w oczy wpadły mi Tonsile Siesta które są na głośnikach w przystępnej cenie :
    GDN 15/40/5 4 ohm
    GDWK 10/80/26 8 ohm

ale widziales zwrotnice do tego zestawu?
    byly na allegro gotowe za 100zl
    jakby je samemu budowac to jakies 150zl!

Na forum też jakiś czas temu widziałem ładne satelity chyba Pawel S. je robił . ( 5 sztuk takich samych )
    a tez na skrzynkach tonsila

W rachubę w późniejszym terminie wchodzi zmiana frontów więc satelity i centralny powinny być w miarę uniwersalne gdyż jeszcze nie wiem co by wchodzić miało w rachubę
    zastanow sie co chcesz osiagnac i co bedziesz budowal

system powiniem byc spojny brzmieniowo!
    najlepiej wlasnie 5 identycznych monitorow

Ps. Kolumna Tonsil Fenix II w cenie 150 zł z przesyłką to chyba poniżej kosztów komponentów i robocizny?
    nawet za 50zl bym tego badziewia nie bral

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      Napisał dziaracz
      GDN 15/40/5 4 ohm
      GDWK 10/80/26 8 ohm

ale widziales zwrotnice do tego zestawu?
      byly na allegro gotowe za 100zl
      jakby je samemu budowac to jakies 150zl!
      Czyli zestaw Siesty nie jest opłacalny do budowy skoro koszt gotowych jest wyjdzie tak samo bez mała jak samych głośników ze zwrotnicami.....

Napisał dziaracz
      a tez na skrzynkach tonsila
      No ale nie chcę tylko kina i efektów wkoło mnie ale żeby także albo przede wszystkim grało stereo do muzyki. Dlatego myślałem o czymś w miarę małym tak jak twój projekt tylko że w ilości 2 sztuk jako satelity i do tego centralny.

zastanow sie co chcesz osiagnac i co bedziesz budowal

system powiniem byc spojny brzmieniowo!
      A to nie polega na tym że skoro budowana jest kolumna frontowa która ma pasmo wedle zwrotnicy to i pozostałe kolumny takie jak satelity i centralny będą sterowane zwrotnicą bądź ustawiane w kompie lub za pomocą amplitiunera??
      I w ten sposób nie osiągnie się spójnego brzmienia?
      No i dodatkowo 5.1 i tak jest zakodowane cyfrowo więc chyba reszta zależy od tego jak dana kolumna zagra np. " uwydatnione górne pasmo" , " słabiej wyeksponowana średnica" itd itp.

To jest tylko moje chłopa prostego wyobrażenie .

Napisał dziaracz
      nawet za 50zl bym tego badziewia nie bral
      Nie było tematu.. :-)

Skomentuj

No ale nie chcę tylko kina i efektów wkoło mnie ale żeby także albo przede wszystkim grało stereo do muzyki. Dlatego myślałem o czymś w miarę małym tak jak twój projekt tylko że w ilości 2 sztuk jako satelity i do tego centralny.
        to gra bardzo dobrze. wsadzisz w wieksze obudowy i bedzie jeszcze lepiej

A to nie polega na tym że skoro budowana jest kolumna frontowa która ma pasmo wedle zwrotnicy to i pozostałe kolumny takie jak satelity i centralny będą sterowane zwrotnicą bądź ustawiane w kompie lub za pomocą amplitiunera??
        I w ten sposób nie osiągnie się spójnego brzmienia?
        oj zupelnie nie o to chodzi

zobacz kina domowe sprzedawane w sklepach

duze fronty, centralny i satelity z zupelnie innego swiata, a wygladaja tylko spojnie

takie kino brzmi dla wiekszosci dobrze

ale troche osluchana osoba slyszy roznice w brzmieniu poszczegolbych kolumn!
        tak wiec zamiast cieszyc sie tylko efektami (np krazacy smiglowiec dookola sluchacza) to slyszysz roznice w brzmieniu kolumn i efekt znika!

malo kto zwraca na to uwage... ale to naprawde slychac

Skomentuj

zobacz kina domowe sprzedawane w sklepach

duze fronty, centralny i satelity z zupelnie innego swiata, a wygladaja tylko spojnie

takie kino brzmi dla wiekszosci dobrze

ale troche osluchana osoba slyszy roznice w brzmieniu poszczegolbych kolumn!
          tak wiec zamiast cieszyc sie tylko efektami (np krazacy smiglowiec dookola sluchacza) to slyszysz roznice w brzmieniu kolumn i efekt znika!

malo kto zwraca na to uwage... ale to naprawde slychac
          No ale z tymi kinami to chyba prawie każdy zestaw posiada tego typu rozwiązanie że fronty znacznie przewyższają wielkością pozostałe kolumny.
          Nawet w przypadku budowania zestawu "kino domowe Huberta..." :-P

Dla mojego ucha to nie wiem czy te różnice byłbym w stanie usłyszeć.

Skomentuj

Nawet w przypadku budowania zestawu "kino domowe Huberta..." :-P
            oj nie!
            tutaj jest co innego

w przypadku kiedy nie mozemy lub nie chcemy zastosowac 5x to samo to staramy sie wykozystac wszedzie te same wysokotonowki!
            to wlasnie one odtwarzaja najszersze pasmo

tak wiec mimo ze mam w kinie huberta 3 drogi z przodu, to jednak wszedzie sa te same wysokotonowki i te same woofery, wiec brzmienie bedzie spojne

Skomentuj

oj nie!
              tutaj jest co innego

w przypadku kiedy nie mozemy lub nie chcemy zastosowac 5x to samo to staramy sie wykozystac wszedzie te same wysokotonowki!
              to wlasnie one odtwarzaja najszersze pasmo

tak wiec mimo ze mam w kinie huberta 3 drogi z przodu, to jednak wszedzie sa te same wysokotonowki i te same woofery, wiec brzmienie bedzie spojne
              Czyli opacznie zrozumiałem . Nie jest konieczne stosowanie tych samych kolumn tylko tych samych głośników które wejdą w skład kolumn.
              .

Skomentuj

no tak - kolumny moga roznic sie rozmiarem

ale oczywiscie najlepiej jak mamy 5 identycznych

Skomentuj

Patrzę , czytam , zastanawiam się .

Np firma Wharfedale produkuje chyba dość dobre zestawy nagłośnienia. Cały zestaw zakupiony za 2500 zł lub nawet za 2000 , są także tańsze wersje - mam na myśli wersje Diamond o różnych odmianach.
                  I teraz gdzie jest przełożenie cenowe - koszt wykonania , głośniki , zwrotnice ( cały koszt od A do Z ) i otrzymanie gotowego zestawu a budowa DIY samemu całego zestawu .
                  Czy ktoś miał możliwość posłuchania takiego zestawu np DIamond 10.6 / 10.1 / 10 CC czy coś podobnego i porównanie tego z konstrukcjami np STX Fx200, Fx300, bądź inne forumowe , sprawdzone konstrukcje?

Chociaż moje powyższe zapytanie powinien raczej sprecyzować i skierować do osoby Pawła :-P

Skomentuj

budowa DIY a gotowe kolumny ze sklepu to od 1/10 do polowy wartosci fabrycznej kolumny
                    im drozsze kolumny w sklepie tym taniej je zrobisz

nie znam diamondow wiec nie powiem ile sa warte
                    ale ceny STXow sa nizsze niz konkurencji takiej samej jakosci brzmienia

Skomentuj

budowa DIY a gotowe kolumny ze sklepu to od 1/10 do polowy wartosci fabrycznej kolumny
                      No jeśli 1/10 to chyba może być nie opłacalne budowanie czegoś samemu.
                      Satysfakcja jest 200% -owa jeśli zrobi się coś samemu ale czy to może mieć przełożenie na cenę aby i z tego być zadowolonym?

Zaczynam skłaniać się ku przemyśleniom że "grajek" dla osoby o niezbyt wygórowanych wymaganiach może być przerostem formy nad treścią i w rzeczywistości kosztować więcej niż gotowa konstrukcja która i tak może zagrać lepiej.

Zgodzę się oczywiście że przy droższych przetwornikach można uzyskać sporą oszczędność ale chyba nie będzie żadnym zaoszczędzeniem robienie małych monitorów i głośnika centralnego gdy pod uwagę weźmie się zakup 7 głośników po ~ 80zł + zwrotnice + obudowy + filce + tunele + fornir + kleje + itp .

Skomentuj

No jeśli 1/10 to chyba może być nie opłacalne budowanie czegoś samemu.
                        chodzilo mi o to ze DIY mozna kosztowac 10% tego za co placi sie w sklepie - ale to tyczy sie tych kolumn za kosmiczne pieniadze

jezeli kupujesz tanie glosniki w tanich skrzynkach to faktycznie bardziej sie oplaca kupic cos gotowego
                        ale jak ma juz wygladac lepiej to mozna robic

Skomentuj

Czaruję...
                        X