Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt "Altus 350"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt "Altus 350"

Witam, zabieram się do robienia Altusów DIY. Mam już pieniądze na wiórowkę 18mm, mam też asortyment narzędziowy, wkrętarkę, wkręty, śruby, kleje, szpachle, papier ścierny i różne inne rzeczy.

Przetworniki, to jak zwykle GDN 30/120/1, GDM 18/80 i znowu dylemat czy tuba czy kopułka, jak tuba to 9/100fp, a jak kopułka to 9/120.

Mam jedynie problem z doborem projektu. Bardzo podoba mi się projekt Ernesta. Altusy usera "robafini" też są fajne (http://www.tonsilclub.tnb.pl/forum/v...1&thread_id=54)

Ernest w swoim projekcie, podał wymiary:
    http://www.tonsilclub.tnb.pl/forum/v...1&thread_id=63

maja zmniejszoną obudowę na jakieś 87l , wymiary wys 91 szer 40 dł 38
    Podając bardzo podobne wymiary wyszło mi, że przy litrażu 118,5 i grubości płyty 18mm wymiary wyjdą podobne, więc o co tutaj chodzi ? Przecież głośniki, kosz od gdm'a i br'y to nie jest tak dużo, więc po odjęciu wyjdzie dajmy na to 100l. Ernest napisał, że ma ok 87l.

Chyba nie umiem się boxshape'm posługiwać coś mi się wydaje.

Tak czy inaczej podałby mi ktoś odpowiednie wymiary pod te DIY dla strojenia 28-30Hz (BR - 7cm średnicy/25cm dł) ? Trochę nisko stroiłem w symulatorze, bo 28Hz, mógłbym tak zostawić czy stroić wyżej ?

Pozdrawiam.

Zamieszczone przez supra36 Zobacz posta
    Mam jedynie problem z doborem projektu. Bardzo podoba mi się projekt Ernesta. Altusy usera "robafini" też są fajne (http://www.tonsilclub.tnb.pl/forum/v...1&thread_id=54)

Ernest w swoim projekcie, podał wymiary:
    http://www.tonsilclub.tnb.pl/forum/v...1&thread_id=63
    Nikt tym chlopakom z forum nie powiedzial, ze kolumny stereo musza miec lustrzane odbicie?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Nikt tym chlopakom z forum nie powiedzial, ze kolumny stereo musza miec lustrzane odbicie?
      Przecież to altusy i tak nie usłysza róznicy

Skomentuj

Myślałem, żeby zrobić lustrzane odbicie, to wpływa na charakterystykę dźwięku czy jak ? Mi się bardziej podoba bez tego lustrzanego odbicia. Wolę żeby altus wyglądał jak altus :P

Skomentuj

To popros o pomoc z chlopakow z forum klubu tonsila. Widac, ze znaja sie na rzeczy, a Tobie to i tak wszystko jedno :) Wydaje mi sie, ze Ty po prostu chcesz kopie altusow, a nie kolumny ktore sa lepsze niz altusy.

Skomentuj

Chcę kolumny, które są lepsze niż altusy. Zapytałem się grzecznie o co chodzi z lustrzanym odbiciem i czemu kolumny stereo powinny je mieć. Nawet już wyceniłem sobie zwrotnicę z nachyleniem 18db/okt do moich DIY.

Jak macie jakieś sugestie jak bardziej poprawić te A300 to moglibyście mi pomóc? Kopułka zamiast krzyczącej tuby ? Wzmocnienia obudowy ? A tak przy okazji to tak jak sie wcześniej pytałem, 28Hz to za niskie strojenie ? GDN 30/120/1 jest efektywny na ok 50Hz, ale czy nie można spróbować stroić leciutko niżej ? Wtedy też trzeba by zwiększyć litraż, czyż nie ? Nowe wymiary do tego strojenia to ok 40cm x 38cm x 91cm. Będą wyższe bo mam podstawki drewnianie ok 2,5cm.
            Last edited by supra36; 27.05.2012, 22:10.

Skomentuj

Chcę kolumny, które są lepsze niż altusy. Zapytałem się grzecznie o co chodzi z lustrzanym odbiciem i czemu kolumny stereo powinny je mieć. Nawet już wyceniłem sobie zwrotnicę z nachyleniem 18db/okt do moich DIY.
              Jesli kolumny maja odtwarzac poprawna stereofonie, ustawione w poprawnym "trojkacie akustycznym", to kolumny musza byc tak ustawione aby ich glosniki byly symetryczne wzgledem glowy sluchacza. Dla 99% uzytkownikow altusow, to nie ma znaczenia, bo oni sluchaja swoich kolumn tak, ze jedna jest na podlodze, a druga na szafie i w takim wypadku to faktycznie bez znaczenia czy jest lustrzane odbicie czy nie. Jesli chcesz choc w kawalku zasmakowac dobrej jakosci dzwieku, to to jest mozliwe o ile nie bedziesz kierowal sie radami typowego uzytkownika altusa.
              Da sie zrobic poprawnie, dobrze brzmiace Altusy na bazie glosnikow Tonsila. Napewno trzeba zmienic zwrotnice oraz glosnik wysokotonowy. Obecnie z dostepnych, watrych uwagi zostaje Ci tylko GDWK 10/80/19 i 10/80/26. Jesli zwrotnica bedzie naprawde dopasowana, wykonana na bazie pomiarow w docelowej skrzyni, to z pewnoscia zagra to znacznie kulturalniej i precyzyjniej od seryjnego Altusa, ktory z zalozenia konstruktorow nie mialbyc kolumna audiofilska, o czym fanatycy trumien altusa ciagle zapominaja.

Skomentuj

Mam już pieniądze na wiórowkę 18mm
                jezeli 50-100zl na plyty to dla ciebie problem, to radze zrezygnowac z budowy tych kolumn

podobnie zaczalem budowac moje pierwsze monitorki - rok czasu zbieralem pieniadze na glosniki!

Skomentuj

Jak chcesz coś lepszego od Altusów to po pierwsze GDN 30/80/2 bo 30/120 wymaga większej szafy a kijowo będzie wyglądał ze średniotonowym.
                  Po drugie, filtry wg propozycji A.Kisiela z Radfioelektronika z 1999 - 2004 roku. Po trzecie wtedy możesz wykorzystać kopułkę GDWK 9/120/4 lub 10/80/26. Obudowa max 70 litrów oraz POMIARY poprzedzone symulacjami, co jak się przekonałem może doprowadzic do białej gorączki i dodatkowych wydatków na kartę dźwiękową.

Następnie popatrz sobie na ceny tych głosników Tonsila, bo płyta wiórowa, to zaledwie koszt góra 100zł. A gdzie masz kolejny 1000 na dokończenie ?
                  Te ładne srebrzne pierścienie ozdobne na głośniki będa kosztowac 300 złotych, zreszta radze z nich zrezygnować... Chuba że zalezy ci na wyglądzie w takim razie kup same pierscienie i też będzie ładnie
                  Last edited by arwas; 28.05.2012, 06:38.

Skomentuj

Nie wyjaśniłem wam do końca o co mi chodzi. Mam na razie paczki od Altusów 140 z włożonymi tam GDN 30/120/1, GDWT 9/100fp i GDM 18/80 - więc głośniki to pierwszy problem z głowy. Potrzebuję nowej budy. Mam wszystkie obręcze więc to kolejny problem z głowy. Płyta wiórowa to nie góra 100zł. Projekt, który podałem na początku tematu nie jest małą konstrukcją. Powierzchnia całkowita obu kolumn to jakieś 4m2. Za 4m2 18mm płyty wiórowej zapłacę w Leroy Merlin == 94zł, a za 22mm już ok 120zł. Potem wykończenie, okleina lub fornir, kolejne koszta. Ale koszta na paczki to nie problem, mam na to pieniądze, a resztę bebechów (obręcze, głośniki) też już mam. Zwrotnica będzie na zamówienie pod konkretne głośniki do konkretnej paczki.

Chodzi mi o to, żeby poeksperymentować. Chciałbym kolumny, które zagrają nisko i głośno. Ja nie jestem z reguły typem człowieka, który słucha sobie muzyki na jakość na kolumnach DIY, bo do słuchania blues'a, jazzu czy innej spokojniejszej muzyki na jakość to ja mam Paradigm albo Monitor Audio.

Ogólnie to lubię sobie, "pobuczeć" czy "poumcykać" czy jak wy tam mówicie tak, żeby się wszystko trzęsło, a Altusy temu mają służyć. Takie były założenia producenta, ma być mocno i głośno. Jednak mają płytko strojony bass, pseudo-estradowy można by powiedzieć, który nie podchodzi mi do gustu. Przechodząc dalej, nigdy nie miałem do czynienia z kolumnami zestrojonymi niżej niż 35Hz i chciałbym wykonać podobne projekty jakie mają koledzy z klubu tonsila. Fakt, nie są profesjonalistami, trochę amatorsko podchodzą do sprawy jak wy to piszecie, ale jeżeli robota jest amatorska, to Tonsil też robi to amatorsko ? Przecież Altusy nie mają lustrzanego odbicia, tak jak i inne serie. Nie chcę was wyprowadzić z równowagi, bo wiem jakie audiofile mają zdanie na temat umcykania i serii Altus, ale przecież można je jakoś poprawić zachowując tego starego ducha Altusów czyż nie ? Nie przeszkadza mi tuba, która powoduje krwawienie kanałów usznych. W A140 poprawiłem ją odwracając fazę i dając cewkę 0,22mH. Przeszkadza mi jedynie bass, którego niskiego i dobrego w Altusach jest brak.

Dajmy na to, że do swoich Altusów 140-tek kupiłem dedykowany br o średnicy 5,5CM i długości 15cm. Bass nie z tej ziemi, zero altusowego bassu. Właśnie takiego efektu oczekiwałbym po DIY.

Pozdrawiam!

Skomentuj

czyli chodzi tylko o bass.
                      zrób sobie subwoofer zamiast pakować pieniądze w wzmocnienia, zwrotnicę, co kompletnie nie ma wpływu na bas...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                        kurcze najśmieszniejsze ze tonsil na zachód robił kolumny z lustrzanym odbiciem a tylko krajowe były wszystkie jakies takie ''lewe'' :)

Skomentuj

Albo zagrają nisko albo głośno, Wybór nalezy do ciebie. Jak ma być nisko to nawet GDN 25/80/1 wystarczy. Jak zrobisz za dużą obudowę i za nisko nastroics dla GDN to tunel prawie nie będzie dmuchał.
                          Tak żeby wszystko naraz było to tylko w Erze robili, ale im nie wyszło więc jest T-mobile.

Skomentuj

Czaruję...
                          X