Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Potrzebuję pomocy przy wyborze zestawu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Potrzebuję pomocy przy wyborze zestawu

Witam.
    Mam następujący problem:
    Pomimo przesiedzianych kilkuset godzin na tym i innych forach postanowiłem zdecydować się na zestaw oparty na STXach GDN14-100-8SCX + GDWK10-200-8PJ
    Niestety nigdzie nie mogłem doszukać się GDN... :glare:
    Po następnych kilkunastu godzinach zdecydowałem się na Tesle ARN150 + PJ STXa
    Niestety nie znalazłem nigdzie Tesli :mellow:
    Siedząc dłużej, szukając, czytając, rozważając za i przeciw i to czy opłaca się rzucać od razu 400zł na pierwszy zestaw głośników... Mój wybór padł na Tonsila GDN 15-40-5 + Vifa DX25TG
    Niestety nie znalazłem nigdzie Vify :crying:

W międzyczasie znalazłem jeszcze zestaw do "klonów Totem Mite" GDN13-40-2 + GDWK10-80 ale wyczytałem, iż zwrotnica do tego kompletu jest jaka jest znowu plusy i minusy :/

Mam już taki mętlik w głowie, że zdecydowałem się poprosić o pomoc bardziej doświadczonych w temacie przetworników.

Rozwiewając wątpliwości... zarejestrowałem się stosunkowo niedawno ale forum to i temu podobne śledzę już od ładnych paru lat niestety poprzednia praca i co się z tym wiąże brak czasu nie pozwalały mi na jakie kolwiek konstrukcje :/

Po lekkich zmianach mam i czas, i fundusze, i praktyke, i zaplecze jeśli o stolarkę chodzi :)
    Niestety w związku z napotkanymi problemami odnośnie dostępności tanich i dobrych przetworników morale opadły :)

Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam.

Jaki budżet, czego słuchasz, jakie docelowe pomieszczenie (powierzchnia)
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Jeśli o budżet chodzi to na same przetworniki około 400zł +/-
      Jeśli o muzykę chodzi... cieżka sprawa ale głównie electro [dnb, dubstep, grime...] ale jakoś szczególnie się nie ograniczam słucham wszystkiego co mi się podoba
      Pokój ma około 28m^2 ale muzyki słucham siedząc przy komputerze.

Skomentuj

Masz już jakiś napęd? Jakieś oczekiwania od kolumn?
        Coś mi się wydaje, że lepiej będzie jakieś używki kupić
        marcinsywala.pl
        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

dozbieraj troche i kup axw,
          http://stx.pl/gdwk-10-250-8-awx.html 2x115zl
          http://stx.pl/gdn-18-140-4-awx.html 2x149

Skomentuj

A ja bym dozbierał i budował na fountekach fw 146/168 i neocd 1.0.

Ale co kto woli :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Vihajster Zobacz posta
              GDN14-100-8SCX + GDWK10-200-8PJ
              niestety musisz cierpliwie czekac az STX wyprodukuje glosnik, lub polowac po sklepach

Tesle ARN150 + PJ STXa
              niestety tesla juz nie istnieje i zostaja jedynie uzywki

GDN 15-40-5 + Vifa DX25TG
              Niestety nie znalazłem nigdzie Vify
              jest nowsza wersja http://www.loudspeakershop.eu/glosni...04-p-1959.html
              ale pojawia sie kolejne pytanie - czy uda sie jeszcze w dobrej cenie kupic tonsila?

"klonów Totem Mite" GDN13-40-2 + GDWK10-80
              za obecna cenie nic specjalnego

w podobnym budzecie zostaje tylko sony + mission
              ale
              1) sony podrozaly i kosztuja tyle co STX
              2) missiony sie skonczyly i zostalo jedynie zrodlo za 38zl/szt

chyba faktycznie polowalbym na uzywki lub poszukal czegos nowego

Skomentuj

Jeśli chodzi o napęd to mam piękną srebrną Unitre Diora WS-311 :)
                Niby tylko 2x20W ale puki co starczy.

Nad serią AWX od STXa też się mocno zastanawiaem jednak doszedłem do wniosku, że jak na "oślą łączke" 530zł + przesyłka to jednak trochę dużo :)

Jeśli chodzi o ten nowszy model Vify to owszem... też to znalazłem i również w tym sklepie niestety gdy klikałem już na "dodaj do koszyka" zwróciłem uwagęna "Stan magazynowy" który wskazuje na jej brak :)
                Miałem do nich pisać ale wtedy postanowiłem poszukaćinnego zestawu i wypadło mi z głowy.

Na szczęście tuż po założeniu tematu odezwał się do mnie użytkownik LuSzTi i w związku z tym dorwałem GDN15/40 oraz Vife

Dziękuję Wam za pomoc i może jutro będę miał ostatnie pytanie odnośnie obudowy - pojemności i strojenia BR - tak by zweryfikować moją dotychczasową wiedzę :)
                Potem przystępuję do dzieła, którym mam nadzieję będę miał przyjemność pochwalić się na forum.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Hej!
                  Mam małe pytanie, na które nie udało doszukać mi się odpowiedzi :)

Czy objętość tunelu BR liczy się do objętości obudowy?

Jak na obrazku:
                  Czy objętość obudowy B powinna być większa o objętość BR = objęość obudowy A powinna być mniejsza o objętość tunelu?
                  Jeśli w ogóle obrazek A jest poprawny jeśli o rozmieszczenie [sposób] BR chodzi.
                  Obrazek pomocniczy:

Pytanie moje wywodzi się głównie ze względów wizualnych mojego "projektu" no i niestety nie udało mi się nigdzie znaleźć odpowiedzi na dany temat tak więc wdzięczny będę za pomoc .

Pozdrawiam.

Skomentuj

Czy objętość tunelu BR liczy się do objętości obudowy?
                    tak, winisd automatycznie go uwzglednia (bez grubosci scianki)

nie radze uzywac kolanek - zawsze szumia bo nigdy nie sa idealnie wyprofiowane

Skomentuj

Czaruję...
                    X