Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil GTC 11/130 + Tonsil GDN XX ?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil GTC 11/130 + Tonsil GDN XX ?

Witam , posiadam głośniki wysokotonowe Tonsil GTC 11/130 i planuję zrobić monitory tylko nie wiem jaki wybrać głośnik niskotonowy tak aby w miarę łatwo było zrobić do niego zwrotnicę i zbudować kolumnę . I tak przeszukując sieć znalazłem kilka głośników Tonsila w przystępnej cenie , tylko nie wiem który wybrać :
    -Tonsil GDN 13/40/10 15 ohm
    -Tonsil GDN 16/50/15 4 ohm
    -Tonsil GDN 13/50/1 8Ohm
    -Tonsil GDN 13/40/8 8 ohm

Osobiście myślałem o Tonsil GDN 13/40/10 15 ohm i zrobić klony Maestro 70 no ale wiem jakby wtedy wypadła impedancja kolumn. Wzmacniacz to Sony TA-F470 , więc zapas mocy będzie :)

UWAGI MODERATORA
    przenioslem...
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wtedy by lepiej było użyć 2x 15 Ohmowy głośnik, bo za cewkę do zwrotnicy zapłacisz drugie tyle co głośnik.

Do wybranych głośników raczej nie znajdziesz zwrotnicy, chyba, że kupisz 13/40/8 i głośnik wysokotonowy kupisz.

Dobrej zwrotnicy nie zrobisz bez odpowiednich pomiarów.

Oczywiście zwrotnica z kalkulatora będzie grała jako tako, ale istnieje obawa, że impedancja kolumny może mieć nieciekawy przebieg i przy niektórych częstotliwościach może osiągać niskie wartości, co jest niebezpieczne dla wzmacniacza.

Skomentuj

Nie na temat...
        Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
        Oczywiście zwrotnica z kalkulatora będzie grała jako tako
        E tam, jako tako - po prostu zmniejszy się ryzyko spalenia wysokotonówki i tyle
        Zwrotnica liczona w kalkulatorze właściwie nie ma prawa zgrać poprawnie głośników, bo działa tylko w przypadku danej stałej impedancji i przy równej charakterystyce przetwarzania - czyli w przypadku idealnym - czyli w warunkach realnych raczej niespotykanym. Przy pomiarach zawsze bierzemy poprawkę na charakterystyki przetwarzania głośników, na przebieg ich impedancji oraz na przebiegi fazowe obu łączonych głośników, co ma jak wiadomo znaczenie niebagatelne dla sumy ich charakterystyk. Kalkulator nie uwzględnia tych parametrów, a są one wręcz kluczowe dla pracy filtrów.

Skomentuj

Dlatego napisałem jako tako :) w zasadzie będzie to grało lepiej niż kolumny od marketowych wierz ale nadal będą spore pofalowania na charakterystyce, a o zgraniu fazowym nawet nie wspominałem.

Dlatego dla początkującego, który nie chce dużego wkładu finansowego polecam gotowe projekty z poprawną zwrotnicą.

Skomentuj

Czyli mając GTC 11/130 który jest chyba prawie identyczny jak gdwk 10/80t to mam szukać Tonsil GDN 13/40/10 8 Ohm chcąc zrobić klony maestro 70 ?

Skomentuj

WOW, tego nie powiedziałem 10/80T chyba był używany w Excelence a tamsiedzial 13/50/9 , który jest bardzo ciężki do dostania.
              Poszukaj może są gdzieś gotowe zwrotnice pod ten głośnik.
              Bo zwrotnicy raczej sam nie zrobisz. Potrzeba do tego systemu pomiarowego.

Do gdn 13/40/8 jest zwrotnica w polaczeniu z seasem i to juz powinno całkiem fajnie grać, lepiej niż ten gdwk, tylko seas kosztuje wiecej jak 100zl za sztuke

Skomentuj

Właśnie bardzo mało zestawów głośnikowych było z 10/80t, z tego co wiem to maestro I , bolero 200 lux i chyba tyle. A może tak wykorzystać zwrotnice z maestro i dopasować innego "podobnego" do 13/40/10 gdn-a ?

Skomentuj

to poszukaj bo w maestro I chyba własnie siedziały 13/40/10

jeżeli chcesz użyć zwrotnicy od danego zestawu to musisz zastosować takie same głośniki do jakich była zwrotnica projektowana, inaczej nie uzyskasz zgrania fazowego, w zasadzie też powinieneś zrobić taką samą obudowę ale tu już jest trochę więcej luzu

Skomentuj

teraz sobie mysle tak , zwrotnica wyjdzie mnie okolo 80zl , glosniki niskotonowe 110zl no i reszta rzeczy okolo 50zl . A teraz znalazlem w sieci kolumny podstawkowe sony ss-b1 , podobno uzyto w nich glosniki SEAS-a , i kosztuja 170zl.. takze sie zastanawiam nad sensem budowy klonow maestro na rzecz tych sony.

Skomentuj

Czaruję...
                    X