Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher 8945A - 8948A 2.5 drogi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Usher 8945A - 8948A 2.5 drogi

Witam wszystkich na tym forum i na samym początku chciałbym wyrazić swój wielki podziw dla ogromu pracy jaki wykonujecie w tworzeniu konstrukcji DIYAudio i pomocy, którą oferujecie innym, WIELKI SZACUN!
    Jako, że zainspirowaliście mnie swoimi pomysłami i wiedzą zamierzam zabrać się budowy własnych kolumn podłogowych.
    Baza, na której chciałbym budować to Usher 8945A lub 8948A, wysokotonowy pewnie też z tej samej stajni, ale tu już chciałbym zdać się na Wasze doświadczenie. Nie mam specjalnie sprecyzowanego gustu muzycznego (lubię po prostu dobrą muzykę).
    Trochę szczegółów:
    - pow. odsłuchu 30 mk2,
    - wzmacniacz po odsłuchu na swoich mam nadzieje diy w salonie dokonam wyboru,
    - preferowana konstrukcja 2.5 drożna,

Dlatego też zwracam się do Was przyjaciele z prośbą o pomoc w budowie, tj projekt skrzyni ze strojeniem BR i zwrotki.
    Pozdrawiam.

Nie kojarze 2,5 na tych usherach, w zwiazku z czym projekt musi zostac zrobiony od podstaw. Albo bierzesz sie za to sam z drobna pomoca z forum, albo zlec komus caly projekt, ale nikt tego za darmo nie zrobi..

P.s. Przepraszam za brak polskich liter.

Skomentuj

OK, rozumiem. To może ktoś poleci jakieś sprawdzone dobre projekty na usher-ach.

Skomentuj

Może napisz coś więcej nt pomieszczenia, muzyki jakiej słuchasz. Jestem w trakcie robienia 2way na 8948a i 9950, szczerze powiedziawszy to ten głośnik pieknie gra basem w 26m2, jaką masz powierzchnie pokoju ?

Skomentuj

Wyżej wymieniłem swoje preferencje, ale jeśli miałbym się określić to powiem, że lubię naturalne brzmienie w muzyce akustycznej. Jakiego rodzaju projekt realizujesz? Monitory czy podłogowce?

Skomentuj

http://www.zalytron.com/usherkits.htm tu masz linka moze cie cos zainteresuje. Jest 2,5 ale z Usher 8945W i Usher T-9950.

---------- Post dodany o 18:23 ---------- Poprzedni post o 17:54 ----------

Ps. http://www.diyaudio.com/forums/multi...5-diy-kit.html Wg tych info Usher zmienił tylko nazwy produktów więc 8945W to ten sam co 8945A, a T-9950 to teraz 9950-20 ( wersje ekranowane T-9950S to 9950C-15) :thumbup:

Skomentuj

Mam monitory na 8948A i 9950-20, testowane w 25m2, bas naprawde dawal rade. W porownania do moich 12m2 rozwinaly skrzydla.

Skomentuj

Po dłuższym zastanowieniu postanowiłem jednak podjęcia się próby zbudowania w/w jednostki i jeśli "trochę" Panowie pomożecie :) to myślę, że wszystko powinno się udać.

PS czy program WinISD jest dobrym programem do obliczeń sugerowanej objętości obudowy? W mojej konfiguracji wyliczył 68 l i nie jestem pewien, czy ta wartość jest zbliżona do najbardziej optymalnej kubatury. Na marginesie dodam, iż 2.5 drogi Usher Mini Dancer 2 są sporo większe w objętości brutto, dlatego wolę mieć tą pewność zanim zrobię choćby obudowę do testów.

Skomentuj

68 litrów wydaje się być jednak sporo za duże za dwóch 18'stek. Ja dla tych Usherów (a mam 8945A w 21 litrach) zrobiłbym budkę testową max 50 litrów, zakupił jakiś dłuższy kawałek rury lub kilka portów BR i testować, osłuchiwać co się podoba a co nie. Nikt Ci nie powie, jak będzie najlepiej bo każdy ma swoje preferencje.

Bardziej bym się zastanowił nad zwrotnicą, która akurat do 2,5 dróg nie jest już taka prosta. Masz kogoś kto Ci pomierzy zestaw i zaprojektuje taką zwrotkę?
                  Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

U mnie to będą monitory , ok 16-18l, walczę ze zgraniem fazowym aktualnie.

Skomentuj

8945A raczej w 15-16 litrach strojonych na 44Hz

Skomentuj

@arwas
                        Wielkie pozdrowienia dla polskich majsterkowiczów. Nazywam się Predrag i jestem z Serbii. Staram się zadowolić moje pokrewieństwa w Hi Fi, więc uciekam się do jak największej liczby rozwiązań dla majsterkowiczów. Z góry przepraszam za wznowienie tematu z 2012 roku, ale z powodu związanych z nim informacji zarejestrowałem się na waszym forum. Niestety nie mówię po polsku, więc używam tłumacza Google i nie przeszkadza mi to. Na koniec muszę cię zapytać o więcej informacji na temat implementacji Ushera 8945a w szafce z 15-16 litrami bass-refleksu, jak wspomniałeś w swoim ostatnim poście w tym wątku? Od dłuższego czasu zmagam się z tym problemem, więc proszę o przydatne wskazówki. Z poważaniem, Predrag.

Skomentuj

Cóż, nikt nawet się nie przywitał? Spodziewałem się przynajmniej powitania. Tak postąpiłbym, gdybyś przyszedł na nasze forum ...
                          Bądź zdrowy.

Skomentuj

Hello abrax.
                            Czy mógłbyś podać namiary na wasze forum ?
                            Pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez abrax Zobacz posta
                              @arwas
                              Wielkie pozdrowienia dla polskich majsterkowiczów. Nazywam się Predrag i jestem z Serbii. Staram się zadowolić moje pokrewieństwa w Hi Fi, więc uciekam się do jak największej liczby rozwiązań dla majsterkowiczów. Z góry przepraszam za wznowienie tematu z 2012 roku, ale z powodu związanych z nim informacji zarejestrowałem się na waszym forum. Niestety nie mówię po polsku, więc używam tłumacza Google i nie przeszkadza mi to. Na koniec muszę cię zapytać o więcej informacji na temat implementacji Ushera 8945a w szafce z 15-16 litrami bass-refleksu, jak wspomniałeś w swoim ostatnim poście w tym wątku? Od dłuższego czasu zmagam się z tym problemem, więc proszę o przydatne wskazówki. Z poważaniem, Predrag.
                              Odkopałeś bardzo stary temat, a użytkownik arwas już od wielu lat nie jest aktywny na forum, bo został zbanowany z uwagi na swoje zachowanie.

Oczywiście witamy na forum i służymy pomocą.

Skomentuj

Czaruję...