Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Objętość kolumny ????????????

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Objętość kolumny ????????????

Chce zbudwac kolumne BR (pierwszy raz) na STX'ach. Kupiłem GDN-17-80-8-SC i GDWK-9-150-8-PJ. http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...=0&vSubPage=37

1. WinISD wylicza objętść na 64 l i 27 Hz. Wydaje mi sie, ze 64 l to troche za duzo.??? - chce zostac przy tych glosnikach.
    2. Czy bez znaczenia jaka jest srednica br gdy przytnę rurkę na długść (w stsunku do srednicy) taką jak wsakzuje WinISD?
    3. Jaki rezystor powinienem wlutwac w zwrotnice, by wyrównać skuecznść wysoktonowca z niskotonowym?

1 stanowczo za duzo. do takich maluchów max to 20 litry
    2 średnica rórki ma znaczenie im większa tym musi być dłuzsza. w przypadku tego głośnika średnica 4-5cm powinna być ok
    3 tłumik w formie dzielnika napięcia a nie pojedynczego rezystora!!

Skomentuj

A tego GDN-17-80-8-SC nie wypadało by do closed wrzucić ??? :>

Skomentuj

na stronie masz podane wartości tłumików do wysokotonowców .... albo to tutaj było albo na audiomania.prv.pl

Skomentuj

przy zamknięej WinISD wskazuje 37 l. Jesli zamknięta to jaka objętość? (jesli otwarta to jaka objętość?) jakie najlepsze jest wyjscie? zalezy mi na dobrych średnich tonach, bas nie musi byc super głośny.

Skomentuj

to co podaje program to tylo propozycja wpisz "własną" wielkość w litrach i zobacz jak zachowa się charakterystyka głośnika

Skomentuj

Z takimi parametrami to glosnik raczej nie nadaje sie do bass-reflexu. Obudowa zamknieta 10-20litrow wg uznania. Wieksza miekszy bas ale slabsza moc, mniejsza mniej niskiego basu ale bas dynamiczniejszy i wieksza moc. Moze byc posrodku czyli kompromisowo 15litrow. Jak koniecznie chcesz bass reflex to tylko 20litrow tunel fi5cm dlugosc musisz dobrac na sluch od 10 do 30cm jesli sie zmiesci. Symulator nie wiele tu pokaze bo albo podbicie na charakterystyce i dobry impuls albo plaska charakterystyka i duzy impuls. Dlatego trzeba posluchac.

Skomentuj

Ja tam wrzucę moje dwa GDN-17-80-8-SC w closed. w ok. 15l netto. I będzie good ;] Pozdro

Skomentuj

moze mi daradzicie bo terz chciałem złozyc kolumne na głosnkiach STX-ach
                  jaki głosnik
                  niskotonowy
                  wysokotonowy
                  i sredniatonowy
                  jaki byscie polecili modele głosników

Pozdrawiam wszystkich smolu2 (poczantujacy)

Skomentuj

Musisz poczytac o optymalnym strojeniu , jesli naprawde na sile chcesz z nim miec BR.
                    Poprzednicy wskazali wiele spraw.
                    PZDR

Skomentuj

Czaruję...
                    X