Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt subwoofera aktywnego na IT MDS10DVC + UniAmp

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt subwoofera aktywnego na IT MDS10DVC + UniAmp

Odłożyłem projekt na jakiś czas, teraz czas go dokończyć:
    http://imageshack.us/g/560/mds4.jpg/
    Subwoofer aktywny, głośnik to InterTechnik MDS10DVC (dwucewkowy), napędzany UniAmp-em+filtry. Ma służyć do uzupełnienia ciętych aktywnie monitorów na 15AWX+SEAS. W galerii przesymulowane obudowy, closed 14l i br 33l z różnym strojeniem. Port szczelinowy. Teraz do rzeczy:
    1. Żeby nie robić dwóch obudów (zamkniętej i br) postanowiłem zrobić jedną, z przegrodą, w której można zamontować zatyczkę - w ten sposób można "zamknąć" obudowę. Czy to rozwiązanie ma jakikolwiek sens? Planuję przykręcać tam kawałek mdf-u z gumową uszczelką. Zapewni to dostateczną szczelność? Z drugiej strony przecież w zamkniętych budach montuje się terminale i jest ok.
    2. Teraz typowo - czy te pojemności i strojenia nie są krytycznie złe? Ktoś przerabiał ten głośnik. W sieci znalazłem mniej więcej takie jak podałem jako zalecane.
    3. Czy mam dodać te 4 litry zajmowane przez głośnik do pojemności wyliczonej z WinISD, tak jak tunel, czy może "zniweluje to" wytłumienie? Nie przejmowałbym się tym tak bardzo, ale głośnik trochę zajmuje powietrza, a ponadto te InterTechniki są podobno bardzo "wrażliwe" na każdy litr i herc strojenia.
    Z góry dzięki.

zamknieta w domu raczej sie nie sprawdzi. poszedlbym w b-r

na garazu lezy taki glosnik i nawet jest prawie gotowa skrzynka dla niego... tylko czasu brak na dokonczenie i odsluchy

Zamieszczone przez grzechupk Zobacz posta
    Czy mam dodać te 4 litry zajmowane przez głośnik do pojemności wyliczonej z WinISD, tak jak tunel, czy może "zniweluje to" wytłumienie?
    winisd uwzglednia przestrzen zajmowana przez tunel! glosnika niestety nie uwzglednia, wiec musisz dodac te pare litrow. w przypadku mniejszych glosnikow mysle podobnie jak ty - nie przejmuje sie magnesem bo wytlumienie to zalatwi. no ale nie z tak wielkim ukladem magnetycznym :/

Zamieszczone przez grzechupk Zobacz posta
    a ponadto te InterTechniki są podobno bardzo "wrażliwe" na każdy litr i herc strojenia.
    bez jaj - to tylko mity. MDS08 ja zupelnie inaczej stroje niz inni fani CA. poprostu inna muzyka i inne wymagania

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
      MDS08 ja zupelnie inaczej stroje niz inni fani CA. poprostu inna muzyka i inne wymagania
      proszę rozwiń to troche co masz na myśli

Skomentuj

zmień głośnik
        rewelacji z tego nie bedzie
        strasznie przeciętny głośnik
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          Szukałem głośnika bardzo szybkiego, z wykopem, który nie zamula i sprawdzi się dobrze w muzyce z szybką perkusją, a zejście jest na drugim planie. Z opinii ludzi ten IT tak właśnie gra, więc go nabyłem. Wymiana raczej nie wchodzi w grę. Nie sprawdzi się do (hard)rocka/metalu, ewentualnie reggae/rap/elektronika? Wiem, że do tych ostatnich przydaje się zejście, ja jednak słucham w większości szybkiej muzyki z naturalną perkusją więc stawiam zdecydowanie na jakość niż na ilość basu. Do kina jak mniemam bardzo kiepsko się nadaje...

Skomentuj

Zamieszczone przez ejanek Zobacz posta
            proszę rozwiń to troche co masz na myśli
            ja MDS08 wlasnie stroje pod szybsze bity. pod D&B, dubstep itp a nie pod rocka, ale tez pasuje
            no i mi np za duza skrzynia zamula wiec ograniczam sie np do 20-21 litrow w samochodzie (w domu ok 23)
            a inna obeznana osoba stroi pod inna muzyke nawet w 25 litrach! gdzie u mnie to juz totalny zamulacz z tego glosnika sie robi...

tak wiec musisz sam pod siebie dobrac optymalne warunki pracy

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              zmień głośnik
              rewelacji z tego nie bedzie
              Przecież tutaj chodzi tylko i wyłacznie o gust słuchacza...

Skomentuj

No więc właśnie swoje zdanie wyrazilem
                A czy kolega weźmie je po uwagę to jego sprawa.
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                X