Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Jakie głośniki estradowe do prawdziwego subwoofera kinowego

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jakie głośniki estradowe do prawdziwego subwoofera kinowego

Witam,

ostatnio szperałem po necie i szukałem ciekawych subwooferów. Pomijając popularne firmy jak REL, Velodyne, SVS wydaje mi się że najczęstszym głośnikiem użytym w bardzo dobrych konstrukcjacj jest Peerless xls,xxls. Szukając czegoś jeszcze potężniejszego nie ma już chyba wielkiego wyboru.

Wydaje mi się że natomiast w USA ludzie polując na najniższe częstotliwości używają głośników estradowych. Eminence przewija się nie raz np. Monolith http://www.bkelec.com/HiFi/Sub_Woofe...th-df_Plus.htm , lub SubMersive http://www.seaton-sound-forum.com/po...00W%29-1945927. Ciekawe porównanie np tu http://www.avsforum.com/t/1387178/ar...-shootout-2012 .

Ogólnie mam wrażenie że prawdziwe kinowe osiągnięcia gdzie przy 20Hz jeszcze coś sie dzieje uzyskuje się przy min. 15" głosniku. Często występuje obudowa zamknięta.

Zastanawia mnie też ile prawdy w tych robionych na zamówienie głośnikach. XTZ stosuje jakis przerobiony XLS, WLM i te Beta, Te LAB 12 i 15 tez niby nie standardowe. Wie ktoś może na czym polegają te zmiany i czy mają naprawde ogromne znaczenie ?

Gdybym chciał zbudowaś coś na zasadzie tego Seatona lub Krell Master Reference jakich przetworników byście użyli ? Jakie istnieją ciekawe głośniki (sztywne, duzo SPL i niskie FS) ? do pokoju 25-30 mkw wystarcza może 12" czy jednak tylko od 15" jest ciekawie ? Jakaś róznicę robi dobór głośnika jeśli chce sie usłyszeć/odczuć 20Hz przy normalnym wieczornym oglądaniu filmu w bloku, a np przy 110dB ;D ?

Czy kolega chce zrobić "najlepszego" suba do kina na świecie? Dobra 12" robi fajne zamieszanie w 30m2 ,oczywiście w odpowiedniej aplikacji i prawidłowo ustawiona. Estradowce to raczej do 50hz słabiej wypadają ,ale powyżej są skuteczniejsze.Może kolega napisze co do tej pory użytkował ,jakiej oczekuje zmiany i ile może na to przeznaczyć $,
    no chyba że to tylko takie teoretyczne rozważania ?

Skomentuj

Dwa XLSy 10 (Nie XXLSy) w oddzielnych liniach transmisyjnych 116 litrowych z oddzielnymi piecykami 200W każdy i masz "ultimate subwoofer expierience na lata". I nie ma sensu kombinować z estradowcami jak za 1700zł (głośniki i elektronika) plus cena materiałów na budy mamy maszynkę schodzącą poniżej 20Hz z dużym SPLem.
      Last edited by gooralesko; 15.09.2012, 21:28.

Skomentuj

20 Hz to już niezłe wyzwanie. Testowałem już nawet kilka rozwiązań. Typowy b-r odpada. Zamknięta odpada.
        Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
        maszynkę schodzącą poniżej 20Hz z dużym SPLem
        Masz może schemat takiej tl? Akurat mam 2 nowe węglowe stxy 10", może bym sklecił i wypróbował.

Skomentuj

Jeden z moich tematów zawiera potrzebne info takie jak SD wejściowe i SD wyjściowe oraz wymiary komory netto.

Masz poniżej pomiary suba z frontem w sweepie 10-20kHz oraz pomiar bliski wylotu tunelu oraz głośnika:

Nie gwarantuję podobnych wyników bo róznice w kluczowych parametrach są i mogą one spowodować gorsze rezultaty (wyżej położony rezonans przy takim samym wytłumieniu tunelu lub zbyt niski SPL przy przetłumieniu tunelu ,które najcześniej jest uskuteczniane przy próbie osiągnięcia niższego strojenia).

Nowa 10tka STXa ma dosyć wysoki Qts oraz wyższe fs i to może spowodować, że będzie trzeba dać więcej waty aby strojenie tunelu obniżyć. A to odbędzie się to kosztem SPLu. Spróbuj bo mając dwa nowe STXy w domu stracisz stosunkowo mało (koszt desek czyli około 50zł) a zyskać omżesz suba na lata. Po warunkiem ze masz piecyk kilkusetwatowy zdolny do podania odpowiedniej mocy tym 10 calowych STXom.
          Last edited by gooralesko; 16.09.2012, 01:18.

Skomentuj

Tez będę robił koledze suba i kino domowe.
            Zacząłem tez sie zastanawiać jaki glosnik włożyć. Przypomniał mi sie właśnie Wlm.
            Śledzę temat
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez krzychu73 Zobacz posta
              Czy kolega chce zrobić "najlepszego" suba do kina na świecie? Dobra 12" robi fajne zamieszanie w 30m2 ,oczywiście w odpowiedniej aplikacji i prawidłowo ustawiona. Estradowce to raczej do 50hz słabiej wypadają ,ale powyżej są skuteczniejsze.Może kolega napisze co do tej pory użytkował ,jakiej oczekuje zmiany i ile może na to przeznaczyć $,
              no chyba że to tylko takie teoretyczne rozważania ?
              Podchodze narazie teoretycznie do tego tematu. Pewnie używają jakiegoś EQ - Boosta ale widocznie idzie estradowcem nieźle pogonić niskie częstotliwości skoro B.K.Electronics Eminence'a dają do swojego najdroższego suba, a do tańszych XLS'a.

To co teraz mam to jest porażka, nie warto wspominać bo pewnie MDS08 bylby już niezłym polepszeniem mojego Cantona AS15 Z drugiej strony 10" -12" tak do 60-80L wmieściłbym pomiędzy fronty , coś większego to juz chyba tylko w rogach za sofą i musowo jakiś Anti-Mode czy tam DSP.

Skomentuj

osobiście mam 2x18" (B&C 18NW100) w roli małego dołu do kina domowego. Dopiero takie coś mnie zadowala w pełni. 12" chyba trochę za małe będzie :)

Skomentuj

Standardowe konstrukcje są bardzo nieefektywne. Najlepiej wypróbować konstrukcje działające na zasadzie piszczałki tj. TL, tapped horn. Nie zajmują aż tak dużo miejsca, a efekt niepomiernie lepszy przy dużo niższych kosztach budowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                    osobiście mam 2x18" (B&C 18NW100) w roli małego dołu do kina domowego. Dopiero takie coś mnie zadowala w pełni. 12" chyba trochę za małe będzie :)
                    no jak to w praktyce wygląda , a raczej w czym i jak to gra ?

chciałem iść w kierunku "dużo" membrany i SPL, w stosunkowo małej zamkniętej obudowie. Jakimś EQ zmniejszyć nadmiar SPL w rejonach gdzie będzie go za dużo, a podbić 20-25Hz. Nie wiem tylko jak to w praktyce

Skomentuj

Wiesz u mnie to obecnie pozostałości po działalności w branży estradowej, jako że graja w mojej ocenie perfekcyjnie to zostaną ze mną do śmierci. Konfiguracja to klasyczny BR 2x18, obecnie będzie przechodził modernizację i mam zamiar rozdzielić na dwie osobne obudowy. Sub ustawiony pod TV i funkcjonuje dodatkowo jako stolik :) Kiedyś działał pod mostkiem PLX2400, teraz zasila go uniamp bo więcej nie trzeba.

Skomentuj

A jakie mają pasmo przenoszenia twoje subwoofery? Gdzie jest umieszczony rezonans?

Skomentuj

BR ~42Hz, te głośniki bardzo lubią pomruczeć w okolicach 30-40Hz

Skomentuj

hey,

a macie jakieś typy głośników nadających się pod taki projekt ?

Skomentuj

Czaruję...
                            X