Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

stx 22-120-4

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

stx 22-120-4

Witam,
    mam zamiar zakupić ten głośniczek. Robiłem już symulacje i chyba wsadzę go w obudowę 35 litrów, strojony na 35 Hz.
    Mam pytanie do osób, które już się tym głośnikiem bawiły:
    W jaką obudowę go wsadziliście?jak stroiliście?

obudowe mniejszą w tej będzie impuls kiepski pozatym ja bym brał wersje 8 ohm większy X-max i reszta parametrów lepsza

Skomentuj

Hit w Stxie hmm może w niedalekiej przyszłości :) hehe prawda SW =]

Skomentuj

Wieksze Xmax wersji 8 omowej nie znaczy wcale lepiej. Ten glosnik ma juz za duze Xmax=7.7mm nikt nie robi takich glosnikow zwazywszy na to ze ograniczeniem maksymalnej amplitudy jest zawieszenie gorne pozwalajace na skok tylko +-10mm. Wersja 4 omowa ma "normalniejsze" Xmax=5,1mm a przy tym az 2dB wieksza efektywnosc. Ma rowniez bardzo niski wspolczynnik Qts co umozliwia stosowanie bardzo malych obudow bass-reflex. Wielkosc obudowy dobiera sie zaleznie od gustow i dla niskiego mruczacego basu trzeba dac wieksza. Jednak moje testy w 45litrach wykazaly ze po odlaczeniu sygnalu 30Hz z generatora glosnik gra jeszcze prze ok 1sekunde!! Wiec lepiej z obudowa nie przesadzac a postawic na dynamiczny bas i dobrze kontrolowany.

Skomentuj

ale wersja 8 ohmowa schodzi nizej i niewiem czemu większy X-max miał by pszeszkadzać....

Skomentuj

Hej mam pytanie co do tego stx-a .
            Skoro ma taki duzy Xmax to musi pompować duzo powietrza , w związku z tym jaki b-r dajecie?? Bo ja miałem problem w swoim gdnku 20/80/2 i przy b-r 8cm śr obustronnie profilowanym (od środka obudowy dokleiłem kołnierz z takiego samego br i wyszlifowałem) zdarza mu sie ze sobie "furkotnie" jak sie rozbuja a on ma tylko(w porównaniu z stx-em) jakies 5mm Xmax.

Skomentuj

ja mam srednice 7cm, ale poki co tylko jedno tda i moze przez to nie furkocze, ale pompuje duzo trzeba przyznac

Skomentuj

Typowo do glosnikow basowych 8calowych daje sie b-r srednicy ok7cm. Swisty powietrza zazela glownie od strojenia i filtracji glosnika (subsonic).
                STXma wychylenie liniowe 7,7mm a Tonsil 4mm ale wychylenie maksymalne maja w zasadzie takie same o wartosci ok +-10mm.

Nie sadze zeby wersja 8 omowa schodzila nizej bo tak symulator napisal. Symulacje to tylko teoria moge przedstawic realne pomiary jak ktos chce skonfrontowac symulator z praktyka. Zbyt duze Xmax zabiera efektywnosc glosnikowi a po czesci dynamike.

Skomentuj

jak chcesz realne pomiary to mozesz poszukać... gdzieś je na forum zamieściłem :)

Skomentuj

wiec kochani ja dzis dostałem ten głosnik jestem bardzo zadowolony jedyne co mnie martwi to to iz TDi7294 jest za słabe do niego:( i poprostu przy vMAX TRACI NAD GŁOSNIKIEM KONTROLE ALE BASIK PRZYJEMNY ROZNORODNY I MI SIE ZDAJE ZE CIEPLEJSZY NIZ PRZY TONSILOWSKIEJ 20/80/2

Skomentuj

Czaruję...
                    X