Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik centarlny na przetwornikach STX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

robisz kolumne wygladajaca jak klasyczny centralny
    uzywasz zwortnicy od monitorkow a drugi glosnik tylko zwierasz i robi on za b-r

szczerze mowiac to musze zrobic taka konstrukcje i dokladnie ja przebadac pod wzgledem roznicy b-r vs mb

Skomentuj

Jeśli jeszcze można?
      tzn nie podł. do żadnego żródła tylko zwora ? zatem w celach edukacyjnych - co ma na celu taka zwora ? żeby się gł. wzbudzał lub nie wzbudzał? czy jak?:blushing:

Jeszcze coś z praktyki

Paweł sprawdż jak wygląda strojenie moich monitorów wzgl. Twoich czy jest o.k.
      Pytam bo moje robią za satelity w KD ale wpakowane są w budkę płytką i wąską ale wysoką .Twoje były szersze i niższe

GDN-14-180-L.jpgNowy obraz.jpg

Skomentuj

Zamieszczone przez bedzich Zobacz posta
        co ma na celu taka zwora ?
        podlaczony glosnik do wzmacniacza porusza powietrze w kolumnie. powietrze porusza drugi glosnik. na drugim glosniku indukuje sie prad na cewce. jak cewka jest zwarta to indukowany prad sprawia ze glosnik stawia opor tenu poruszonemu powietrzu.
        dziala to troche inaczej niz membrana bierna bo jakby nie patrzec jest czesciowo aktywna
        zmieniajac zwore na rezystor mozemy regulowac rezonans "membrany biernej"

teraz to juz na bank musze zrobic doswiadczenie i dokladnie przebadac temat

Zamieszczone przez bedzich Zobacz posta
        Paweł sprawdż jak wygląda strojenie moich monitorów
        monitory? przeciez to podlogowki!

wg wykresu wydaje sie ze za wysoko strojone. ale ostatecznie ocen na sluch

Skomentuj

No to ja już zgłupiałem :(
          w projekcie było 15l ja mam 15.5 l wg WinISD strojenie wychodzi 52 a dł. br 86 #47 ja mam tak samo
          Oj cięęęęęęęęęęęęęęęężki żywot zielonego hihihihih

skracać jeszcze br ? ( ile powinno teoretycznie wnosić strojenie?)

Skomentuj

primo - w zadnym projekcie nie bylo 15 litrow!
            te 15 litrow przy projekcie zwrotnicy to nie zalecana pojemnosc skrzynki! tylko pojemnosc skrzynki testowej irka...
            secundo - jaka srednice tunelu przyjales do obliczen? bo bierze sie ta mniejsza!
            tertio - zeby obnizyc strojenie trzeba tunel wydluzyc :p

Skomentuj

faktycznie porąbałem wszystko!!!:o
              15 l było tylko na schemacie zwr. a Twój projekt był na innym głośniku(nie zauważyłem)
              Wydłużyłem tunel strojenie wyszło ok 42 hz ale wykres z takim strojeniem woła chyba o pomstę do nieba !!!
              Z tym dłuższym tunelem chyba grają lepiej ....?
              14-100-8 stx.jpgtłumienie wieksz.JPG

Skomentuj

oceniaj na sluch

Skomentuj

Witam

mam pytanko odnośnie PJ do zestawu z GDN-14-100-8- scx otóż PJ do tego zestawu miała oznaczenie 4.1.100.200.8.F.P.MS
                  a w STX obecnie jest głośnik o oznaczeniu 4.1.100.200.8.F.P.PC czy jest to zamiennik poprzednika czy zupełnie inny głosnik i drugie pytanie czy do zestawienia go z GDN trzeba nową zwrotkę czy może być ta z gotowego projektu z poprzednią wysokotonówką ?

Skomentuj

mam oba glosniki i chce je porownac - ale brak czasu :/

wg stxa te glosniki mozna stosowac zamiennie

Skomentuj

Pawle dzięki za odpowiedź , doradź mi jeszcze do kogo zapukać w sprawie kupna głośników potrzebowałbym wstępnie 6 GDN-ów + 4 PJ + zestaw 15lub 18 AWX z wysokotonówkami- 2kpl + ew jeszcze kpl na 2 szt FX-300 , czy jakiś rabat można dostać i z kim ew trzeba pogadać ?

Skomentuj

Wszystko na raz?

Skomentuj

możliwe że tak- dla siebie FX-300 + central reszta dla kolegi :thumbsup:

Skomentuj

jak bedziesz wiedzial czy wszsytko na raz czy osobno to pisz na PW - moze uda sie cos zalatwic

Skomentuj

Czaruję...
                            X