Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowe stereo do rocka i filmów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Nowe stereo do rocka i filmów.

Witam.

Na forum już jakiś czas siedzę, śledzę, podpatruję i się zastanawiam nad czymś nowym do pokoju. Obecnie mam konstrukcję 3w na STX GDN 20-80-4 SC + PJ + jakiś alpierd na średnicy :blushing: którą popełniłem kilka lat temu, kiedy byłem jeszcze całkiem zielony w temacie. Teraz jestem trochę mądrzejszy, ale niewiele... :P

Wymyśliłem sobie, zrobić coś na szerokopasmówce, ze względu na to, że w tym przypadku mógłbym zrezygnować ze zwrotnicy, której sam zaprojektować nie jestem w stanie. Jednocześnie pieniądze "zaoszczędzone" na zwrotnicy mógłbym zainwestować w lepszy przetwornik. Poza tym, podobno szerokopasmówki dobrze nadają się do rocka, a właśnie jego i pochodnych najczęściej słucham. Druga opcja to oczywiście skopiować istniejący już projekt. Po przewertowaniu forum w oko wpadł mi projekt TLki na AWXach, problem jednak w tym taki, że GDN-18-140-8-AWX jest w tej chwili niedostępny i w sumie nie wiadomo kiedy będzie...

Jeśli chodzi o projekt na szerokopasmówce, to mam kilku kandydatów do tej roli:
    1. Przetworniki ze stajni Monacora: http://www.monacor.pl/product/show/2157/SP-200X lub http://www.monacor.pl/product/show/8258/SPM-200X-4
    2. Tonsile z serii GDS 30/15, 30/30 lub 30/50, które można dostać na allegro za stosunkowo nieduże pieniądze
    3. STX http://www.stx.pl/category/glosniki-szerokopasmowe (ale to chyba bardziej stradowe głośniki?)

Niestety nie miałem okazji słuchać żadnego z w/w, nie znalazłem też w sieci nic konkretnego na ich temat. Ale może ktoś z forumowiczów wie coś więcej na ich temat i czy w ogóle jest sens się nimi interesować? A może macie inne propozycje? Nie koniecznie z szerokopasmówek.

Od razu mogę zaznaczyć, że szeroki front i 150L pudła mi nie przeszkadzają Pokój to ~24m2 przedzielony przez środek ścianką na 2 "pomieszczenia" ~3x4m, mniej więcej tak:
    PULPIT01.jpg

Na przetworniki i ewentualne zwrotnice jestem w stanie przeznaczyć nie więcej niż 800zł. Do zasilania mam Kenwooda KA 5010 lub Unitrę ŁZR PW 3015 w całkiem ładnym stanie Jak pisałem wcześniej, do słuchania głównie rocka i pochodnych oraz oglądania filmów.

Liczę na pomoc i wyrozumiałość.

Zamieszczone przez arcypol Zobacz posta
    Wymyśliłem sobie, zrobić coś na szerokopasmówce, ze względu na to, że w tym przypadku mógłbym zrezygnować ze zwrotnicy
    bledne myslenie. nie kazda szerokopasmowka obejdzie sie bez zwrotnicy

lepiej poczekaj na AWXy, bo jedyne szerokopasmowki jakie im dorownuja kosztuja podobne pieniadze jak nie wiecej

Skomentuj

Wiesz może kiedy będą dostępne?
      A pisząc, ze mógłbym zrezygnować ze zwrotnicy nie miałem na myśli tego, że na pewno by jej nie było.

Skomentuj

Wchodzę na stronę STX-a i widzę że AWX-y są dostępne... ?

Skomentuj

Eee... Jeszcze rano nie było... Ale to w takim razie chyba rozstrzyga wszystko.
          Rozumiem, ze TLka na AWX jest dobrym wyborem?

Skomentuj

Nak. Najlepszym w tym budżecie.

Skomentuj

Czaruję...
            X