Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Eltron 100 u !!

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Eltron 100 u !!

Wzmak ten czyli Eltron 100u ma impedancję 8 ohm i wyjście na 2 kolumny! czy jest jakaś możliwość podłączenia 2 kolumien na jeden kanał!! chciałbym zaznaczyć że jedna kolumna ma 8 ohm !!! jeśli jest taka możliwość proszę o pomoc !!!
    z góry
    THXE

OPrzeciuez jak polaczysz rownolegle bedziesz mial 4Ohmy wiec nie ma mozliwosci.Chyba ze podlaczysz glosniki szerokopasmowe bez zwrotnic np po dwa szeregowo.

Skomentuj

oki ale może jest jakiś sposób!!!! wsumie sprzęt ma grć na sylwku i obawiam się że moje Altusy tego niewytrzymają!! więc do zestawu załatwiłem jeszcze jedną kolumne estradową o mocy 100 wrms !!! postarajcie się cos wykąbinować !!!dzięki

Skomentuj

podłącz altusy szeregowo do jednego a estradówke do 2 gniazda.... to eltron moze się nie spali

Skomentuj

dzięki!!! a jakie jest prawdopodobieństwo że może sie coś przypadkiem zjarać ???? przecież w połączeniu szeregowym impedancja się sumuje i w przypadku Altusów jeśli połączymy 2 kolumny to impedancja wzrośnie do 16 ohm (coś mi tu śmierdzi plastikiem) ale to są tylko moje spekulacje i domysły !!!!! niech się ktos wypowie kto już eksperymentował w taki sposób !!!!
          DZIĘKI !!!!
          Pozdrowionka
          Wesołych Świąt

Skomentuj

tylko poco tak krzyczysz i kolumn a nie "kolumien" :P

Skomentuj

Nie podlaczas ei szeregowo kolumn ktore posiadaja filtry.

Skomentuj

przecierz same altusy wystarczą do nagłosnienia sali, no chyba ze organizujesz impreze na wolnym powietrzu dla 100osób.

Skomentuj

jeśli są identyczne to mozna bo filtry będą sobie odpowiadać

Skomentuj

Z tego co pamiętam to wzmacniacz Eltron 100 jest monofoniczny! Jego dwa wyjścia są połączone równolegle - możesz się upewnić czy tak jest choćby omomierzem (oczywiście przy wyłączonym wzmacniaczu). Jeśli tak, to spokojnie możesz podłączyć swoje kolumny i nic się nie spali (chyba, że podkręcisz gałkę sopranów na max to może uda Ci się spalić kopółki).

Skomentuj

Dzięki za wszystkie podpowiedzi na cos się przydały !!!!!
                      P.S imprezka może nie jest na swieżym powietrzu no ale osób będzie około 90 !!
                      Jak się bawić to się bawić drzwi roz****ć nowe wstawić !!!! heh
                      DZIEKI jeszcze raz
                      Pozdrowionka !

Skomentuj

na 100 % eltron jest monofoniczny ...

Skomentuj

Więc zrobie tak jak mówicie Altusy podłącze szeregowo na pierwszy kanał, a drógą kolumnę na drógi !! Jak się cos zjara to wam powiem !! heheheh
                          Wesołych Świąt

Skomentuj

Eltron ma moc ok 100RMS przynajmniej tak chyba jest napisane jak dobrze pamietam jest na tranzystorach 2x2n3055 i jak podlaczylem moja kolumne tonsila faniks jak zrobilem troche glosniej to tam gdzie masz wskaznik mocy ten analogowy to podswietlanie przygasalo. A kolumne mam jedna z najtanszych tonsila sa dwa glosniki 16 cm o mocy 50wat i 16 omów. Wiec jak ty chcesz podlaczyc 4 kolumny to niewiem czy ten wzmak to uciagnie niby nie powinno sie nic stac bo jak podlaczysz altusy w szereg i te drugie tez to wsumie masz obciazenie 4 omy ale na bank te kolumny nie bede na maxa wysterowane. Wzmak jest monofoniczny no chyba za masz jakas inna ersje w co niewierze

Skomentuj

Moim zdaniem najlepiej będzie jak zostanioesz tylko przy altusach, ustaw przełączniki w kolumnach na 0 a sopran nawet na - a nic się nie stanie ani wzmacniaczowi ani kolumnom. Przy czterech kolumnach na tym wzmacholu nie będzie dużo głośniej i na dodatek drastycznie wzrosną zniekształcenia a przy tym wieksze prawdopodobieństwo że coś nawali.

Skomentuj

Koledzy chciałem zaznaczyć że Eltron 100U ma 100W przy obciążeniu 4 ohm!!! (2x Altus równolegle i jest git :) )

Pozdrawiam

Skomentuj

teraz to już tak namieszaliście mi że niewiem co mam zrobić !!!! ale cos napewno wykombinuję tylko ciekawe z jakim skutkiem !!!!!!!
                                  DZIĘKI
                                  pozdrowionka

Skomentuj

zrób tak jak mówi niszar :) zminimalizujesz sopran i bass to bedziesz mogl spokojniej voluma podkrecic wyzej jesli bedziesz slyszal ze glosniki nie wyrabiaja to obniz znowu sopran i bass :)

Skomentuj

ok !!
                                      juz dawno po imprezie a teraz sam sobie odpowien na postawione wyżej pytanie !!!

Altusy połączyłem szeregowo a sopran na + (czego żauję bo jedna kopułka tego niewytrzymała)
                                      A tą drógą kolumnę na drugi kanał !!!
                                      I wszystko było OK ! a wzmacniacz nawet niezdążył się rozgrzać a już trzeba było kończyć !!!!!

pozdro
                                      P.S imprezka wypaliła
                                      heheh

Skomentuj

Czaruję...
                                      X