Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zwrotnica MX-140 diy szablon

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zwrotnica MX-140 diy szablon

Witam forumowiczów.

Pytanie o zwrotkę MX-140. Aktualnie takową składam i jest to moja pierwsza w życiu poczyniona własnoręcznie zwrotnica. Szukałem jakiegoś schametu ułożenia elementów ale nic konkretnego nie znalazłem (nie chodzi mi o schemat z STX) a dla osoby robiacej coś takiego pierwszy raz może być to frustrujące. Dlatego też stworzyłem szablon do wydruku z naniesionymi elementami, otworami do wywiercenia i połączeniami, wystarczy wydrukować 1:1 i przykleić na coś na czym będziemy montować elementy (szablon umieszczę gdzieś po weryfikacji).
    Czy moglibyście rzucić okiem na rozkład elementów? Wszelkie uwagi mile widziane.

linia biała - elementy/obrys płytki
    linia niebieska - wyprowadzenia elementów
    linia czerwona - otwory do wywiercenia
    linia zielona -przewody

Zamieszczone przez Songokan Zobacz posta
    Szukałem jakiegoś schametu ułożenia elementów ale nic konkretnego nie znalazłem
    to slabo szukales
    http://pawel.lutuje.se/plytka%20zwrotnica%20mx-140.PDF

a dla osoby robiacej coś takiego pierwszy raz może być to frustrujące.
    no faktycznie, przy tak skomplikowanych zwrotnicach zaczynac nie jest fajnie

Skomentuj

Widziałem twoją zwrotke ale sęk w tym, że masz ją zrobioną na płytce drukanej a ja chce wszytko połączyć na pająka co jest o tyle trudniejsze, że ogranicza mnie długość nóżek elementów.
      Muszę pomysleć nad zmniejszeniem wymarów płytki gdyż przy tych wymiarach nie zmieści się ona przez otwór AWXa.

Skomentuj

akurat pajak jest jeszcze latwiejszy
        kladziesz elementy na schemacie i przemieszczasz je tak zeby zajely malo miejsca

Skomentuj

Widziałem twoją zwrotke ale sęk w tym, że masz ją zrobioną na płytce drukanej a ja chce wszytko połączyć na pająka co jest o tyle trudniejsze, że ogranicza mnie długość nóżek elementów.
          Muszę pomysleć nad zmniejszeniem wymarów płytki gdyż przy tych wymiarach nie zmieści się ona przez otwór AWXa.
          Możesz wykorzystać chociażby przewód elektryczny na brakujące połączenia ,zamiast pcb daj np. sklejkę, najpierw rozrysuj sobie elementy, powierć otwory na ich nóżki i do mocowania (najlepiej opaskami zaciskowymi) , wszystkie połączenia wykonaj po drugiej stronie.Nie rób tej "deseczki" takiej wchodzącej na styk bo jak cewki dasz w narożnikach to nie przełożysz przez otwór głośnika.

Skomentuj

Zamieszczone przez krzychu73 Zobacz posta
            jak cewki dasz w narożnikach to nie przełożysz przez otwór głośnika
            cenna praktyczna uwaga :)

Skomentuj

przynam sie ze nie zwracalem uwagi na to czy moja plytka przejdzie przez otwor glosnika

Skomentuj

przy budowaniu swoich TL wpadłem na to przy drugiej sztuce :)
                więc gdyby co, to tylko z jednej wyciągnę zwrotkę :(
                dlatego myślę, że to b. cenna uwaga.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                  akurat pajak jest jeszcze latwiejszy
                  kladziesz elementy na schemacie i przemieszczasz je tak zeby zajely malo miejsca
                  A czy położenie elementów (głównie cewek) nie ma na siebie znaczącego wpływu? Mogę sobie je "poupychać" dowolnie?

Zamieszczone przez krzychu73
                  Możesz wykorzystać chociażby przewód elektryczny na brakujące połączenia ,zamiast pcb daj np. sklejkę, najpierw rozrysuj sobie elementy, powierć otwory na ich nóżki i do mocowania (najlepiej opaskami zaciskowymi) , wszystkie połączenia wykonaj po drugiej stronie.Nie rób tej "deseczki" takiej wchodzącej na styk bo jak cewki dasz w narożnikach to nie przełożysz przez otwór głośnika.
                  Tak właśnie chcę zrobić. Mam jakieś kawałki paneli podłogowych i dlatego też stworzyłem taki szablon - przyklejam do deseczki wiercę wszystkie otwory za jednym razem, mocuję elementy i lutuję tzn taki jest plan :)

Zamieszczone przez Alchemiq
                  przy budowaniu swoich TL wpadłem na to przy drugiej sztucea
                  Jestem w trakcie budowy TL i akurat to że będę mógł umieścić zwrotkę przez otwór głośnika jest dla mnie istotne.

Skomentuj

A czy położenie elementów (głównie cewek) nie ma na siebie znaczącego wpływu? Mogę sobie je "poupychać" dowolnie?
                    no wlasnie cewki maja znaczenie
                    http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm

Skomentuj

Sorry, że odkopuje temat, ale potrzebuje pomocy
                      Zabrałem się za składanie zwrotnicy wg. szablonu Pawła ale trafiłem na pewną wątpliwość

Jak to sie ma do schematu?
                      wg. http://www.stx.pl/uploads/images/Diy...0zwrotnicy.jpg

u siebie masz podłączone L3 i C4 z R3 przed kondensatorem C3
                      jak również Kondensator C3 masz podłączony przed Rezystorem R3 z L1 i R2
                      Nie powinno być odwrotnie? Jeśli coś pokręciłem to sorry - Cieżko się połapać w tym szablonie bez opisów

Jednocześnie C3 jest bezpośrednio podłączony z R2 i L3

Pozdr
                      Last edited by v1ckdesigns; 10.06.2014, 22:25.

Skomentuj

kolejnosc C3 i R3 nie ma znaczenia
                        reszta jest dobrze
                        wydrukuj sobie PDFa i narysuj na nim elementy

Skomentuj

Ok, dzięki za info :)

Skomentuj

Czaruję...
                          X