Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Usher T9950-20, pytanie o cięcia.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Usher T9950-20, pytanie o cięcia.

Witam.
    Sprawa tyczy się wspomnianego wcześniej Ushera. W moim przypadku mam go zaaplikowanego w aucie, ale t w żaden sposób nie zmienia sedna sprawy. Wiele osób opiera na nim swoje konstrukcje i tu moje pytanie. Jakie jest optymalne cięcie tego głośnika dla 2 dróg? Chodzi mi o kompromis między dźwiękiem, a w miarę niskim cięciu. Podam parę przykładów z moich testów (testy na aktywnej zwrotnicy z radia):
    1. 2,5khz 12db/oct - średnie tony w porządku, ale tylko przy niskiej głośności. Im głośniej tym gorzej, wokal wwierca się w uszy i jest bardzo nieprzyjemnie, głośniki są krzykliwe.
    2. 2,5khz 18db/oct - Tu jest dużo lepiej ale dźwięk nadal jest dość krzykliwy i kole w uszy. Słuchanie na niskiej głośności w miarę przyzwoite
    3. 3,2khz 12db/oct - Przy tej konfiguracji głośniki wypadają bardzo podobnie co w punkcie 2, na moje oko jest nawet odrobinę gorzej.
    4. 3,2khz 18db/oct - Tu wydawałoby się, że jest idealnie, dźwięk nie jest już krzykliwy, stał się przyjemny dla ucha i niedrażniący tak jak wcześniej ale... w porównaniu do pkt. 2 (bo ten uważam za 2gi w kolejności jeśli chodzi o jakość dźwięku) brakuje mi średnicy...

Teraz pytanie do was. Czy optimum dla tego głośnika to aż 3,2khz 18db/oct? Spodziewałem się nieco innych możliwości tychże głośników.

Pozdrawiam i liczę na jakieś wypowiedzi.

Z tego co piszesz wyraźnie wynika, że głośnik ma wysokie zniekształcenia poniżej jakiś 2-3kHz. Zniekształcenia rosną lawinowo przy większej mocy. Może to być problem w stylu "ten typ tak ma", ale głośnik z komorą i niskim rezonansem powinien pozwalać na więcej. Podłączył bym go bezpośrednio do generatora i na sinusoidzie sprawdził zakres od 500-1000Hz. Być może Usher spaprał centrowanie cewki. Pomiary THD producenta są jakieś dziwnie "optymistyczne".

Skomentuj

Zamieszczone przez kelton22 Zobacz posta
      1. 2,5khz 12db/oct - średnie tony w porządku, ale tylko przy niskiej głośności. Im głośniej tym gorzej, wokal wwierca się w uszy i jest bardzo nieprzyjemnie, głośniki są krzykliwe.
      Z moich doświadczeń wynika że sporo głośników wysokotonowych ma problemy na drugim rzędzie przy większych mocach.
      Kilka osób pisało że ten głośnik gra lepiej na 3 rzędzie. Ja bym dał 1 kondensator w okolicach 4,7-5,1(5,6uF zaczynało się nieprzyjemne granie) i resztę dobrać lub wykorzystać tutaj filtr do tego głośnika z forum, np Yoshiego.

Skomentuj

Czessciowo zgodze sie z tym co napisal jamess8 - lepiej ciac wyzszym rzedem, bo po co meczyc tweeter nizszym pasmem.
        Jednak uwazam, ze w tym wypadku problem lezy w niedopasowanej zwrotnicy. Nie ma jakiejsc okreslonej czesotliwosci i zobcza filtru przy ktorym glosnik gra najlepiej. Popatrz na konstrukcje Troelsa - czesto stosuje jednen tweeter (np seas 22 taf) w polaczeniu z roznymi glosnikami nisko-sredniotnowymi i za kazdym razem f. odciecia ii stromosc jest inna. Zrob dobra zwrotnice, to tweeter zagra czysto, a i srednich tonow nie zabraknie.

To ze nie z kazdym tweeterem da sie zrobic dobra zwrotnice przy danym midwooferze/srednitonowcu to juz druga sprawa. Tak naprawde niewiele jest kopulek ktore maja akceptowalne thd ponizej 3 khz (seas 29 taf z tego co pamietam tu by sie zalapal).

Wcielo mi post, coz za przyjemnosc pisac dwa razy to samo:/

Skomentuj

Ale bez przesady 3,2kHz@12dB/okt to nie jest niski podział. Przyzwoity tweeter z komorą powinien grać tu bez problemu. Jeśli nie to znaczy, że coś z nim jest nie tak.
          Najczęściej występującym problem w przypadku głośników wysoko tonowych jest nieprawidłowe centrowanie cewki. Większość producentów stosuje układy samocentrujące. Niestety w przypadku głośników wysoko tonowych tolerancja jest w granicach 0,1-0,2mm na stronę i układ taki musi być baardzo precyzyjnie wykonany - suma 5 błędów ustawienia nie może przekroczyć tolerancji!
          Druga częstą przyczyna to problemy z zachowaniem wytłumienia tunelu zgodnego z projektem - nagle okazuje się, że Fs z zakładanych 800 wychodzi 1500...

Jak pracuję z nowym głośnikiem wysoko tonowym to ZAWSZE! sprawdzam jak gra on BEZ ŻĄDNEJ FILTRACJI PEŁNYM PASMEM. Taki test od razu pozwala wyeliminować wszelkie wyżej wymienione problemy.

Skomentuj

http://www.audioheuristics.org/measu...usher_9950.htm

Skomentuj

Tez go aplikowalem w samochodzie na próbę.
              Próby wypadły pomyślnie.
              Pomierzylem go i przetestowalem kilka ustawień.
              Tu tez jak i w domu wypadł najlepiej 3 rząd z podziałem w granicy 2,4kHz.
              3,2kHz 3 rzędem to było minimum, podział wtedy wypadal jak wyżej napisałem.

Wszystko fajnie tylko jest z tym glosnikiem duży problem w samochodzie.
              Kolega go zamontowal w samochodzie w lato i po jednym dniu na dużym słońcu i wysokiej temperaturze zjechala kopulka a glosnik nadawał sie tylko do naprawy.
              Klej którym przyklejona jest cewka do tego plastiku nie przystosowany jest do wysokich temperatur.
              Zrób lepiej jakaś maskownice bo inaczej będzie zle.
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez jacky72 Zobacz posta
                http://www.audioheuristics.org/measu...usher_9950.htm
                Coś wysoko wyszedł mu rezonans. U mnie katalogowo:

Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

To jest jakiś błąd pomiaru albo prowokacja
                  U mnie był ksiazkowo :)
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Wystarczy wyjać prosto z pudełka i zmierzyć przy 15st celcjusza i masz 2x za wysoki fs . Niektóre głosniki potrzebują sie rozegrać, miałem tak z wysokotonowymi seasami excelami które wyciągniete z pudełka i zmierzone miały zupełnie inne przebiegi impedancji. Wystarczyło ze pograły chwile i juz wracały do normy :) .

9950 chyba nigdzie, a zrobiłem parę projektów na nich , nie dzieliłem powyzej 3kHz. Zwykle 2-3 rząd, z 3cim ten głośnik jakby lepiej się spisywał. Jednak 2gi + trochę wyższa częstotliwość podziału, nie powinien być gorszy pod względem zniekształceń od 3ciego z niższą.

Skomentuj

Yoshi testowalem w taki sposób jak mówisz tego małego stx'a.
                      Porównanie zimny-ciepły dało zmianę o 50hz

Co do zwrotnicy i cięcia głośnika wysokotonowego to niestety samochód rządzi sie innymi prawami niż kolumna.
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                        Yoshi testowalem w taki sposób jak mówisz tego małego stx'a.
                        Porównanie zimny-ciepły dało zmianę o 50hz
                        Ja sprawdziłem na kilku głośnikach, że temperatura ma spory wpływ na jego parametry. Być może zalezy to w głownej mierze od obecnosci lub nie ferrofluidu .

Skomentuj

Z tego co pamietam po usunięciu ferrofluidu z Morela supremo fs zmienił sie z 600 na 800Hz
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Myślę że przypadkowo wprowadziłem kolegów w błąd podając link do pomiarów 9950.Jak widać pomiary były robione w 2004 roku i prawdopodobnie dotyczyły ekranowanej wersji głośnika.Mark K. robił kino na głośnikach ushera w tamtym czasie.Jeśli dobrze pamiętam to głośniki w tamtych latach miały też inne oznaczenie (ostatnia literka W zamiast A),sugerujące jakieś zmiany w ich budowie.Pewnie z tond te różnice w pomiarach.Tak że koledzy ,sorrki.

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                              Z tego co pamietam po usunięciu ferrofluidu z Morela supremo fs zmienił sie z 600 na 800Hz
                              A jak z brzmieniem i ch-ką przetwarzania ?

Zamieszczone przez jacky72 Zobacz posta
                              Myślę że przypadkowo wprowadziłem kolegów w błąd podając link do pomiarów 9950.Jak widać pomiary były robione w 2004 roku i prawdopodobnie dotyczyły ekranowanej wersji głośnika.
                              Nie ma problemu, przynajmniej jest o czym podyskutować . Od 2004 to nawet ten sam produkt mógł sie zmienić, normalna sprawa. Np seas odświeżał swoje glośniki tez parę lat temu i troszke sie im parametry/ch-ki pozmieniały.

Skomentuj

Czaruję...
                              X