Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

tonsil GDN 13/40/10

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

tonsil GDN 13/40/10

Co sadzicie o tonsilku GDN 13/40/10. (http://www.dexon.pl/index1.htm) cena 81 zł
    Jak spisywały by sie na niem satelitki (obudowa closed)
    i czy nadawały by sie na fronty do kina domowego (2x13/40/10 w kolumnie, 23l strojenie 50 Hz) + np. Monacor dt-107 w sekcji wysokotonowej podzial 3KHZ?

Czy lepiej spiszą sie od ARNa 150/03/4?

Warto inwestowac w tego tonsila?

za 80zł to mozna coś lepszego znaleść. myśle że jeden Visaton albo dwie tesle zagrają lepiej.....

Skomentuj

tylko że Totem Mite który jest właśnei na 13/40 przebija B&W 601 s3 więc chyba jednak tesle go nie przebiją, a poza tym Visaton W130 (po taki należałoby rozpatrywać) to wydatek 130 zł lub 160 za wersje ekranowaną?? niewiem jak ktoś ale ja widze różnice.
      Planuje zrobienie monitorów na 13/40 + Audax neodym albo Vifa D27 jedwab. Spodziewam się świetnego efektu

Skomentuj

Czołem.
        BORO,
        Jaki masz pokoik ? ;-D bo z 13tek bas w dolnych f bedzie kiepski .Jako fronty bym robił 2,5 z wiekszym (17) na boku kolumny - jesli chcesz mieć waskie

Skomentuj

mój pokoik ma okolo 12m2 :( (troszke mały)

Skomentuj

a co ty Chomik z tym basowcem na boku kolumny?? czy ty zdajesz sobie sprawe z tego ile to powoduje problemow??

ten boczny niskotonowy musi byc tego wart a zwrotnicy takiej bez pomiarow to juz nie zrobisz za nic......przeciez bas w okolicach 100Hz robi sie kierunkowy i jak nie trafisz z podzialem to masz lipe......i prz tych czestotliwosciach to czuc jak faze popieprzysz

a co do tonsila/visatona - cena oddaje relacje jakosci

w tym przedziale to proponuje poszukac czegos w stajni monacora - maja oni male rozsadnie kosztujace glosniczki (bo duze kosztuja kosmicznie)

Skomentuj

wovo czy mógłbys udzielic mi dokladniejszych infi na temat Totem Mite i twoich planów budowy podobnej konstrukcji. Jakie dokladnie stosowane sa tam tonsile.
              Podobno jesze w Totem Arro stosowane sa tonsilki. Ciekawie sie to zapowiada.

Skomentuj

paffik, najpierw przeczytaj post boro . i mu doradz .
                Bardzo mały pokoik .Ciezko bedzie uzyskac kontrole w niskich f bo fal sie nie ma dzie rozwinąc - bedzie się nakładac , interferowac w nieprzewidziany sposób .
                Bez zwrotnicy gdzie filtry dobrane sa do danych głosników ( tu piszesz paffik ze bez pomiarów się nie da ) wiec pytam : A jaki zestaw zagra dobrze bez pomiarów ???
                Kierunkowy ???
                Kierunkowoś bym brał jako dodatkowy aspek a walczył o stereofonie/ przestrzeń .

temat basu z np 17ki. Pomiary robione w blisim polu ( nawet 13tek)dają wiekszy spl . Dodanie głosnika z filtrem np 60hz/ I powoduje ze przy 100hz jeszcze go słychac a faza jest juz znacznie przesunieta wiec umieszczenie go z boku jak najbardziej za tak . Daje kopa w niskich a fazy nawet nie wychwycisz ( w slepych testach - jak bys nie wiedzia ze jest zasłoniety boczny głosnik bys powiedział ze jak na 13ki graja bosko )

Skomentuj

pamietaj ze zeby zrobic dobra kolumne z glosnikiem z boku potrzeba sprzet + doswiadczenie no ale BORO nie wypowiedzial sie na ten temat......

no nie - jestem zdziwiony 17cm na bok jak dla mnie to troszke nie ma sensu bo niewiele Hz zarobisz przy tak tanich glosnikach, na bok to solidne 20cm zeby bylo czuc zejscie do 40Hz..............albo od razu zrobic suba na stx 22cm i bedzie prosciej a kolumnieki pozozstawic na 13cm - zestaw bedzie latwiejszy do ustawienia w malym pokoju a i regulacja odciecia basu łatwiejsza i wydajniejsza

Skomentuj

A wiec.
                    Za soba mam juz 2 konstrukcje
                    Obecnie mam suba na GDN 20/80/2. (chwilowo nieczynny, bo skrzynia idzie na prace dyplomową).
                    Fronty to 2xARN 188/5/4 łączone szeregowo w obudowie 35 strojenie 43 Hz. + ARV (ogólne wrazenie z nich jest dobre, basik w muzyce jest oki, w filmach natomist troszke dudni, guruje nad średnimi).
                    Tak wiec kolejne fronty nie musza super nisko zchodzic zadowoli mnie liniowe zejscie do okolo 50 hz, bardziej zalezy mi na stereofoni i średnicy.
                    Kulumny z głośniczkiem z boku odpadają poniewaz docelowie miejsce ustawienia kulumienek znajduje sie w bliskim sasiedztwie ze scianami i szafami, ciasno ale co zrobic mebli nie wyrzuce

P.S. Wesołych Świąt

[ Dodano: 2004-12-24, 15:06 ]
                    moja aktualne głośniczki

[ Dodano: 2004-12-24, 15:08 ]

[ Dodano: 2004-12-24, 15:08 ]
                    jak zamieszcza sie foty??

Skomentuj

nio to boro dobrze myslisz . 13ki dają sie aplikować w wąską obudowe - ale nie przesadzaj ;-) widziałem zestaw gdzie gościu obcinał krawedzie kosza by bylo na nax wąsko.Ale myśle ze juz masz troszku pojęcia i własny wyrobiony gust.
                      Warto krawedzie zaokraglić wiec dojdzie ci po około 2cm na bokach.
                      Jesli bedzie to b-r to nie łaszcz się na podbicie basu o sciany mocując wylot z tyłu/dołu.
                      W końcu sub jest .

Patrz na głosniki takze jak na mase drgajacą co musi sie 1000razy/s wychylic czyli wartośc Mms czym mniejsza tym wiecej szczegułów.Ale zapewne to wiesz .
                      W cenach low-end zadnych membran alu czy plecionek z włukna szklanego /ęglowego.
                      Warto zainwestowac kase w wysokotonowy.
                      Głosnika 13/40/10 nie słyszałem ale tonsil potrafi wykonywac rózne głosniki a potem nazywac je tym samym oznaczeniem . Musisz wiedziec ze b.duza ( wieksza ) cześc głosników dostepnych na rynku jest z końcówek serii i odpadów . Dobry TONSIL trafia do innych a tonsil b. czesto trafia na nasz rynek . Dobrze by było aby głosniki pochodziły z dobrego miejsca i były z jednej serii
                      Tak jesli bedą jednakowe ( mimo ze parametrami troszku odbiegną od "katalogowych" ) to barwa 13 tonsila jest dobra . 16tek bym ci nie polecał (np 16/50/6)

Skomentuj

Jak bym miał zamiar kupowac tonsila to byłby to GDN 13/40/10,8 ze strony :http://www.dexon.pl/index1.htm
                        Ale zastanawiam sie nad ARN 150.

Skomentuj

arn / kontra gdn ?????
                          gdn !!!!!!!!!

Skomentuj

a dlaczego??

Skomentuj

a dlatego: post z2004-12-24, 15:23 kontra słaba srednica w arn

Skomentuj

Żeby nie otwierać nowego tematu:
                                Czy ktos wykonywał jakieś kolumny na tym głośniku?
                                może macie jakieś schematy zwrotnic albo linki do takowych??

Z gory dzięki za pomoc

Skomentuj

BORO
                                  Kolega forumowy przeciez ma do sprzedania 2 visatony w130sc za okolo 160pln, wiec sie nawet nad tonsilami nie zastanawiaj.
                                  i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                                  https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

Czaruję...
                                  X