Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsze pomiary SW :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsze pomiary SW :)

Witam. Trochę z lenistwa kupiłem sobie zestaw AVT, system pomiarowy audio. Nie chciało mi się trawić płytek i kupować części. Wbrew pozorom układ ruszył z kopa :), nie brumi. Z ciekawości pomierzyłem moje dwa suby o, których pisałem w tym temacie http://www.diyaudio.pl/showthread.ph...e-BR-do-opinii Proszę sprawdzić czy wyniki, które otrzymałem mogą być zgodne z prawdą, czy moje pomiary są do wyrzucenia ? Jeżeli można z nich coś odczytać to aby nie zaśmiecać forum prosiłbym o wypowiedzenie się na temat suba na GDN30/120/8/1 jest w 55litrach strojony ok 34Hz. Poniżej plik do SW.
    Dziękuje i pozdrawiam Daniel Lewandowski.
    Załączone pliki

na 2 wykresach uciales skale

bas jest bardzo ciezko zmierzyc w domowych warunkach. jezeli robiles to w nearfield to jest OK
    jezeli chcesz sprawdzic poprawnosc dzialania systemu to zmierz jakis glosnik wysokotonowy ktorego charakterystyke znasz i porownaj wykresy

Skomentuj

Tak bas był robiony w nearfield. Właśnie apropo głośnika wysokotonowego, jego pomiar robi się onaxis ? Rzeczywiście uciąłem charakterystykę zaraz to poprawię, późno było. Pozdrawiam Daniel Lewandowski.
      Załączone pliki
      Last edited by daniellol; 19.11.2012, 11:44.

Skomentuj

Zamieszczone przez daniellol Zobacz posta
        Tak bass był robiony
        pisz po POLSKU ;]

Właśnie apropo głośnika wysokotonowego, jego pomiar robi się onaxis ?
        tak jak kazdego glosnika

Skomentuj

Już poprawiłem na po polsku. Właśnie apropo pomiarów. Chciałem zapytać - mierząc kolumnę 3 way ze zwrotnicą, robię pomiar onaxis całej kolumny, czy muszę rozłączyć głośniki średniotonowy i niskotonowy. Czy poprostu pomiar onaxis całej kolumny a potem nearfield dla każdego głośnika, czy tylko dla średniotonowego i niskotonowego? Przepraszam może za głupie pytania, ale przeczytałem Tutoriale (znowu nie po polsku) z tej i z innych stron i nigdzie nie jest to napisane. Pozdrawiam Daniel.

Skomentuj

mierząc kolumnę 3 way ze zwrotnicą, robię pomiar onaxis całej kolumny,
            tak

jezeli jeszcze nie masz zwrotnicy to mierzysz kazdy glosnik z osobna, bez zmiany polozenia mikrofonu czy krecenia wzmacniaczem
            nearfield tylko dla basu

Skomentuj

nie widzę niepoprawności, a oś X wykresów skaluj 10Hz ~ 20kHz.

Skomentuj

Czaruję...
              X