Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stare TONSILE - regenerować?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Stare TONSILE - regenerować?

Witam serdecznie.
    Na wstępie proszę o wyrozumiałość gdyż to moja pierwsza aktywność na forum. Wiem też, po obszernej lekturze wątków, że moja prośba najpewniej zostanie skrytykowana, ale może jednak ktoś pomoże.

Mam stare kolumny TONSIL, 3-way, w których siedzą 2x GD/20/20/1 15Ohm (czyli głośnik o bliżej nie sprecyzowanych parametrach), GDM 12/60/2 oraz GDW 9/15/5. W kolumnie sprawne pozostały już tylko średniotonowce, reszta do wymiany. Obudowa zamknięta ~47L. Chciałbym podmienić niskotonowe na jakieś sensowne zamienniki (niekoniecznie Tonsil) aby kolumny grały względnie. W grę wchodzi również mała modyfikacja obudowy.

Nie chcę wydać na to fortuny, gdyż równolegle podjąłem się złożenia kolumn od podstaw i tam przeznaczam większe środki.

zmiana glosnikow nie ma najmniejszego sensu
    regeneracja starych juz tak

cos sie z nimi stalo poza skruszonym gornym zawieszeniem?

Skomentuj

Wysokotonowe - tu nic fizycznie nie widać. Po prostu nie grają. Jeden z nich ma małe dziurki w ilości kilku na membranie.
      Niskotonowe - tylko jeden ma zerwane górne zawieszenie, pozostałe brak oznak fizycznych. Żaden nie gra, zero reakcji.
      Dodam, że inne głośniki grają poprawnie podłączone do zwrotnicy z tych kolumn.
      Kolumny były mocno eksploatowane, prawdopodobnie przeciążane, na imprezach.

Skomentuj

jezeli glosniki nie graja, a ty nie masz zdolnosci/doswiadczenia zeby sprawdzic co sie z nimi stalo... to lepiej kup uzywki w dobrym stanie
        nie widze najmniejszego sensu pakowania w to pieniedzy

Skomentuj

Czaruję...
        X