Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumna 3 drożna + sub - podziały zwrotnicy.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumna 3 drożna + sub - podziały zwrotnicy.

Witam.
    Planuję zrobić kolumny 3 drożne + subwoofer, który będzie podstawką dla kolumny, lecz pobierał osobno sygnał z 4 wyjściowego wzmacniacza.
    Kolumny 3 drożne:
    dół - Tonsil GDN 20/80/2, skrzynka bass-reflex, pojemność 35l, częstotliwość strojenia Fb=39Hz, przy F3=43Hz i dbPeak=0,06
    średnica - JWS Proson 170 WFR, obudowa zamknięta Qtc=0,68, pojemność 15l, częstotliwość strojenia Fb=75Hz, F3=59,4Hz
    góra - jeszcze nie wiem, może jakaś Vifa (tu mam dylemat co kupić, nie chcę szmat Tonsila)...
    sub- Magnat Shockwave 1200, skrzynka bass reflex, pojemność 30l, częstotliwość strojenia Fb=43Hz (nie wiem czy nie za wysoko), dbBeak=0,51
    albo pojemność 60l, Fb=35Hz, tyle że dbBeak=-1,29

Kwestia podziału zwrotnicy.
    Myślałem zrobić tak - sub 6db/okt od 100Hz
    w kolumnach GDN 20/80/2 - 500 Hz 12db/okt
    Proson 170 WFT - doł 500Hz 6db/okt (dlatego że jest to midwoofer i jeszcze w dole ma w miarę liniową charakterystykę), góra myślę około 4kHz również 6db/ok
    tweeter - doł 4kHz 12db/okt

oczywiście wszystko wyrównane do jednej skuteczności l-padami.
    Czy mam dobre założenia odnośnie podziału zwrotnicy i jaki wysokotonowiec moglibyście mi polecić w miare liniowy od 4kHz w górę.
    Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie sugestie.

Zamieszczone przez alexhawk Zobacz posta
    dół - Tonsil GDN 20/80/2, skrzynka bass-reflex, pojemność 35l, częstotliwość strojenia Fb=39Hz, przy F3=43Hz i dbPeak=0,06
    sub- Magnat Shockwave 1200, skrzynka bass reflex, pojemność 30l, częstotliwość strojenia Fb=43Hz (nie wiem czy nie za wysoko),
    Powiedz mi czy mądre jest dla ciebie strojenie subwoofera wyżej niż głośnika basowego w układzie trzydrożnym, który będzie uzupełniany przez tego suba? Chyba nie przemyślałeś do końca tego projektu. A to bardzo łagodne określenie z mojej strony.

Skomentuj

mozesz mi wyjasnic po co ci ten sub?
      lub po co tu 3 drogi?

3 drogi buduje sie zeby nie bylo potrzeby uzywania suba
      jezeli juz sub musi byc to bym dal tansze 2 drogi. przeciez i tak w twoim zalozeniu GDN by sie kompletnie marnowal!

nawet nie bede wspominal o magnacie...

---------- Post dodany o 16:48 ---------- Poprzedni post o 16:46 ----------

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta
      A to bardzo łagodne określenie z mojej strony.
      oj tak, az sam sie zdziwilem

Skomentuj

Chodzi o to , żeby lekko podbić dół (w zasadzie to podbić F3), to będzie i tak osobna paczka. Tak jak napisałem uważam, że jest za wysoko i lepiej zrobić 60l przy 35Hz. Ten GDN 20/80/2 nie podoba mi się w niskim zakresie (mam go aktualnie wsadzonego do dwudrożnej kolumny zestrojonej z tego co pamiętam na 37Hz)....

Skomentuj

skoro masz 4 koncowki mocy i chcesz dobry bas to sprzedaj magnaty (zakladam ze masz 2) i tonsile i kup cos pozadnego zeby zbudowac system 2.2 (latwiej niz 3 drogi z mocnym basem)

napisz jakie masz wzmacniacze to sie dobierze suby
          na gore bym zrobil http://stx.pl/wm-stx-5-1-160-8-f-a-fc-x.html + http://stx.pl/gdwk-10-250-8-awx.html

Skomentuj

alexhawk,czy mógłbyś wyjaśnić pewien fakt: Operujesz parametrami typu FS-y,FB-sy,częstotliwość strojenia,dbpeak-i,stromość filtrów itp. polecasz swoją stronkę internetową http://www.diysubwoofers.pl/ innym żeby z niej czerpali wiedzę,a tak naprawdę chcesz zrobić projekt który już na samym starcie jest bez sensu. Jestem ciekaw czy Ty w ogóle wiesz o czym piszesz?

Skomentuj

ooo - nawet nie zwrocilem uwagi na nick
              dzieki za pokazanie swojego poziomu wiedzy w jednym poscie

Skomentuj

no nieźle :o mój plan trollingowy szlag trafił ehhh ale czegoś ciekawego się dowiedziałem...
                Pozdro!

Skomentuj

mój plan trollingowy szlag trafił ehhh
                  przynajmniej z poczuciem humoru :lol:

Skomentuj

Czaruję...
                  X