Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitory, a później aktywne doły (2.2)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitory, a później aktywne doły (2.2)

Cześć. Od jakiegoś czasu chodzi za mną pomysł zrobienia naprawdę porządnych monitorów, które z biegiem czasu (gdy już będę miał swoje 4sciany) uzupełnię o aktywną 3 drogę niskotonową. Wyjdzie taka konstrukcja modułowa, która bardzo mi się ostatnio podoba.
    Założenia są takie by był to sprzęt docelowy na kilka ładnych lat, muzyka, telewizja, kino czyli dość uniwersalne. Charakter raczej ciepły jak scan speak czy usher. Miałem już jakiś czas temu v3 od akkusa i byłem zachwycony jednak 15 litrowy monitor będzie troszkę duży i wciąż nie jestem pewny czy te 7 cali na średnicy to dobry pomysł....
    A może lepiej zrobić 2.1? Wiadomo że można wtedy kupić jeden lepszy woofer i dopalic klasyczne dwie drogi
    Na glosniki chciałbym wydać ok 3tys wiadomo że można zawsze coś dorzucić
    Co o tym myślicie? Czego się trzymać? Jakie głośniki są warte zainteresowania? Może coś ciekawego z audioshow?
    Kiedyś urzekły mnie ceramiczne accutony ale to jeszcze raczej poza moim zasięgiem.
    Ps.Fajnie byłoby mieć gotowy projekt

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Ja bym poszedł w 15tkę Scana na średnicę albo zrobił kopię Oberon II i obyłoby się bez aktywnych dołów.

Skomentuj

A może coś z DIY Visatona? Jest w czym wybierać.

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
        Charakter raczej ciepły jak scan speak czy usher.
        Gdyby nie to zdanie to poleciłbym Bijou: http://www.visaton.com/en/bauvorschl...jou/index.html
        ale AL130 za bardzo ciepły nie jest, raczej przejrzysty i detaliczny.
        KE25sc natomiast to bardzo dobry gwizdek, i w dodatku przewyższa jakością tego midwofera, dlatego sam też powoli zerkam na accutony, np firma XTZ zrobiła zestawienie chyba idealne: http://shop.xtz.se/hifi/hogtalare/go...49-Piano-Black

Skomentuj

nooo xtz super w ogole moja topowa konstrukcja (za lat X) bedzie cos na ceramicznych accutonach
          ke25sc znam - calkiem go lubilem

wciaz mysle o tym i chyba zmieniam koncepcje na klasyczne 3drogi. najwyzej bi - amping, poki co przyzwyczailem sie do moich monitorow i dopalilem je MDS08 wytrzymam jeszcze troche

Skomentuj

Czaruję...
          X