Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

2.5 -way na AWX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

2.5 -way na AWX

Witam wszystkich. Moje pytanie jest następujące: czy warto zbudować DIY bazując na przetwornikach STX, AWX i dedykowanej do FX-300 zwrotnicy. Przetworniki to :GDWK-10-250-8-AWX oraz
    GDN-18-140-15-AWX.
    Jaki jest z tej konstrukcji dźwięk...polecacie ? A może lepiej skupić się na czymś innym ?

coraz bardziej leniwi sie robicie...
    jakby nie bylo warto to by nie bylo dziesiatkow klonow na forum!
    czytaj istniejace juz tematy

Skomentuj

zależy jak dużo chcesz wydać. uważam, że zamiast 2,5way na stx bardziej opłaca się zrobić 2way na lepszych głośnikach.

Skomentuj

To ja się zapytam przewrotnie czy sie da z nich zrobić "lepszy głośnik".
        Czy warto do STX GDN 18-140-15 AWX dokleić dodatkowy magnes?

Chodzi o spodziewane niewielkie obniżenie Qts żeby bardziej przypominał wersję 8 omową pod tym względem i miał krótszy bas w mniejszej obudowie oraz nieco bardziej "nerwowe" średnie tony?

Może już ktoś próbował tego?

Skomentuj

Wojtek@stx.pl
          Albo ciebie zjedzie albo ci wyjasni co da dodatkowy magnes

---------- Post dodany o 23:31 ---------- Poprzedni post o 20:50 ----------

Zamieszczone przez mIKI Zobacz posta
          uważam, że zamiast 2,5way na stx bardziej opłaca się zrobić 2way na lepszych głośnikach.
          tylko ze w tej kwocie to mamy niewielki wybor. a nawet jak juz cos wybierzemy to sie okazuje ze rocnica jest minimalna i to zwlaszcza w charakterze brzmienia

Skomentuj

No własnie powstrzymuje mnie to że mnie zjedzie :)

W tej cenie to ja widzę najwyżej Founteka FW-164 albo Daytona RS-180. nawet chyba tańsze niż dwa takie STX. Ale... bardzo wątpię czy dwa razy lepsze, bo sens budowania układu 2.5 drożnego jest jednak inny niż mitologizowanie jakości kontra ilości głośników. W układzie 2.5 drożnym chodzi o zwiększenie mozliwości basowych. A tego nie zapewni pojedynczy głośnik rozmiaru STX 18. Żeby było lepiej na basie z pojedynczego głośnika trzeba by użyć może głośnika 10" i wtedy raczej nie będzie już mowy o budowie układu 2 drożnego, prostszego i tańszego od 2,5 way.

Więc te STX są dobrym wyborem.

Founteki w podobnej cenie jak sądzę mają zbyt małą impedancję na tandem i mogłyby już sprawiać pewne problemy niektórym wzmacniaczom.

Gdyby dodatkowy magnes na STX GDN-18-140-15AWX byl w stanie podniesć Bl o ok. 10-15% to mógłby nastapic spadek Qts do wartości zbliżonej wersji 8 omowej tego głośnika. Pewnie zmieniłby sie tez przebieg charakterystyki spl, ale głośnik miałby wtedy optymalna objętość obudowy b-r około 16-18dm3 i nieco wyższą częstotliwość optymalnego strojenia.

Skomentuj

W układzie 2.5 drożnym chodzi o zwiększenie mozliwości basowych.
              Nieprawda. Chodzi o zwiększenie efektywności zestawu. Zamiast ściszać pasmo powyzej dzaialnia efektu BS dodajemy głośnik ktory podbija ta czesc pasma ktora jest przed granica rozpoczecia efektu BS.

Skomentuj

Przecież chodzi o to samo - zwiększenie efektywności na basie czyli zwiększenie zdolności basowych zestawu.

---------- Post dodany o 22:00 ---------- Poprzedni post o 21:52 ----------

Do obniżenia pasma przenoszenia potrzeba głośnika większego po prostu, a taki już się zwykle nie nadaje do dwóch dróg. Wiec opowieści, że się zastąpi dwa STXy za około 160zł. każdy, jednym lepszym 18cm średnicy za 320zł. jest lekkim nieporozumieniem.
                Bo albo utrzymujemy niskie pasmo na wyższej efektywności dwoma głośnikami i zmniejszamy przy okazji zniekształcenia na basie dzięki większej powierzchni membran,
                albo godzimy się na utratę efektywności z pojedynczego głośnika niższym filtrowaniem żeby uzyskać tak samo niskie pasmo przenoszenia mierzone względem efektywności wypadkowej.

Przy tym dodatkowo trzeba przyjąć że ten drugi wariant 2 drożny z jednym lepszym 18cm może się po prostu z niektórymi głośnikami nawet dobrze brzmiącymi na średnich tonach , nie udać. Bo trzeba by z nich zdjąć zbyt dużo efektywności średnich - zbyt nisko odcinać pasmo filtru dolnoprzepustowego - żeby jeszcze się nadawały do połączenia w układzie dwudrożnym.

---------- Post dodany o 22:11 ---------- Poprzedni post o 22:00 ----------

i jeszcze jedna cecha do wykorzystania w układzie 2.5 drożnym. Dzieki temu zapasowi efektywności z dwóch głośników jest z czego odejmować na tonach średnich. Można więc w niektórych przypadkach zastosować nieco niższe strojenie b-r względem obudowy z pojedynczym głośnikiem. W efekcie otrzymując łagodniejszy spadek SPL na basie i lepsze rozciągniecie pasma w dół. Oczywiście w pewnym zakresie na który pozwalają konkretne głośniki w parze względem tego samego głośnika w pojedynkę.

Skomentuj

Zamieszczone przez nepez Zobacz posta
                  No własnie powstrzymuje mnie to że mnie zjedzie
                  ale jak po tobie pojedzie to przynajmniej wytlumaczy dlaczego

W tej cenie to ja widzę najwyżej Founteka FW-164 albo Daytona RS-180.
                  caly czas ten dayton chodzi mi po glowie... szkoda ze kasy tak malo :(

Gdyby dodatkowy magnes na STX GDN-18-140-15AWX byl w stanie podniesć Bl o ok. 10-15% to mógłby nastapic spadek Qts do wartości zbliżonej wersji 8 omowej tego głośnika. Pewnie zmieniłby sie tez przebieg charakterystyki spl, ale głośnik miałby wtedy optymalna objętość obudowy b-r około 16-18dm3 i nieco wyższą częstotliwość optymalnego strojenia.
                  zacznij sluchac zanim takie wyroki wydasz :p
                  moze sie okazac cos innego

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    zacznij sluchac zanim takie wyroki wydasz moze sie okazac cos innego

Właśnie próbowałem tego na innym głośniku i wyszła kaszana. No ale nie miałem właściwego magnesu- chwyciłem jaki był pod ręką i wyszło dno. Dlatego teraz siedzę jak ten góral z dowcipu i się waham

Skomentuj

Czaruję...
                    X