Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer - kilka pytań

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer - kilka pytań

Witam, jestem posiadaczem kolumn Tonsil Zeus, mam do nich wzmacniacz 2x120W i kanał 350w na subwoofer, podłączając jednego zeusa pod kanał subwoofera uzyskuje niższy, miększy bas czego na stereo uzyskać nie umie, czy to wina że na kanale dla suba działa filr i obcina pasmo, czy to wina większej mocy? Bo pojawił się u mnie pomysł zbudowania subwoofera do zeusów.
    - Myślałem nad 2x gdn 30/120 w jednej obudowie, uzyskując taki sam spl jak zeusy, lub w dwóch oddzielnych obudowach, ale czy wtedy spl wyjdzie taki sam?
    - BSW 154 ale nigdzie nie potrafię go znaleźć w żadnym sklepie internetowym.. Nie byłby lepszy?

Zeusy to pomyłka, a nie kolumny.

Wysyłane z mojego GT-N7000 za pomocą Tapatalk 2

Skomentuj

Na masaż nerek w sam raz
      marcinsywala.pl
      Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Budowanie suba na dwóch gdn 30/120/1 do zeusów to by była porażka dlatego, że tam masz 4 gdny i one by zagłuszyły te dwa. Zeus nie ma niskiego basu to nie jego przeznaczenie on ma grać jak najgłośniej i przyjmować potężną moc. Dobre do np. nagłośnienia dyskoteki szkolnej nie do domu. Jak zależy Ci na niskim basie to musisz zrobić inną obudowę i niżej stroić. Żeby te gdny grały niższym basem to litraż na jednego minimum 65/70 litrów strojenie 35/37hz. Byś kolego musiał zbudować dosłownie szafę!

Skomentuj

Ale co to jest 2x120W dla Zeusow? Te glosniki potrzebują minimum 400W na strone.

Skomentuj

mbar Twoja odpowiedz jakoś zbytnio mi nie pomogła więc jak nie masz nic więcej do powiedzenia to nie pisz z laski swojej..
            elvis18 no powiem Ci w sumie że nie wiem czy porażka, nie wiem jakby było z dwoma kolumnami ale jedna nie zagłuszyła drugiem pod kanałem dla suba.. możliwe że masz racje. Idzie gdzies w ogole dostac jeszcze te BSW?
            Kupiłem zeusy bo chciałem i niech przy tym zostanie, a to co mna kierowało to moja sprawa :) Pozdrawiam :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pioso91 Zobacz posta
              mam do nich wzmacniacz 2x120W i kanał 350w na subwoofer
              czy to jest w jednym wzmacniaczu?
              bo moze sie okazac tak ze sygnal na "satelity" jest juz filtrowany od dolu i obcina ci bas

Skomentuj

Pawel S. jest to na jednym wzmacniaczu, co jest panel od dj_zibi, każda końcówka włącza się osobno, z tego co wiem to na stereo nie ma żadnego filtra :)

Skomentuj

czyli przyczyny tego ze zagral inaczej masz 2
                  1 - moc
                  2 - filtrowanie glosnika od gory

stawialbym bardziej na to drugie bo w zeusach GDNy sa nie filtrowane

Skomentuj

No bas jest na prawde o wiele inny.. Może kupie jakiegos t ampa o oleje subwoofer.. Mozliwe jest to tez tak jak piszesz ze wiele od filtracji zalezy, wiem ze gdny graja pelnym pasmem :p

Skomentuj

a mozsz wylaczyc filtr na kanale suba?

Skomentuj

Nie, nie idzie, to sa osobne wzmacniacze, one nie wpółgraja ze soba, kazdy jest zasilany osobno :)

Skomentuj

Czaruję...
                        X