Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumny z pochyloną przednią ścianką pod kątem 7 stopni

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa kolumny z pochyloną przednią ścianką pod kątem 7 stopni

Witam wszystkich forumowiczów chciałby zbudować kolumny z pochyloną przednią ścianką pod kątem 7 stopni tylko nie wiem jak coś takiego wyrzeźbić, nie znalazłem informacji na forum w jaki sposób to wykonać, złożyłem już 2 kolumny ale standardowe podłogówki bez pochylonej ścianki także podstawy stolarki mam opanowane, prosiłbym o pomoc bądź link do tematu pzdr

"kontem" omfg

Skomentuj

złożyłem już 2 kolumny ale standardowe podłogówki bez pochylonej ścianki także podstawy stolarki mam opanowane
      udowodniles ze wiedzy malo a wyobrazni jeszcze mniej

to nie jest az tak skomplikowane zeby potrzeba bylo jakiejs specjalnej techniki

sposobow masz kilka
      1. http://diyaudio.pl/showthread.php/14...Vifa-XT18-XT19
      2. podobnie ale pochylasz tylko przednia scianke
      3. regulowana podstawa jak u binganta - z przodu wyzsze kolce a z tylu nizsze
      4. kolumny klasyczne ale podstawa/cokół pochylony

jak widac brakuje tobie jednak wyobrazni

Skomentuj

dzięki za szybką odpowiedź twój sposób wydaje się być najprostszy i dodaje ekskluzywności kolumnie niż regulowany cokół pzdr

Skomentuj

Czy aby napewno jestes pewien ze 7 stopni bedzie ok ? robiłeś testy pomiarowe z innym pochyleniem ? nie tak łatwo bedzie ci potem nadrobic złą gemetrie kolumny zwrotnicą .

Skomentuj

Robienie pochylenia bez uwzględnienia tego w akustyce jest w mojej opinii bez sensu :)

Skomentuj

Pochylenie można zastosować z innych względów niż wyrównanie czasowe. Pochylenia modyfikują nieco ch-ki głośników (opadają w kierunku wyższych częstotliwosci), wygładzają ch-kę (wpływ obudowy), pochylony głosnik wykaże mniejszy udział harmonicznych od breakup'u membrany, zwykle pochylona kolumna wygląda fajniej. Dlatego robienie pochylenia nie tylko dla wyrównania czasowego ma sens.

Skomentuj

pomijajac moj przyklad

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                  Pochylenie można zastosować z innych względów niż wyrównanie czasowe. Pochylenia modyfikują nieco ch-ki głośników (opadają w kierunku wyższych częstotliwosci), wygładzają ch-kę (wpływ obudowy), pochylony głosnik wykaże mniejszy udział harmonicznych od breakup'u membrany, zwykle pochylona kolumna wygląda fajniej. Dlatego robienie pochylenia nie tylko dla wyrównania czasowego ma sens.
                  Pisałem właśnie ogólnie o akustyce
                  Pochylanie kolumn które zostały zaprojektowane bez pochylnia niekoniecznie może się okazać zabiegiem korzystnym :)

Skomentuj

A czy ty Pawle modyfikowałeś swoją zwrotnicę czy była ona projektowana do skośnej ścianki przedniej.?
                    Ponieważ też zastanawiam się nad pochyleniem kolumn o kilka stopni ale Irek projektował mi zwrotnice do klasycznej prostej ścianki przedniej.
                    Załączone pliki

Skomentuj

Przeczytaj caly temat. Kilka stron sie klocilismy dlaczego nie musialem zmieniac zwrotnicy

Skomentuj

Czaruję...
                      X