Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Visaton Grand Orgue - ktoś zna?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Visaton Grand Orgue - ktoś zna?

Czy ktoś z Was budował może lub przynajmniej miał okazję posłuchać Visaton Grand Orgue?
    http://www.visaton.com/en/bauvorschl...anleitung.html
    Jest spory o ciekawej konstrukcji, wyglądający bardzo surowo. Mnie jednak bardziej interesuje, jak to gra i może bym to nawet zbudował, chociaż najpierw wolę zapytać, czy ktoś już miał z tym do czynienia? Zwrotnica droga, a nie jest w pełni opublikowany schemat...
    Last edited by przemasi; 02.02.2013, 09:46.

Nikt tego tutaj nie slyszal. Tu się robi basrefleksy, a nie dipole :)
    A tak już bez zartow, to koncepcja basu jest jak najbardziej ok, ale jakość szerokopasmowca jest mocno watpliwa. Generalnie projekt bardzo drogi, na pewno gra ciekawie, nietuzinkowo. Gdzies chyba mam numer klang und ton z tym projektem i zwrotnica...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
      Tu się robi basrefleksy, a nie dipole :)
      Lub linie transmisyjne :P

Jest to jedna z konstrukcji w których konstruktor poszedł na całość i sobie zaszalał. Jaki jest efekt trudno powiedzieć. Jedno jest pewne, że zastosowane tam przetworniki nie są najwyższych lotów, to zwykła budżetówka. Czy inność koncepcji tej kolumny zapewni odpowiedni handicap słabym głośnikom tak, że całość zagra wyjątkowo? Może efektownie tak ale co do jakości brzmienia miałbym poważne zastrzeżenia.

Trudno też skalkulować koszt bo nawet u lokalnego dystrybutora nie ma tych głośników. Zapewne za jedną kolumnę zakręciłoby się to w okolicach minimum 1500zł za same głośniki. W końcu 16 przetworników co prawda najtańszych ale jednak ilość robi swoje. Przy takiej kwocie można złożyć zestaw bardzo dobrych przetworników na układ 3 drożny.

Skomentuj

Nikt tego tutaj nie slyszal.
        na pewno gra ciekawie, nietuzinkowo
        Więc skąd taka pewność ? :)

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
        Przy takiej kwocie można złożyć zestaw bardzo dobrych przetworników na układ 3 drożny.
        I tym tropem proponuje pójść autorowi tematu :)

---------- Post dodany o 11:31 ---------- Poprzedni post o 11:29 ----------

Tu się robi basrefleksy, a nie dipole
        Bo dipola to trzeba jeszcze mieć gdzie wstawić .
        Ja niestety nie jestem właścicielem pałacu z salonem 100m kwadrat :P

Skomentuj

Może to zagrać nietuzinkowo a równie dobrze jak kołchoźnik :) Bo głośniki rodowód mają po prostu radiowęzłowy :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            Więc skąd taka pewność ?
            Np. stad, ze ripol na stosunkowo słabych glosnikach daje doskonalej jakości bas.

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
            Bo dipola to trzeba jeszcze mieć gdzie wstawić .
            Ja niestety nie jestem właścicielem pałacu z salonem 100m kwadrat :P
            O ile jest pewien pogląd, ze w przypadku dipolu na średnich tonach dobrze jest mieć wieksza odleglosc od scian, to w przypadku samego basu już nie ma takiego wymogu. Druga sprawa to glosnik szerokopasmowy ( a wlasciwie ich zestaw ), który gra w obudowie zamkniętej, wiec realnie taka kolumna ma takie same wymogi pozycjonowania jak każdy inny zestaw glosnikowy.
            O ile pamiętam jest nawet wersja mini z dwoma szerokopasmowcami i dwoma basami. Sprawnosc jest zenujaco niska, ale koszt budowy z nacznie mniejszy.

Skomentuj

Głośniki powinny być dostępne, w każdym razie cena jest podana: SL - 48,60 a WS25E - 133,30.
              Pozdrawiam

Skomentuj

Myślałem o budowie tego trochę z ciekawości, ale nie w ciemno.
                Dlatego, jeśli nikt tego osobiście nie słyszał, to na razie odkładam ten pomysł na inną półkę...

Skomentuj

Czaruję...
                X