Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

zwrotnica dla głóśników CT.STX.7x3.1.250.8.N.P.PH i 2x WM.STX.15.2.500.8.F.S.MC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zwrotnica dla głóśników CT.STX.7x3.1.250.8.N.P.PH i 2x WM.STX.15.2.500.8.F.S.MC

Witam potrzebuje pomocy w projekcie zwrotnic do tych przetworników.
    głośniki niskotonowe połączone równolegle.
    Podział jaki mam uzyskać to
    dla głośnika niskotonowego do 4000 hz
    dla wyskotonowego od 4000 hz
    zwrtotnica ma mieć 12db/oct
    Ile mm powinien mieć drut w cewkach ?
    oraz jaki opór powiny mieć cewki ?
    Last edited by kris16; 06.02.2013, 22:28.

Nie na temat...
    Czy takie wątki się klonują? A może mi sie mieni w oczach...

Na stronie głównej masz arty. Poczytaj i oblicz jak wiesz jakie podziały chcesz
    +
    http://ccs.exl.info/calc_cr.html
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

czytaj arty na glownej stronie
      jak ci sie nie chce to uzyj czegos takiego http://www.elektronikjk.com/elektroakustyka2/g2.html lub podobne

---------- Post dodany o 00:01 ---------- Poprzedni post o 00:00 ----------

uprzedziles mnie

Nie na temat...

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
      Czy takie wątki się klonują? A może mi sie mieni w oczach...
      pewnie na elektodzie temat wywalili

Skomentuj

Problemem nie jest policzenie wartości cewek i kondensatorów.
        Tylko jakiej grubości drut w cewkach powinien być

Skomentuj

To z policzeniem wartosci sobie poradzisz a z doborem grubości drutu juz nie?

---------- Post dodany o 00:11 ---------- Poprzedni post o 00:11 ----------

Przeczytałes co miałeś przeczytać?
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

1,2-1,4 w szeregowych, 0,7 w równoległych.
            Albo więcej. Albo mniej - zależy co się dzieje w zaprojektowanej zwrotnicy. Ale to dopiero pod koniec. Co to w ogóle za problem?

Skomentuj

Zamieszczone przez kris16 Zobacz posta
              Podział jaki mam uzyskać to,dla głośnika niskotonowego do 4000 hz,dla wyskotonowego od 4000 hz,zwrtotnica ma mieć 12db/oct
              A skąd Tobie się wziął taki podział? bo w specyfikacji napisali że WM ciągnie do 4.000Hz? cięcie go na 4.000Hz nic nie da,strata tylko kasy na zwrotnicę. równie dobrze możesz puścić go pełnym pasmem bo i tak ma spadek,a wysokotonówkę puścić od 5kHz + zabezpieczyć go żarówką.

Czego byś nie robił,to i tak z tego nic dobrego nie wyjdzie,bo głośniki które wybrałeś nie będą dobrze współpracować. Jak byś wybrał D-800 i zaprojektował dobrą zwrotnicę wraz z pomiarami,to by było git... lub do tej wysokotonówki dał inny głośnik basowy,który ciągnie wysoko a przy tym nie ma dołka przy 800-1.000Hz. Niestety w tej cenie nic dobrego nie znajdziesz.

Skomentuj

Czaruję...
              X