Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica pod Usher T9950 + 8945P

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

skasowane

---------- Post dodany o 18:07 ---------- Poprzedni post o 16:29 ----------

[/COLOR]Edit:
    ajj coś nie rozumiem. Cała zwrotnica zachowuje się inaczej niż myślałem.

No i nie zapominajmy jednak o odsłuchach, a nie suche"najrówniejsze" wykresy :)

---------- Post dodany o 18:29 ---------- Poprzedni post o 18:07 ----------

czy tam nie ma rezonansu na 1,7kHz?
    Last edited by El_liero; 13.02.2013, 17:14.

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
      Sporo tych korektorów ale wykres wyglada bardzo ładnie. Hmm trudno pwiedzieć. Osobiście bym to próbował zredukować do prostszej postaci
      Najprostszą postacią (jaką ja uzyskałem) jest zmodyfikowana zwrotnica nr III z #1 postu. Dobierając trochę inaczej elementy mamy podział ok. 2,4kHz i bardzo dobre zgranie fazy <3kHz
      LUB
      zwrotnica z postu #14 i tutaj sytuacja jest podobna fazy rozjeżdżają się powyżej 3kHz ale efekt ten widać już w surowych plikach pomiarowych.
      Ostatnia zwrotnica była próbą położenia przebiegów fazy na sobie, podzielam zdanie, że wygląda to trochę na przerost formy... :/. Nie poddaje się działam dalej.

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
      Cała zwrotnica zachowuje się inaczej niż myślałem.
      Jeśli pytasz o filtr DP i 1,7kHz to bez rezystancji w gałęzi kondensatora rezonans na pewno jest. 3ohm skutecznie mu przeciwdziała. Filtr zachowuje się dziwnie ale zgodnie z wymogami, zmiana >4kHz ma umożliwić zgranie faz głośników do ok. 6kHz, reszta to jakby skutki uboczne :). Co do filtru GP i jego dobroci na schemacie nie widać, że cewka wprowadza dodatkowe 0,5ohm do obwodu.

No i nie zapominajmy jednak o odsłuchach, a nie suche"najrówniejsze" wykresy
      No właśnie z chęcią bym już sprawdził te symulacje :). Niestety Polink zasypało i elementy będą dopiero w drodze do mnie, mam nadzieję, że dotrą chociaż na weekend :/

Skomentuj

El_liero zapewnie najbardziej cię zdziwiła część schematu fitlru DP z rónolegle połaczoną ceką, rezystorem i kondensatorem. To jest tzw "Notch filter" , swoisty filtr pasmowo-przepsutowy. Stosowany bardzo czsto przy szerokopasmówkach gdzie trzeba skorygować np nadmiar średnich tonów.

Za to bardzo fajnie, że zrobiłeś symulację tego filtru z liniowym pasmem. To pokazuje jego rzeczywistą transmitancję i można wyłapać pewne błędy koncepcyjne. Widać np że filtr głośnika wysokotonowego podbija pasmo na ok 2,5kHz. To w zasadzie było do przewidzenia po wartościach elementów (mały drugi kond i spora cewka).
        Natomiast filtr niskiego pomimo swojej skomplikowanej budowy nie czyni na ch-ce niespodzianek.

Sam często stosuje taki zabieg z symulacją dla płaskich ch-k żeby sprawdzić czy filtr przypadkiem nie zaczyna działać jak generator.

Skomentuj

Nie na temat...
          Zwrotnice v4 polutowane :). Nie chce robić reklamy ale muszę pochwalić Polink. Wczoraj dzwoniłem do nich ok. 13 i nie było jeszcze przedpłaty - zamówienie nieruszone. Wyjaśniłem co i jak oraz, że zależy mi na elementach przed weekendem, przesłałem potwierdzenie... dzisiaj o 11 kurier dzwoni do domu - paczka z Wilkowa

Widać np że filtr głośnika wysokotonowego podbija pasmo na ok 2,5kHz
          Rzeczywista zwrotnica tego nie robi, cewka ma względnie dużą rezystancję.

Obserwacja G(s) filtrów jest bardzo istotna. Dużo baboli tam widać, które mogą się ukryć na przebiegach amplitudowych. Ja staram się pracować na całej trójce: amplituda, faza, transmitancja.

Skomentuj

Miałem podobna sytuacje z polinkiem. Zamówiłem o 12elementy i podesłałem potwierdzenie wykonania przelewu a następnego dnia kurier już był :)

Skomentuj

El_liero zapewnie najbardziej cię zdziwiła część schematu fitlru DP z rónolegle połaczoną ceką, rezystorem i kondensatorem.
              zgadza się hehe.
              20Hz przed odsłuchem zrób pomiary filtrów. Ja zaprojektowałem jeden i potem symulacja różniła się za dużo od pomiarów. Nie doszedłem dlaczego...

Skomentuj

zgadza się hehe.
                20Hz przed odsłuchem zrób pomiary filtrów. Ja zaprojektowałem jeden i potem symulacja różniła się za dużo od pomiarów. Nie doszedłem dlaczego...
                Nie zgadzały sie z symulacjiami ch-ki częstotliwosci czy cos z fazami ? Przyczyna błedu złej symulacji moze twkić w błednym pomiarze impedancji bo na tej podstawie liczona jest "skuteczność" filtru na ch-kę częstotliwościową.

Skomentuj

Nie na temat...
                  Przyczyna błedu złej symulacji moze twkić w błednym pomiarze impedancji bo na tej podstawie liczona jest "skuteczność" filtru na ch-kę częstotliwościową.
                  o o mogło to być to. Impedancję zmierzyłem na odpierdziel... Następnym razem przyjże się temu dokładniej.

Skomentuj

Czaruję...
                  X