Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Czy cewka jest uszkodzona?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Czy cewka jest uszkodzona?

Witam, regenerowałem stare GDNy, no i wymieniłem zawieszenie górne. Jak wszystko wyszchło, to podłączam sam głośnik do wzmacniacz i czuć że w nim coś bardzo delikatnie ociera, nie jest to zawieszenie.
    Czuć to przy głośniejszym słuchaniu, wsadziłem go testowo do budy zamkniętej i dosyć słabo to słychać, ale przy większych głośnościach to sie pojawia. Na magnesie głośnika jest bardzo delikatny osad rdzy.
    Zawieszenie głośnika sprawdzałem także dotykałem miejsce gdzie jest kopułka przeciwpyłowa i je lekko dociskałem, nic nie trze o siebie.

Smieci w szczelinie lub karkas sie odkleil

Skomentuj

Hmm, śmieci w szczelinie, to czym je wydmuchać? Najlepiej by było sprężonym powietrzem którego nie posiadam.
      A co do karkasu cewki to bym musiał to jakoś wycentrować. Czyli trzeba by było odleić resor dolny i dostać sie do szczeliny.
      Tylko właśnie jeżeli miałbym odkleić resor dolny, to równa sie to z odklejeniem resora górnego...

Skomentuj

A przed wymianą było dobrze?Powinieneś pomimo wymiany tylko zawieszenia górnego odkleić kopułkę i unieruchomić cewkę.

Skomentuj

Oczywiście cewka została wycentrowana. Przed wymianą to one były bez pianek bo sie wykruszyły.

Skomentuj

jezeli rozklejenie glosnika to dla ciebie problem to lepiej sie za to nie zabieraj

jak centrowales ta cewke ze szczeliny nie widziales?

Skomentuj

Źle mnie zrozumiałeś, cewka wycentrowałem, zdejmując kopułkę przeciwpyłową, i wsadzając w szczeline rulon papieru, po kilku próbach cewka była w szczelinie unieruchomiona, i wszystko weszło do końca szczeliny.
              Rozkleje głośnika nie jest dla mnie żadnym problemem.

Skomentuj

Czaruję...
              X