Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór głośników - nietypowych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Parcia czasowego nie mam, więc raczej spoko, w końcu uda się skompletować. Pewnie wolałbym mieć normalną gwarancję "w razie czego" chyba, że chcesz się pozbyć i wiesz że na pewno są OK. Ale nie w komplecie z wavecorami :)

---------- Post dodany 10.04.2013 o 13:22 ---------- Poprzedni post 09.04.2013 o 15:09 ----------

LuSzTi, a gdzies w jakimś wątku pisałes coś o projekcie, który miał powstawać na Usher T9930/T9950 (o dwóch była mowa), Fountek FW146 Seas L22. Powstało to w końcu? bo może niepotrzebnie wyważam otwarte drzwi?

Albo zrobić tak: góra Neocd1.0+FW146 od akkusa, a na dole L22. Nie mam pojęcia czy takie łączenie filtrów z dwóch projektów ma sens? Też powinno być ciekawe i w rozsądnych dla mnie pieniądzach.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
      LuSzTi, a gdzies w jakimś wątku pisałes coś o projekcie, który miał powstawać na Usher T9930/T9950 (o dwóch była mowa), Fountek FW146 Seas L22. Powstało to w końcu? bo może niepotrzebnie wyważam otwarte drzwi?

Albo zrobić tak: góra Neocd1.0+FW146 od akkusa, a na dole L22. Nie mam pojęcia czy takie łączenie filtrów z dwóch projektów ma sens? Też powinno być ciekawe i w rozsądnych dla mnie pieniądzach.
      To projekt kolegi DeKeR i z nim trzeba o tym rozmawiać. Ja nic takiego nie mierzyłem.
      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

OK, dzięki. Spytałem i czekam, może się odezwie. Wtedy nie będę Ci juz zawracał głowy. Niezależnie zaciekawiła mnie kwestia: czy można połączyć takie dwa projekty w jeden bez przeprojektowywania zwrotnic? Tzn obudowa i dolny podział na Seas i FW146, a górny podział, ułożenie głośników jak w projekcie Akkusa? Pozostałoby tylko dopasowanie głośności obu.

---------- Post dodany o 15:41 ---------- Poprzedni post o 15:36 ----------

Tak mi się jeszcze przypomniało, to analogicznie do tego jak dolphin123 dołożył opór i górnoprzepustowy do monitorka w 2.2 i 3way AWX+MB, nie ruszając sekcji wysokotonowej, do tego dolnoprzepustowy do GDNa i w ten sposób powstały 3 drogi z 2.2?

Skomentuj

W przypadku Doplhina to zostało pomierzone i akurat się udało, wiem bo sam to mierzyłem i dokładałem te elementy :) Nie jest powiedziane, że tak będzie w Twoim przypadku.
          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

LuSzti, a jeszcze pytanie: 10AWX w TL - projekt zrobiłeś, gdzieś czytałem że to Seasa L22 też? Nie wiem czy to prawda, czy tylko coś mi się źle pamięta. Jeśli tak, to czy możesz podzielić się projektem do seasa i kompletnie subiektywną opinią, jak te głośniki brzmiały w Twoich aplikacjach? I który to był Seas?

Skomentuj

Zrobiłem obie TLki, ale TLką do Seasa (L22 RN4X/P) się nie dzielę, ponieważ mój projekt był obarczony wieloma kompromisami, których przy normalnej obudowie nie powinno być. Ja miałem to dzielone na moduły i musiałem zrobić tak a nie inaczej.
              Zresztą sporo pomiarów dla Seasa można zobaczyć tutaj: http://diyaudio.pl/showthread.php/13...l=1#post322252

Skomentuj

Po wielu bojach dziś kolega Micwoj odebrał konstrukcję na Seasie L22 RNX/P, Founteku FW146 i Usherze T9950 :) Dostrojoną pod jego wzmacniacz, jego DAC'a oraz preferencje muzyczne:)
                Mam nadzieję, że pochwali się na forum skończoną konstrukcją :)

Skomentuj

Ano odebrał i stoją surowe w pokoju. Zamawiam elementy i w weekend zmontuję zwrotki. Zacznie grać.

Gorzej będzie z czasem na wykończenie... Więc do zdjęć jeszcze daleko, chociaż będę miał motywatora w posaci żony, bo jej się taka surowa technika w salonie nie podoba :)
                  Kolumny wyszły duże, ale ponieważ mam spory salon, to wyglądają proporcjonalnie, nie dominują. Więc chyba będzie dobrze.
                  Jeszcze raz dzięki za trud i wiedzę włożoną w projekt.

Odezwę się za tydzień po pierwszych odsłuchach w pomieszczeniu, powiem jakie wrażenia.

---------- Post dodany 19.06.2013 o 11:41 ---------- Poprzedni post 17.06.2013 o 13:11 ----------

Paczka z Polinka dotarła. Będę składał zwrotki, ale zobaczymy czy w tygodniu czy dopiero w weekend (dopiero środa, a już mam spore niedobory w spaniu :()

Skomentuj

W sobotę wieczorem poskładałem zwrotnice i uruchomiłem kolumny. Cały wieczór słuchałem z potężnym bananem na twarzy. Będę powtarzał innych, ale taki jest fakt: znane utwory zyskały nowy charakter.

Problem: Czy tylko doświadczony słuchacz potrafi ocenić brzmienie?

Hipoteza: Nie jest prawdą że do słuchania w dobrej jakości trzeba mieć wyrobiony słuch/doświadczenie

Dowód: Rano wstałem razem z dziećmi, puściłem Stinga. Po chwili patrzę, a moje dzieci (wiek 4 i 2,5r) skaczą i tańczą do muzyki :-) Tak spontanicznie zdarzyło się to chyba pierwszy raz.

Skomentuj

Czaruję...
                    X