Ta cewka ma prawdopodobnie za zadanie przytłumienie najwyższego pasma wysokotonówki. Moim zdaniem nie jest potrzebna - a jeśli jednak jest potrzebna, to raczej warto zainwestować w inną wysokotonówkę
no i tak właśnie zachowuje się w symulacji i tak się zastanawiam po co?
Surowe skrzynki stoją już na biurku. Pierwsze (z pradziwego zdarzenia i mające mieć praktyczne zastosowanie) pomiary dokonane. Teraz przyszła kolej aby zmierzyć się ze zwrotnicą. Jak myślisz, czy można zostawić filtrowanie 14SK z innej zwrotnicy i dopasować do niego filtr do nowej wysokotonówki STX-a, czy całkiem od zera starać się zrobić to od nowa. Nie znam się, być może nowy GDWK ma jakieś zalety w stosunku do PJ-ki i nie zostaną one wykorzystane przy takim rozwiązaniu. Będę na razie sam próbował coś spłodzić w oczekiwaniu, aż ktoś na forum nie zastasoje jej praktycznie i nie pochwali się swoimi dokonaniami. Niestety, nie mam odniesienia do tego, co na tym forum jest w użyciu, ponieważ słucham sobie muzyki na sprzęcie nie raz wyklętym tutaj. Tak więc nie mam pojęcia czego mam się spodziewać i oby to była miła niespodzianka...
Pozdrawiam,
Jacek Zieliński
---------- Post dodany o 18:25 ---------- Poprzedni post o 16:46 ----------
To jeszcze ja. Zgodnie z sugestiami Pogromcy robiąc pomiary zrobiłem też pomiar równoległego połaczenia GDN i GDW w zgodnej polaryzacji. Wczytałem wszystko do SW, zrobiłem symulację głośników bez żadnych zwrotnic, ustawiłem ofset GDN-a i porównałem teoretyczne sumowanie z praktycznie zmierzonym i tak to wygląda:
Muszę powiedzieć, że duża zgodność. Czy można przyjąć, że wszystko jest Ok i mogę zacząć dłubać w zwrotnicy ?
Pozdrawiam,
Jacek Zieliński
---------- Post dodany o 18:34 ---------- Poprzedni post o 18:25 ----------
A tak wyglądają zaimportowane z Arty nałożone na siebie osobne pomiary:
Pozdrawiam,
Jacek Zieliński
---------- Post dodany o 21:46 ---------- Poprzedni post o 18:34 ----------
Sprawdzałem zwrotnicę, którą zaprojektował Sound Wave pod 14SK+AWX po rezygnacji z szeregowej cewki w gałęzi głośnika wysokotonowego i dołożeniu tłumika w postaci rezystora.
Sumowanie na moje kiepskie oko może być ale coś jest chyba nie tak, bo jakieś mizerne to filtrowanie GDWK a i fazy jakieś rozjechane. Nie wiem, czy tak może zostać? Pytam nie bez powodu, ponieważ bez wcześniejszego zastanowienia i konsultacji zamówiłem wszystkie elementy w Polink-u i mam je w domu...
Tak mi ARTA pomierzyła a ja niczego nie wygładzałem. Jestem bardzo zainteresowany pomocą, mogę udostępnić ten projekt w SW + pomiary z ARTA. Proszę o podpowiedź jak mam wyskalować wykresy aby były użyteczne dla chcących mi pomóc.
Pozdrawiam,
Jacek Zieliński
---------- Post dodany o 08:51 ---------- Poprzedni post o 07:58 ----------
Odnośnie Karpat, to myslę, że nie jest źle, przynajmniej jeśli chodzi o GDWK:
- jest całkiem nowy
- ch-ka mieści się w oknie 5dB
- reszta to chyba wpływ frontu
- coś jakby podobnie jak na stronie STX-a.
Pozdrawiam,
Jacek Zieliński
---------- Post dodany o 09:12 ---------- Poprzedni post o 08:51 ----------
Witam,
proszę o informację czy taka różnica w poziomie zarejestrowanych sygnałów testowych:
- zielony GDWK
- żółty GDN
ma wpływ na jakość symulacji i muszę zacząć od początku? Kurcze jakoś nie przyzszło mi do głowy aby je wczaraj porównać...
nie da rady, ograniczenie wielkości załącznika na forum to 512k a po spakowaniu projekt w SW waży 2,7M. Taki załącznik tylko na PW mailem. Jeśli się zgodzisz to prześlę. Może wstrzymajmy się jescze, zrobię nowe pomiary, może lepiej wyjdą. Na razie załaczam spakowane pliki frd i zma.
bardzo proszę o kolejną konsultację. Wymyśliłem coś takiego:
Charakterystyki z symulacji:
Impedancja:
Faza:
No i to, do czego mam najwięcej zastrzeżeń, krzywe pracy zwrotnicy:
Bardzo proszę o konstruktywną krytykę i uwagi. Na swoją obronę i wytłumaczenie "dlaczego tak" powiem, że ograniczenia finansowe zmuszają mnie do zastosowania w projekcie indukcyjności jakie już posiadam, bo to one stanowią największą część kosztów zwrotnicy.
Jak masz możliwość spróbuj zastosować jakieś elementy ferrytowe (tuleje, pręty), które mógłbyś włożyć w cewkę i zwiększyć jej indukcyjność. Na cewce szeregowej 0,6mH raczej trudno coś zrobić dobrego, jest trochę za mała.
Taki prosty pomysł, a na niego nie wpadłem, mam sporo rdzeni ferrytowych z odzysku, a nie pomyślałem o tym, żeby ich użyć do zwrotnicy, a potrzebuję cewkę 1,4uH zamiast 1,2uH którą posiadam. Jak bede miał czas jutro, to zrobię pomiary i przedstawię. Dzięki!
mam cewkę rdzeniową 1.1 mH i aktualnie monitorki pracują na niej (GDN), schemat z SW. Teraz chcialem podciągnąć w górę częstotliwość podziału. Zresztą zbiorę potrzebne elementy, zrobię nową zwrotnicę, pomierzę i posłucham. Już teraz (na obecnej zwrotnicy z SW) efekt jest dla mnie bardzo dobry.
Skomentuj