Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ghettoblaster 2013

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ghettoblaster 2013

Siema!

Kumpel dał mi za darmo blaupunkta GTA 2100b który mu zalegał i zajmował miejsce. Od dawna brakowało mi fajnego sprzętu na ognisko, grila na działce czy po freestylowania z kumplami w parku, więc to świetna okazja żeby coś w końcu stworzyć.
    Więc mam już końcówkę mocy, a w piwnicy sterta płyt czeka na pocięcie. Założenia są następujące:
    - zasilanie na przynajmniej 3 godziny głośnego grania.
    - głośniki niskotonowe optymalnie 20 - 25 cm
    - Zmieścić wszystko w obudowie stylizowanej na boomboxa o wymiarach około 60 szer/ 35 wys/ 20 głębokości
    - front tego tworu ma mieć klasyczny układ takiego boomboxa, czyli 2 drożne stereo po bokach a na środku pokrętło głośności, wysokich i niskich tonów, wejście sygnału na mini jack, oraz może jakiś analogowy wskaźnik wysterowania...
    - może odtwarzacz płyt audio ze starego cd romu... ale to niekoniecznie potrzebne w naszych czasach.
    - co do brzmienia to zależy mi na uzyskaniu jak najlepszego stosunku maksymalna głośność/jakość niskich tonów

Teraz pytania..
    - Czy akumulator żelowy 12V o pojemności 18Ah wystarczy?
    - potrzebowałbym prosty 3 funkcyjny przedwzmacniacz, tzn właśnie głośność, wysokie i niskie tony. Możecie coś polecić? Albo wymontuje z jakiegoś starego radia...
    - Kompletnie nie wiem jakie głośniki sprawdziły by się w tej konstrukcji, nie chciałbym wydać więcej niż 120 zł na niskotonowce... myślałem o Teslach ARN 6614, ale są nie dostępne :/. Chciałbym coś o dużej efektywności i lepszym potęcjale na dolnym skraju pasma.
    Jeśli chodzi o wysokie tony, to mam w domu parę bezrobotnych stx pj oraz coś co się teraz zwie CT.STX.7x3.1.250.8.N.P.PH

ale pomysly macie :/

ja bym raczej poszedl w wielodrozne samochodowki
    np takie pionki 20cm coaxial byly dosc efektywne i graly w malych obudowach
    http://allegro.pl/glosniki-pioneer-t...039285241.html dokladnie cos takiego kiedys montowalem. zasilane bylo rowniez z blaupunkta. wysokie ostre i za glosne. srednie byly. bas nie schodzil za nisko ale ladnie kopal i byl glosny. no i graly w malej obudowie zamknietej

lub cos podobnego dowolnego producenta

Skomentuj

Czaruję...
    X