Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Front pomiarowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Front pomiarowy

Witam,

co sądzicie o takiej konstrucji frontu pomiarowego pozwalającego "jeździć" głośnikiem po froncie zestawu i badać wpływ jego położenia na charakterystykę zestawu ? Myślę, że idea dzialania jest prosta i jasna. Wiem, że można to zasymulować ale wolałbym realny pomiar. Mam dwa pytania:

- czy ktoś ma inną, sprawdzoną koncepcję ?
    - czy wystarczy sam front, czy trzeba dorobić ścianki boczne, choćby szczątkowe ?

Pomysł powstał z aktualnego nadmiaru wolnego czasu...

Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński
    Załączone pliki

Jeśli chcesz umieścić niesymetrycznie wysokotonówkę to w artykułach Yoshi pokazał jak można bardzo fajnie umieścić ją na bazie trójkąta prostokątnego.

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
      Jeśli chcesz umieścić niesymetrycznie wysokotonówkę to w artykułach Yoshi pokazał jak można bardzo fajnie umieścić ją na bazie trójkąta prostokątnego.
      Miałem to samo napisac tylko nie pamietałem gdzie to widziałem . trójkąt 3,4,5

Skomentuj

Nie polecam stosowac sztywnych regul typu 3,4,5. Po to sa symulacje zeby z nich korzystac, a nie uczyc sie na pamiec. Warto wykorzystac dyfrakcje do latania potencjalnych dziur w charce glosnika. Najlepiej zrobic sobie pomiar farfield oraz nearfield i na tej podstawie pozniej symulowac najlepsze polozenie glosnika. Co wiecej, warto to skorelowac z glosnikiem niskotonowym, np do zalatania dziury na 2,3khz jesli takowa wystepuje (czesto wystepujaca przy filtrach niskiego rzedu).

Skomentuj

hmm, dobrze zdobywać nową wiedzę, ale po co utrudniać to sobie jak są programy symulacyjne? - EDGE czy jakoś tak

Skomentuj

Witam,

pharoch tarafiłeś w sedno a El_liero zgadł z kąd pomysł z regulowanym frontem - właśnie popatrzyłem co się dzieje w EDGE z charakterystyką gdy zmieniam miejce kopólki na froncie. I z tąd mój pomysł na to ustrojstwo.

Pozdrawiam,
            Jacek Zieliński

Skomentuj

:biggrin:

Skomentuj

Witam,

Hmmm, a jak rozwiązać przesuwanie głośnika wzdłuż promienia R ? Jakoś tego nie widzę. U mnie się da, ponieważ oba pierścienie i głośnik są "mimośrodowe".

Pozdrawiam,
                Jacek Zieliński

Skomentuj

A jak rozwiążecie temat wysunięcia głośnika przed front o grubość płyty czy elementu na który będziecie go obracać?

Skomentuj

WItam,

ja planuję wszystko dokładnie spasować, nie ma nawet problemu aby zrobić podfrezowanie po GDWK w wewnętrznym pierścieniu, tak, aby zlicował się z frontem. Czekam na cyrkiel od Pawła i nowe, te tańsze od AWX-ów kopułki. Będzie okazja się podawić a wszystko wyjdzie w praniu. Jestem dobrej myśli i sądzę, że przy dokładnym wykoniu nie będą potrzebne żadne dodatkowe elementy od wewnętrznej strony frontu.
                    Ponawiam pytanie odnośnie tego, czy wymagane są do pomiarów ścianki boczne obudowy? Front będzie w planowanym rozmiarze.

Pozdrawiam,
                    Jacek Zieliński

Skomentuj

Ja nie widze sensu się w to bawic. Pharoh dokładnie opisal kwestie. Symulacja jest bardzo dokladna.

Skomentuj

Czaruję...
                      X