Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wstęga/ przesunięcie pozycji wysokotonówki i zmiany w zwrotnicy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wstęga/ przesunięcie pozycji wysokotonówki i zmiany w zwrotnicy

Być moze uda mi się kupić taniej głośniki i mógłbym wziąć się za projekt TJL2W http://www.troelsgravesen.dk/TJL_2W.htm. Dostałem fotki od sprzedawcy i wysokotonowki mają zarysowane płyty czołowe. Pomyślałem więc aby wykonać nowe metalowe, prostokątne tak jak np. Quadral CHROMIUM STYLE http://img.hifitest.de/ptb1130_1261481104.jpg. Problem w tym iż nasuwa mi się pomysł przesuniecia wysokotonówki na środek :rolleyes: co spowodowałoby zapewne postrzępienie charakterystyki odwarzania wysokich tonów. Pytanie: czy można w jakiś sposób dokonać zmian w zwrotnicy bez pomiarów, czy lepiej zostawić ją bez zmian?

bez zmian. Tutaj tylko chodzi o falę odbitą od frontu. Przetworniki będą dalej ze sobą dobrze zgrane. A tej fali odbitej i tak nie usłyszysz. Jedyne co to zobaczysz małą różnicę na wykresie amplitudowym.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
      Jedyne co to zobaczysz małą różnicę na wykresie amplitudowym.
      Chyba nie będzie taka mala. Ja bym nie ryzykowal przesuniecia na srodek bez zmiany zwrotnicy. Nie mowiac już o tym, ze zmienia się również odleglosc centr glosnikow.

Skomentuj

Hmmm przyjrzałem się bardziej i masz rację PM, że różnica faz jest znaczna.

Zbadałem wpływ zmiany odległości przetworników na relacje fazowe. Przykład:
        -mikrofon usytuowany prostopadle, w odległości 3m (punkt odsłuchowy) i jego pozycja pozostaje bez zmian
        -zmiana położenia przetwornika o małej powierzchni drgającej (wysokotonowy) na obwodzie koła o promieniu r=0.2m względem jego środka- to ważne. Taka odległość to typowa szerokość kolumny.
        -prędkość dźwięku v=320m/s
        a)częstotliwość sygnału f=50Hz
        Po zmienieniu położenia różnica faz w punkcie pomiaru wynosi fi=4
        b)dla f=1000Hz; fi=81.
        c)f=5000Hz; fi=405
        d)f=10000Hz; fi=810
        Dla f>1kHz, a tam właśnie dokonuje się łączenia filtrów, nagłe oddalenie wysokotonówki od nisko-średnio o 20cm jednak może namieszać. Przy 5kHz różnica przekracza jeden okres, czyli mamy już do czynienia z brakiem zgrania czasowego. Jak się nie mylę

Teraz przykład dla zmiennej odległości punktu pomiarowego i stałej częstotliwości względem źródła położonego na okręgu (wiadomo, jakby mierzyc prostopadle to faza zmianiała by się wraz z krotnością odległości):
        f=1000Hz
        s1=1[m]; s2=5[m]
        Gdy dokonamy pomiaru w tych dwóch miejscach faza powinna różnić się względnie o około fi=20 stopni.
        Jest to mała wartość. Ale ten przykład nie jest do końca prawidłowy, zostawię go...

Zjawiska interferencyjne i dyfrakcyjne pomijamy. Zakładamy, że przednia odgroda nie wpływa na falę bezpośrednią. ( A wiadomo, że tak nie jest, ale na kartce to ja takich zależności już nie wyprowadzę :) )

Teraz tak:
        trzeba pamiętać, że zmniejszając odległość mikrofonu od odgrody różnica faz rośnie, tak samo dzieje się dla zwiększania częstotliwości sygnału (z tym, że ta jest f. liniową).

Sprawdziłem też w programie EDGE dla typowego frontu (nie zaznaczając opcji open baffle, gdyż ten program ma prawdopodobnie zaimplementowany idealne źródło punktowe o równomiernym rozkładzie natężenia akustycznego), a wysokotonówkę nie należy tak traktować. Prędzej jak przetwornik tłokowy o charakterystyce zbliżonej do kardioidalnej, bo mają wszystkie "kosze zamknięte".
        -Mikrofon w odegłości 10m, aby wyeliminować/zminimalizować wpływ jego położenia.
        -odgroda 0.2x0.4m (monitory)
        -rozmiar kopułki 20mm (membrana)
        Rysunek pokazuje skrajne różnice w wahaniu amplitudy jakie udało mi się zasymulować względem gdy źródło znajduje się w punkcie symetrii frontu a mikrofon prostopadle do niego. kolor szaro-czerwony w pkt 3kHz ma 6.9dB.

Na wstępie trzeba zaznaczyć, że jest to wyolbrzymiony przykład, ponieważ głośnikiem latałem sobie po froncie jak po lodowisku , a w rzeczywistości są ograniczenia, jak chociażby drugi głośnik nisko-średnio.

Widać, że tak 400Hz - 6kHz mamy największą różnicę amplitud sięgającą ponad 4dB. To sporo i ja bym się martwił tym faktem. Powyżej 6kHz charakterystyki dla poszczególnych pozycji źródła, różnią się tak mało, że pomijamy ten fakt. Także cofam wcześniejsze słowa. Ale uprzedzam, że tutaj jest wiele zmiennych, których kombinacje dadzą przeróżne wyniki... Najlepiej dostosować się do jednego przykładu, a nie teoretyzować nad teoretycznymi odgrodami :)

Skomentuj

No nie wiem, coś chyba namieszałeś. Wydaje mi sie że przesuniecie kopułki o np 5cm w bok przy odległości 2-3m od słuchacza da tak znikomą różnicę odległości, że wpływ na fazę będzie znikomy. Licząc to trygonometryczie, tworzac trójkąt o podstawie 300cm i jednym boku 5cm, przeciwprostokątna będzie większa o znikomą wartość od tych 300cm a róznica miedzy nimi to własnie spodziewana różnica fazy.

Skomentuj

Yoshi Zgadza się, tak to kalkulowałem. Wzór Pitagorasa i pare mnożeń, dzieleń.

Skomentuj

No ale stwierdzileś że różnica faz jest znaczna i nie wiem jak Ci to wszyło bo ja bez obliczeń wiem ze tak nie jest bo po prostu być nie może.

Przeciwprostokątna trójkąta o podstawie 300cm i wysokości 5cm to 300,04cm. Czyli różnica odległości to 0,04cm. Nawet nie ma sensu tego liczyc ile to bedzie róznicy fazowej bo będzie to tak mała wartość.

Skomentuj

Przy tak dużej sciance przedniej nie będzie roznicy wlasciwie, ale w przypadku typowej scianki obudowy glosnika, roznica będzie znaczna.

Skomentuj

zerknę na obliczenia czy się nie pieprzłem.

---------- Post dodany o 16:52 ---------- Poprzedni post o 16:34 ----------

czyli tak:
                  primo - pieprzłem się w pierwiastkowaniu i wychodziły inne wartości odległości... co dawało taką różnicę faz. Przepraszam, widać liczenie o 2 w nocy nie jest dobre.
                  secundo - dla zmiany o 20cm, przy odleglości 3m wychodzą takie wartości:
                  f=50Hz
                  dfi < 1 stopień

f=1000Hz
                  dfi = 7 stopni

f=5000kHz
                  dfi=35 stopni
                  Jest to liniowa funkcja.
                  A pisałem
                  bez zmian. Tutaj tylko chodzi o falę odbitą od frontu. Przetworniki będą dalej ze sobą dobrze zgrane.
                  Czyli większym problemem jest interferencja fal promieniowanych z pozornych źródeł dźwięku (krawędzie frontu) z falą bezpośrednią niżeli zgranie fazowe przetworników, którego zmianę można pominąć.

Skomentuj

Czyli większym problemem jest interferencja fal promieniowanych z pozornych źródeł dźwięku (krawędzie frontu) z falą bezpośrednią niżeli zgranie fazowe przetworników, którego zmianę można pominąć.
                    Wlasnie tak.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      Wlasnie tak.
                      Te Panie, a pisałeś co innego. To przez Ciebie wyprowadziłem siebie w maliny
                      Nie mowiac już o tym, ze zmienia się również odleglosc centr glosnikow.

Skomentuj

Bo musisz wziąć wszystko pod uwagę. Dyfrakcja daje największe zmiany, ale jeśli przesuniesz tweeter bliżej midwoofera, to zmiany fazowe również zajda. Wiele zależy również od docelowej zwrotnicy, jakie ma zbocza i punkt podzialu. To nie jest tak scisle określone.
                        Bardzo dobrze, ze wprowadziles się w maliny, bo przynajmniej się czegos nowego nauczyles :P

Skomentuj

...ale to wszystko skomplikowane :)

Skomentuj

Bo musisz wziąć wszystko pod uwagę.
                            Ale uprzedzam, że tutaj jest wiele zmiennych, których kombinacje dadzą przeróżne wyniki...
                            Nie da się wziąć pod uwagę wszystkich zachodzących zjawisk i zmiennych parametrów po czym w głowie, na papierze przerobić i podać wyniki :) Takie rzeczy w symulatorach albo programach obliczeniowych jak matlab można rozpracowywać.
                            Uproszczone obliczenia i proste sytuacje przedstawiono w tym temacie. ALe zawsze można sięgnąć głębiej

Skomentuj

Wczoraj odebrane, nie mialem już czasu wrzucić zdjęć. Na żywo wyglądają wręcz przepięknie...

i tak jak pisałem founteki lekko uszkodzone na twarzy :)... ale jak za niską cenę kompletu to im wybaczam :biggrin:

Skomentuj

15tka czy 18tka excela?

Skomentuj

18tka

Ps. Mam tez 2 sztuki w18nx001 do projektu CNO http://www.troelsgravesen.dk/CNO.htm ale chyba bede zmuszony je sprzedac (żona sie domaga) Wszystkie Seasy kupilem od wykładowcy " kunsztu i architektury" z Kopenhagi , który mial je jedynie wkrecone w obudowy testowe/ potrzebne były tylko do szkicowania, wiec oprócz delikatnych śladów po wkretach są jak nowe. Jakby co kontaktna priva.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X