Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny 75W 4 Ohm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny 75W 4 Ohm

Witam.Posiadam kino domowe LG J10HD < z kina idzie HDMI do subwoofera, z suba wyjście na 2 głośniki 75w 4 Ohm. Z tym ze wyjście jest kablem typu RS 232. I teraz czy ktoś sie spotkał z tego typu kinem, nie mam pojęcia jak dźwięk wychodzi z suba czy 2 czy 4 czy 10 przewodami. A wracając do tematu po prostu nie mam kolumn do tego sprzęty i nie idzie kupić za normalne pieniądze, czy jest ktoś w stanie podpowiedzieć mi jak zrobić i co mniej więcej kupić do zrobienia kolumn mając dane: Zespoły głośnikowe lewy i prawy łączone są z subwooferem za pomocą niezwykle oryginalnego przewodu: RS-232 (a raczej taka sama wtyczka i rozstaw pinów) od strony modułu basowego i unikalne dwupinowe złącza biegnące do wejść głośnikowych. Kolumienki są zgrabna, mają wąskie fronty, ale znaczną wysokość i głębokość. Każda z nich ma trzy przetworniki - dwa 6-cm nisko-średniotonowe oraz 19-mm tekstylną kopułkę, znajdującą się najniżej. Membrany nisko-średniotonowych są wklęsłe, polakierowane na czarno, stąd ich materiał jest trudny do zidentyfikowania.???

Gdzie tu widzisz HDMI? i ta wtyczka rs232 po lewej idzie do kolumn tak? i nie masz ani jej, ani kolumn?

Skomentuj

tak tak z kina idzie HDMI do tv , tak po lewej do kolumn no i nie mam ani jednej kolumny . mam kino i suba .

Skomentuj

Rozumiem - tak więc wyjścia są dwa - albo kupujesz / masz wtyczkę RS232 pasującą i sprawdzasz multimetrem do których pinów idzie napięcie po wysterowaniu wzmacniacza, albo wykręcasz panel i patrzysz do których pinów idą kabelki z tyłu do tego złącza RS232 i od razu przerabiasz je na normalne zaciski głośnikowe - druga opcja jak się znasz na tym, a widać że nie bardzo. Tyle co to można tam podpiąć głośniki minimum 4ohm wg instrukcji.

Skomentuj

no wiec , rozkreciłem cały sub i sie okazało że gniazdo głośnikowe to RS 232 jest przylutowane na stałe do płytki , sprawdzałem miernikiem i w 8 na 9 otworach jest napiecie , wziołem jakis głośniczek z podczepionymi kabelkami i wkładałem kolejno w otwory teoretycznie na wszystkie sposoby wychodzi dzwięk z tym ze w pewnej kombinacji 2 możliwości podłączenia dają ciższy głos z takim dziwnym pogłosem lub echem . miałem taki jakiś głośniczek z kina domowego mały taki satelitke nooo spalił sie .

Skomentuj

A jak wyglądają przy oryginalnych satelitach z zestawu LG te złącza? możesz pokazać foto?

A podałeś sinusa i mierzyłeś napięcia względem masy czy jak?

Skomentuj

to nie była oryginalna satelitka ,z jakiegoś innego , a nap mierzyłem jeden do masy a drugim kabelkiem wkładałem we wswzystkie otworki .

Skomentuj

Ale pytam o zdjęcie oryginalnej, bo chce się dowiedzieć po co na każdym pinie napięcie - pewnie są zsumowane jakoś.

To puść sinus 1kHz na wejście - z programu, sinegenerator, albo winISD ma wbudowany i sprawdź multimetrem na których pinach jakie są napięcia i opisz na forum.

Skomentuj

nie mam zdjec oryginalnych , przeryłem połowe internetu i nie moge zlokalizowac nawet zdjeć . a resztą zaraz sie zajme .

---------- Post dodany o 17:49 ---------- Poprzedni post o 17:03 ----------

zejdzie mi pare dni bo nie wiem o co chodzi z ,sinegenerator, albo winISD.

Skomentuj

Proszę:
                    Bez tytułu.png

Skomentuj

dzieki bardzo ,LightSound i jakies pomysły??????

Skomentuj

Dzięki, szukałem serwisówki, ale nie mogłem na szybko znaleźć.

No a co więcej pomyśleć, jak na schemacie podanym przez ravena wszystko widać.

Kupujesz wtyk rs232 w eleketronicznym i lutujesz zgodnie z tym co podał Raven1985, czyli łączysz piny:
                        9 + 8 otrzymując kabel L -,
                        7+6 = L+
                        5+4 = R-
                        3+2= R+

1 nie podłączasz.

I tym sposobem masz kable które podpinasz do kolumn o impedancji wyższej lub równej 4ohm.

Skomentuj

Tak ale teraz chodzi o budowe kolumn . W oryginale były 3 sztuki w jednej kolumnie o mocy 75 w , jezeli chciałbym zrobić samemu to pytanie jak połączyć ze sobą głośniczki , czy muszą być jakieś zwrotnice itp. i napisałeś ze mogą być o impedancji wyższej lub równej 4 ohm czyli moze być 8 lub 6 ohm ??

Skomentuj

Nadal wierzysz że 3głośniczki średnicy 50mm mogą przyjąć 75W? To moc wyssana z palca. Zbuduj/kup jakiekolwiek 30-60W przy 4,6,8ohmach i będzie dobrze. Tak muszą być zwrotnice. Ale na pozostałe pytania są już gotowe odpowiedzi i tu zwracam się z prośbą o przeczytanie artykułów na stronie głównej tego portalu, odnośnie budowy kolumn głośnikowych, potem wybór którejś z gotowych konstrukcji i jej wykonanie.

Skomentuj

A super extra przynajmniej wiem czego dalej szukać jeszcze raz dzieki bardzo za pomoc .

Skomentuj

Czaruję...
                              X