Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc przy budowie subwoofera z dwoma Membranami Biernymi

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zrobiłem symulacje. Pierwsza linia przy obciazeniu MB 500g (+100g), druga bez dodania obciazenia 400g

Robilem to pierwszy raz. Mam nadzieje ze nie zrobilem zadnego bledu. Objetosc ok 20 litrow.

Co o tym myslicie??

Skomentuj

Zamieszczone przez 131183914 Zobacz posta
      Co o tym myslicie??
      Na przyszłość zrób różne kolory, i BTW, myślisz że takie różnice usłyszysz? Akurat przy MB impedancja będzie się różnić znaczniej niż na wykresach, i wyjdzie Ci np. czy dobrze przymocowałeś ciężarek.

Skomentuj

Z symulacji wynika ze bez obciazenia MB subwoofer osiąga 21Hz przy -12dB a wychylenie MB wynosi 27.5mm (Xmas to 28mm). To znaczy że subwoofer jest dostrojony do 21Hz? Co zrobić żeby nie MB nie przekroczyła Xmas? Filtr? Jak ustawić wzmacniacz?

Skomentuj

Z symulacji wynika ze bez obciazenia MB subwoofer osiąga 21Hz przy -12dB a wychylenie MB wynosi 27.5mm (Xmas to 28mm). To znaczy że subwoofer jest dostrojony do 21Hz?
          A nie sądzisz że 21,86954556464Hz przy -12db? Ojj to pół milimetra zapasu zostanie tylko na wychyle, a co się dzieje jak głośnik czy MB osiągnie Xmax?

Tak, zapodaj filtr subsoniczny na membranę bierną, pozbawioną cewki i układu magnesowego.

Zajmujesz się pierdołami po prostu, zbuduj ten subwoofer, zrób pomiar impedancji i dopiero będziemy rozmawiać, bo teraz to bez sensu.

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
            A nie sądzisz że 21,86954556464Hz przy -12db? Ojj to pół milimetra zapasu zostanie tylko na wychyle, a co się dzieje jak głośnik czy MB osiągnie Xmax?

Tak, zapodaj filtr subsoniczny na membranę bierną, pozbawioną cewki i układu magnesowego.

Zajmujesz się pierdołami po prostu, zbuduj ten subwoofer, zrób pomiar impedancji i dopiero będziemy rozmawiać, bo teraz to bez sensu.
            Haha dobre. Przez ten pierwszy subwoofer też się uczę :biggrin:

Skomentuj

Zrobilem subwoofer kilka dni temu niestety nie moge zrobic pomiaru. Nie wiem czy symulacja z BassBoxa 6 wystarczy. Jezeli nie to postaram sie zdobyc ohmomierz. Chcialem tez dodac ze nie zamocowalem ciezarka (Jest to uwzglednione w tym wykresie)

Skomentuj

To zamontuj, bo na razie jest źle. Tzn nie do końca dobrze, drugi pik(strojenie), ma być równy lub mniejszy niż pierwszy (Fs głośnika) Noi teraz strojenie masz jak kolumn :P Pokaż symulacje po dodaniu 100g i 200g.

Skomentuj

To zamontuj, bo na razie jest źle. Tzn nie do końca dobrze, drugi pik(strojenie), ma być równy lub mniejszy niż pierwszy (Fs głośnika) Noi teraz strojenie masz jak kolumn :P Pokaż symulacje po dodaniu 100g i 200g.

pomaranczowy 400 gramow
                  zielony +100g
                  czerwony +200g

Drugi peak sie nie zmienia przy dodaniu obciazenia. Sprawdze czy napewno wszystkie parametry sa dobrze wprowadzone

Skomentuj

Drugi peak sie nie zmienia przy dodaniu obciazenia. Sprawdze czy napewno wszystkie parametry sa dobrze wprowadzone
                    No właśnie wyglada jakby były nieprawidłowo, bo powinen drugi się zmieniać, a pierwszy pozostać bez zmian - w okolcach fs czyli 22Hz jak pamiętam.

Skomentuj

Troche mam inne symbole przy glosniku wiec nie wiem czy dobrze wpisalem.
                      W BassBox mam podac 'Re' natomiast przy specyfikacji glosnika mam tylko 'Revc' ktore wynosi 3.6 Ohm. Natomiast zamiast 'Z' ktore mam w symulacji, producent xls10 podaje 'Zmin' = 5.2 Ohm. Czy to to samo??
                      Wszystkie inne parametry sa dobrze wpisane

---------- Post dodany o 01:31 ---------- Poprzedni post o 01:03 ----------

jakby ci sie chcialo przeprowadzic symulacje u siebie to podaje parametry

Wymiary wewnetrze boksa

parametry glosnika

parametry MB

wymiary glosnika

---------- Post dodany o 21:32 ---------- Poprzedni post o 01:31 ----------

No właśnie wyglada jakby były nieprawidłowo, bo powinen drugi się zmieniać, a pierwszy pozostać bez zmian - w okolcach fs czyli 22Hz jak pamiętam.
                      Zrobiłem symulacje z BR i impedancja jest podobna. Chyba się mylisz ze drugi peak powinien się zmieniać. Za każdym razem pozostaje u mnie bez zmian i tylko pierwszy nieznacznie pokazuje inne natężenie. Widziałem również symulacje przy zastosowaniu innego głośnika w aplikacji MB i podobnie jak i u mnie, pierwszy peak jest 'niższy'. Natomiast zupełnie inaczej wygląda cale pasmo.

Zolty wykres jest moj. Rozowy jest w bazie BassBoxa jako przyklad. Niestety wartosci sa u mnie raz wieksze.

W rzeczywistosci jaki to moze miec wplyw na prace glosnika i wzmacniacza? cos moze sie przepalic?

Skomentuj

Był taki ładny artykuł którego nie mogę znaleźć, pewnie na audiomanii śp, gdzie pokazane były te "widełki", faktycznie zmienia się i pierwsza i druga wartość piku impedancji.

Dlatego polecałem pomiar a nie symulację wtedy byś widział wszystko pięknie ładnie hmm jeżeli impedancja nie spada poniżej wartości określonej na wzmacniaczu to nie.

Skomentuj

Czaruję...
                        X