Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

MAX SPL

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

MAX SPL

witam wszystkich
    mam dwa takie głośniczki
    POWER15 BEYMA

DANE TECHNICZNE
    Średnica znamionowa 15 cali
    Impedancja 4 omy
    Moc znamionowa 600 W rms
    Efektywność 97 dB
    Pasmo przenoszenia 30-1500 Hz
    Zalecana objętość obudowy 60-150
    litrów
    Średnica cewki 4
    cale
    Współczynnik BL 16 N/A
    Masa drgająca 0,13 kg

PARAMETRY THIELE - SMALL'A
    Częstotliwość rezonansowa, fs 30 Hz
    Rezystancja cewki, Re 3,6 oma
    Współcz. dobroci mech., Qms 6,1
    Współcz. dobroci elektr., Qes 0,38
    Współcz. dobroci całkowitej, Qts 0,34
    Objętość zastępcza, Vas 240 litrów
    Efektywna pow. membrany, Sd 0,91 m2
    Maksymalne wychylenie, Xmax 9 mm
    Indukcyjność cewki, Le@1kHz 1,8 mH

INFORMACJE MONTAŻOWE
    Średnica zewnętrzna 388 mm
    Średnica rozmieszcz. otworów mocujących 370 mm
    Średnica otworu montażowego 362 mm
    Głębokość głośnika 145 mm
    Objętość zajmowana przez głośnik 7 litrów
    Masa głośnika 10,4 kg

MATERIAŁY
    Kosz Odlew aluminiowy
    Membrana Papier
    Zawieszenie membrany Guma
    Cewka Płaski drut miedziany
    Magnes Ferryt

interesuje mnie max SPL na razie wycjągłem z nich 142 db w golf II startuje w zawodach DB DRAG car audio
    obudowa 100l. x 2 wylot 11x11x11 cm (zestrojone na 40 hz) prubowałem na 152hz wynik 139db
    wzm 700W RMS x2 cewki po 2 min. są gortące
    Jaką obudowe byścje mi zaproponowali

Istnieje coś takiego jak winisd, proponowałbym skorzystać z tego mimo wszystko, wspaniałego programu, chyba, że ktoś posiada system pomiarowy, to wtedy sprawa klaruje się trochę inaczej. Jak sprawdzisz, napisz, a my pomyślimy i prze analizujemy. Pozdro

Skomentuj

Kurde wlasnie taki chcialem zrobic system do zawodow SPL :)
      Gratuluje wyboru to bardzo skuteczne glosniki. Z duzym wzmacniaczem moga duzo. Te 142dB to dosc duzo i trudno bedzie wycisnac radykalnie wiecej. Mozna zwiekszyc moc wzmacniacza do ok 1kW glosniki powinny wytrzymac probe mocy ktora trwa ok 1min.
      Zeby wycisnac najwieksza efektywnosc trzeba zastosowac mala obudowe wysoko strojona ktora da duze podbicie na charakterystyce. Niestety nie wiem jak wyglada pomiar SPL czy uwzglednia on pasmo przenoszenia czy tylko reaguje na pik na charakterystyce.
      Ostatnia rzecza jest uszczelnienie i usztywnienie samochodu mozna jeszcze redukowac miejsce w srodku zeby bylo jak najmniej powietrza co zwiekszy cisnienie.

Skomentuj

z winisd wyszło 136l. zestroiona na 36 hz ale w sumie to 270l. + 14l na głośniki niestety w bagarzniku więcej jak 220l. się nie mieści.
        Pomiar wygląda tak że przez 30s mikrofon wychwytuje najgłośniejsze uderzenie do 80 hz ja włanczam próbki częstotliwości od 42 do 53hz .
        Zastanawiam się nad innymi typami zabudów pand-pass,tubowa odwrotkę (jak w estrad)
        Czy waszym zdaniem zwiękrzenie wylotu może zwiękrzyć efektywność oczywiście przy tej samej częstotliwości zestrojenia

Skomentuj

Czaruję...