Zamieszczone przez Shiver
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tang Band W4-655E
Collapse
X
-
Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz postaMoże to głupie ale Dayton jest ładniejszy
Skomentuj
-
Zamieszczone przez marian Zobacz postaTo nie jest głupie,ja również patrzę na aspekt wizualny. Muszę wybrać również taki głośnik którego szybciej sprzedam jak mi się już znudzi
Skomentuj
-
Według mnie ten Dayton RS100-8 jest lepszy i od RS125 i na pewno od tego TB na skrajach pasm. Mimo trochę mniejszej efektywności od RS125 w tym ostatnim spadek ch-ki zaczyna się poniżej 150Hz u RS100 od około 110 Hz. Łatwiej wyciąć górki pułapką na 15KHz w RS100 niż 7,5 i ok. 12 kHz w RS125, poza tym jeżeli chcesz użyć pokazywane panele Aparta ich regulacja barwy może z łatwością obciąć tą górkę jeżeli będzie dokuczliwa. Pozostaje jeszcze zaleta w postaci mniejszej obudowy i prawdopodobnie lepsza średnica.
Skomentuj
-
Witam.
O porównaniu nic nie mogę napisać, ale o TB W4-655 już tak, mam go od 2,5 roku aktualnie w 3 budzie :) pierwsza była BR 6l z portem szczelinowym na froncie, druga BR 7,5l z rurką z tyłu oraz monacorem DT-99 jako supertweeter, obecnie mam tl'ke (monitor) z wylotem z przodu 1,2m 1,5sd -> 0,5sd.
Porównanie na niskich rejestrach:
- BR 6l port z przodu najmniej basu i do tego średniej jakości
- BR 7,5l port z tyłu basu najwięcej z tych trzech kombinacji (pewnie przyczyniła się tu zwrotnica bo grał z tweeterem, cięty na 5kHz 6db/oct) ale taki jakby "pudełkowy" ewidentnie było słychać że puka obudowa a nie głośnik
- TL'ka niskich trochę mniej niż z "dużego" BR ale zdecydowanie przyjemniejszy w odsłuchu, dynamiczniejszy to na pewno, jednak pojawiło się lekkie podbicie na środku pasma
Podsumowując głośnik: nie ma takiej skuteczności jak w nocie, z moich amatorskich pseudo-pomiarów wychodzi ok 86db. Średnice ma świetną, typową dla głośnika z papierową membraną, pasmo od dołu udało mi się osiągnąć 75Hz dla -6db. Co do wysokich to "górka" jest niewielka jak widać po charakterystyce i do tego "wysoko" jeśli nie słuchasz jakiejś specyficznej muzyki to możesz jej nawet nie zauważyć. Jeśli chcesz coś małego to głośniczek jak najbardziej ok. U mnie robią za monitorki bliskiego pola, jednak żeby się rozkręcić potrzebują te 1,5-2m odległości od słuchacza, wtedy tworzą świetną scenę nawet przy wąskim rozstawieniu (u mnie ok 1,2m). Apropo wysokich to nie zauważyłem żadnej różnicy przy samym TB a przy tym monacorze, także można uznać że wysokie są przeciętne (czyli tak jak to ma miejsce w szerokopasmówkach)
Jakbyś jakoś zabłądził do poznania to nic nie stoi na przeszkodzie żeby wpaść posłuchać :)
Skomentuj
-
Ja bym raczej wziął:
http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...roducts_id=426
Tylko cos mu sie chyba z cena pomyliło bo tyle to kosztowy 2sztJuz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Niekoniecznie, magnesy neodymowe jakiś czas temu poszły na świecie o prawie 300% w góre i nowe serie głośników będą dużo droższe. Na przykładzie tego TB wersja neo i ferrytowa:
http://www.parts-express.com/pe/show...number=264-847
http://www.parts-express.com/pe/show...number=264-915
Skomentuj
Skomentuj