Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tang Band W4-655E

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Shiver Zobacz posta
    choćby ze względu na faraday
    Właśnie czytam i powoli się do niego przekonuję.

Skomentuj

Może to głupie ale Dayton jest ładniejszy

Skomentuj

Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
        Może to głupie ale Dayton jest ładniejszy
        To nie jest głupie,ja również patrzę na aspekt wizualny. Muszę wybrać również taki głośnik którego szybciej sprzedam jak mi się już znudzi

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          To nie jest głupie,ja również patrzę na aspekt wizualny. Muszę wybrać również taki głośnik którego szybciej sprzedam jak mi się już znudzi
          Wg. mnie duzo szybciej sprzedasz daytona...

Skomentuj

Według mnie ten Dayton RS100-8 jest lepszy i od RS125 i na pewno od tego TB na skrajach pasm. Mimo trochę mniejszej efektywności od RS125 w tym ostatnim spadek ch-ki zaczyna się poniżej 150Hz u RS100 od około 110 Hz. Łatwiej wyciąć górki pułapką na 15KHz w RS100 niż 7,5 i ok. 12 kHz w RS125, poza tym jeżeli chcesz użyć pokazywane panele Aparta ich regulacja barwy może z łatwością obciąć tą górkę jeżeli będzie dokuczliwa. Pozostaje jeszcze zaleta w postaci mniejszej obudowy i prawdopodobnie lepsza średnica.

Skomentuj

Marian wzmaka ma, więc nie będzie miał regulacji.. :)

Skomentuj

Witam.

O porównaniu nic nie mogę napisać, ale o TB W4-655 już tak, mam go od 2,5 roku aktualnie w 3 budzie :) pierwsza była BR 6l z portem szczelinowym na froncie, druga BR 7,5l z rurką z tyłu oraz monacorem DT-99 jako supertweeter, obecnie mam tl'ke (monitor) z wylotem z przodu 1,2m 1,5sd -> 0,5sd.

Porównanie na niskich rejestrach:
                - BR 6l port z przodu najmniej basu i do tego średniej jakości
                - BR 7,5l port z tyłu basu najwięcej z tych trzech kombinacji (pewnie przyczyniła się tu zwrotnica bo grał z tweeterem, cięty na 5kHz 6db/oct) ale taki jakby "pudełkowy" ewidentnie było słychać że puka obudowa a nie głośnik
                - TL'ka niskich trochę mniej niż z "dużego" BR ale zdecydowanie przyjemniejszy w odsłuchu, dynamiczniejszy to na pewno, jednak pojawiło się lekkie podbicie na środku pasma

Podsumowując głośnik: nie ma takiej skuteczności jak w nocie, z moich amatorskich pseudo-pomiarów wychodzi ok 86db. Średnice ma świetną, typową dla głośnika z papierową membraną, pasmo od dołu udało mi się osiągnąć 75Hz dla -6db. Co do wysokich to "górka" jest niewielka jak widać po charakterystyce i do tego "wysoko" jeśli nie słuchasz jakiejś specyficznej muzyki to możesz jej nawet nie zauważyć. Jeśli chcesz coś małego to głośniczek jak najbardziej ok. U mnie robią za monitorki bliskiego pola, jednak żeby się rozkręcić potrzebują te 1,5-2m odległości od słuchacza, wtedy tworzą świetną scenę nawet przy wąskim rozstawieniu (u mnie ok 1,2m). Apropo wysokich to nie zauważyłem żadnej różnicy przy samym TB a przy tym monacorze, także można uznać że wysokie są przeciętne (czyli tak jak to ma miejsce w szerokopasmówkach)

Jakbyś jakoś zabłądził do poznania to nic nie stoi na przeszkodzie żeby wpaść posłuchać :)

Skomentuj

Ja bym raczej wziął:
                  http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...roducts_id=426

Tylko cos mu sie chyba z cena pomyliło bo tyle to kosztowy 2szt
                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Niekoniecznie, magnesy neodymowe jakiś czas temu poszły na świecie o prawie 300% w góre i nowe serie głośników będą dużo droższe. Na przykładzie tego TB wersja neo i ferrytowa:

http://www.parts-express.com/pe/show...number=264-847
                    http://www.parts-express.com/pe/show...number=264-915

Skomentuj

to, ze poszly do gory to ja wiem
                      tylko, ze samochodowe głośniki wysokotonowe nie podskoczyly
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                      X