Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Problem przy pomiarach Speaker Workshop

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Problem przy pomiarach Speaker Workshop

Chciałem wykonać pomiary stosując metodą dodanej masy, lecz przy po wejściu w opcję Estimate Parameters i ustawieniu use range 10-5000 Hz wyskakuje mi tak bład: "Invalid Frequency Range - Dose not include full impedance peak". Próbowałem poprawiać pomiary, wykonywałem je kilkanaście razy, lecz bez wymiernych skutków. Zamieszczam zrzut pomiarów:

[code]http://speedy.sh/sCAnS/forum.png[/code]

Z góry dziękuję, za pomoc.

Coś ostatnio sporo problemów ze staruszkiem SpeakerWorkshop.
    Podczas pomiaru impedancji przyciśnij głośnik do podłogi, daj jak największą amplitudę sygnału wyjsciowego. Jest to opisane w tutorialu.
    Zamieszczone przez enig123 Zobacz posta
    range 10-5000 Hz
    spróbuj najpierw zmienić na 10Hz-20kHz, albo 20Hz-20kHz a z ciekawości 50Hz-20kHz.
    Spróbuj wygładzić, ale zakłamie to dalsze symulacje.
    Co do pomiarów, to licho wygląda wykres, problem może leżeć w piku poniżej 2Hz. Nie może tak przebiegac charakterystyka. Teraz jaki jest powód tego? Być może karta dźwiękowa nie wyrabia.

Skomentuj

Czy opcja Use Markes (20-1000Hz) bardzo zafałszuje wyniki, bo ta opcja jako jedyna działa?

Opcja 20Hz - 20 kHz zadziałała, więc powstaje pytanie czy wyniki wyszły poprawne? (głośnik nisko-średiotonowy 12cm)
      W tym zakresie początkowy błędny pik przy 2Hz nie miał chyba znaczenia?
      Winą może być karta dźwiękowa, gdyż ma np. dosyć duże opóźnienie.

Last edited by enig123; 22.03.2013, 21:05.

Skomentuj

W tym zakresie początkowy błędny pik przy 2Hz nie miał chyba znaczenia?
        na to wychodzi, bo zadeklarowałeś przedział.
        Czytałeś tutoriale? Aha, przed pomiarami TS, wpisz ręcznie znane wartości we właściwościach.

Skomentuj

Tak czytałem tutorial (http://diyaudio.pl/content.php/49-Speaker-Workshop-cz-I) i już wpisałem 10g itp., tylko powstaje pytanie, czy te wyniki są wiarygodne?

Zadany zakres odciął pik przy częstotliwości 2Hz, ale zakres i tak został zwiększony o fragment od 5 kHz - 20 kHz, w którym charakterystyka szybko rośnie, czy nie lepiej by było zadać zakres "Use Markes" 20 - 1000 Hz, zamiast 20 - 20 000 Hz?

Pomiary dla zakresu "Use Markes" 20 - 1000 Hz :

Pomiary dla 20 - 20 000 Hz:

Last edited by enig123; 22.03.2013, 22:26.

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
            Podczas pomiaru impedancji przyciśnij głośnik do podłogi,
            Ehh a co jak ma wentylacje w układzie magnesowym? Przecież inne wyniki wyjdą.

Skomentuj

Zamieszczam kilka zdjęć głośnika, na którym dokonywałem pomiarów. Wygląda na to, że LightSound miał rację, ale wolałbym się upewnić, bo nie znam się na tym aż tak dobrze, więc czy ten głośnik ma wentylację w układzie magnesowym?

Jeśli tak, to czy muszę coś jeszcze zrobić podczas pomiarów, poza umożliwieniem swobodnego przepływu powietrza w tej wentylacji?

Skomentuj

czy nie lepiej by było zadać zakres "Use Markes" 20 - 1000 Hz, zamiast 20 - 20 000 Hz?
                Oczywiście, że nie. Program ma wziąć pod uwagę impedancję w całym zakresie pasma akustycznego danego przetwornika aby prawidłowo symulować w dalszych częściach. Najlepiej jakbys zadeklarował 1Hz-20kHz.
                LightSound prawda. Prawidłowo pomiar impedancji wykonuje się w pozycji w jakiej przetwornik będzie w przyszłości pracował. Na ogół membraną prostopadle do podłogi. Niestety w warunkach domowych nie zawsze da się zapewnić/spełnić aspekty profesjonalnych pomiarów.
                enig123 Dobrze, że się uczysz pomiarów TS, ale tak swoją drogą po co ci one? :) Jak w przyszłości kupisz markowy głośnik to dane producenta są w większości zgodne z rzeczywistością, a do mierzenia cha-tyk częstotliwościowych nie potrzebne są TS'y.
                Oczywiście popieram dalsze pomiary i zdobywanie wiedzy!
                Teraz dalej:
                nie zadeklarowałeś rezystancji cewki dla napięcia stałego. Driver properties > use Re DC i wpisz.
                Olej to 20Hz - 1kHz! Już widać, że R1 wyszło ci prawie jako zwarcie, poniżej 1 ohm dla obliczeń w takim wąskim zakresie.

---------- Post dodany o 14:05 ---------- Poprzedni post o 14:00 ----------

aha, proponuję wklejać zdjecia jako załączniki, a nie na 4shared czy co to jest.
                co do wentylacji to możesz głośnik między fotele wstawić i mocno je ścisnąć.
                AAAAaaaaaaa kuźwa, najważniejsze. Przed dokonywaniem pomiarów TS przetwornik trzeba wygrzać!!! Jak mi to mogło uciec na początku Musisz podłączyć go do wzmacniacza, dać sygnał np: 15-10Hz , tak aby membrana dokonywała maksymalnych wychyleń Xmax. Po jakiś 2h możesz przystępować do pomiarów TS. Nie wiem ile czasu będziesz miał ale pomiar impedancji z masą i bez masy dodanej to 3 min.

---------- Post dodany 24.03.2013 o 16:40 ---------- Poprzedni post 23.03.2013 o 14:05 ----------

Co do tego wygrzewania oczywiście stosuje się tylko dla nisko-średniotonowych, niskotonowych i subnisko.

Skomentuj

co do wentylacji to możesz głośnik między fotele wstawić i mocno je ścisnąć.
                  I znowu zdarzyło mi się gdyż mam fotele "skórzane" - obite skajem, że przy ściśnięciu ich fotelami tak że skaj "zatkał" dwie z 4 otworów w koszu stalowym głośnika, i pomiar wyszedł mi trochę zakłamany.
                  Zrobiłem sobie skrzynkę testową dla małych wooferów 12L, gdzie wyciąłem otwór pod 7' i dorobiłem serię dystansów redukujących, na 6,5, 5, 5,25 itd cala, przykręcaną do frontu, każdy dystans na uszczelce sylikonowej, co po przykręceniu daje szczelność. Mam tam też ściankę tylną przykręcaną tak samo - na sylikonowej uszczelce, i do pomiaru odkręcam ściankę, do pomiaru Vas przykręcam.

Testuję więc w tej samej skrzynce a zarazem warunkach różne woofery, i mam powtarzalność wyników i porównanie głośników. Polecam każdemu DIYwcowi taką skrzynkę.
                  Wygrzewa się(albo działa autopsja i utożsamianie się) każdy nowy głośnik, czy to tweeter, czy to średniak, czy to woofer. Na Tw małe przynosi zmiany, ale przynosi.

Skomentuj

Nie na temat...
                    Bardzo nieśmiało, ale:
                    Wygrzewa się(albo działa autopsja i utożsamianie się)
                    Wygląda to jakby jakaś maszynka korygująca zmieniła autosugestię (wmówienie sobie samemu lub postrzeganie zgodne ze z góry założonymi wyobrażeniami na przekór stanowi faktycznemu) na autopsję (dochodzenie przyczyny zgonu drogą rozczłonkowania zwłok, sekcji) i podstępnie oswajanie się, habituację, dostosowanie się czy też adaptację zastąpiła utożsamianiem się (identyfikacją z czymś).
                    Wprawdzie z kontekstu da się odgadnąć, o co naprawdę chodziło, ale proponuję tę maszynkę wyłączyć lub sprawdzać, co ona wyrabia. Następnym razem może podstawić coś znacznie bardziej oddalonego od zamierzonego sensu i znaczenia.

Skomentuj

Dzieki, chodziło mi o autosugestie, choć autopsją nazywać możemy także własne doświadczenie (więdząć coś z autopsji).

Chodzi mi o kopułki z dużą membraną - 28mm np. które na początku gdy są nowe mają więcej wysokich tonów, z racji sztywniejszego zawieszenia, i wtedy po podłączeniu nowych i niskim podziale, nie gra to tak jak myśleliśmy na dole pasma. Potem głośniki poszerzając swoje pasmo w dół, niestety tracą najwyższe tony. W skrócie "Charka ze wznoszącej robi się opadająca"

Skomentuj

Ja uważam, ze "wygrzewanie" wysokotonówek nie ma sensu.
                        Przecież tam nie ma wychyleń większych niż 1mm aby "zmiękczyć/rozruszać membranę", a przez cewkę płynie kilka procent energii/mocy z wyjścia wzmacniacza. Nawet nie nagrzeje cewki aby zmienić jej temperaturę a przez to jej parametry elektryczne.

Skomentuj

Ja uważam, ze "wygrzewanie" wysokotonówek nie ma sensu.
                          Same się szybko wygrzewają, nie muszą pracować tyle co midwoofery. No tak, tylko że ten 1-2mm wychyłu jak na membranę i resor wysokotonówki to dużo. Każdy kto rozbierał np. głośnik wysokotonowy kopułkowy i centrował cewkę, wie jak wielkie są zmiany przy minimalnych różnicach, zwłaszcza w najwyższych partiach wysokich tonów.
                          Polecam zmierzyć nowy głośnik wysokotonowy po wyjęciu z pudełka, i tak po 10-12h grania.
                          Zależne oczywiście od podziału ile mocy na nią płynie, oraz jaki będzie miał wychył.

Skomentuj

Czaruję...
                          X