Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumna do gitary basowej problem z doborem przetwornika

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumna do gitary basowej problem z doborem przetwornika

Posiadam kolumne do basu (zlożoną po kosztach) na głośniku STX GDN-30-400-SE http://www.stx.pl/wm-stx-12-2-500-8-...30-400-se.html i wysokotonowym http://www.stx.pl/t-stx-3-5-1-250-8-n-p-ph.html
    Od razu widać że to nie bardzo dobry pomysł, podział jest ustalony na 3khz bo to niestety jedyny możliwy podział przy tych przetwornikach no i pojawia sie problem dużej zmiany fazy na czestotliwości podziału przy nawet małej zmianie kąta odsłuchu, przez co czasem "robi się dziura" na 3khz i niestety slychać to dość wyraźnie. Chcialbym zmienić ten wysokotonowy przetwornik na coś co można puścić od 1khz i ma skuteczność 100db no i niską cene...

Znalazłem jedynie takie jakieś SC100 http://www.conrad.pl/Średniotonowy-%...nrad&pi=334642 sam sie boje, ale jeśli ktoś ma z tym jakieś doświadczenie albo/i pomiary i dane to niech się też podzieli :)

Chcesz ciąć na 1 kHz? Poza tym, moim zdaniem (ale oczywiście mogę się mylić) nie ten głośnik chcesz wymieniać. Ale są tu mądrzejsi ode mnie, albo mnie poprą, albo zjadą, bo ja zatrzymałem się w epoce GD(GDS)30/50x2 lub 4 i jazda :)

Skomentuj

GDN-30-400-8-SE nie jest głośnikiem do basu. Wysokotonówka CT.STX.3,5.1.250.8.N.P.PH z braku laku można by zgrać z tym głośnikiem,a to że się nie zgrywa to oznaka złej zwrotnicy.

O tym wysokotonowym SC100 zapomnij,lepszy niż STX nie będzie.

Wymień GDN-a na coś lepszego,np. Celestiona lub Eminensa,będziesz miał i lepszy bas i możliwość lepszego połączenia z wysokotonówką.

Skomentuj

Nie musicie mi tlumaczyć że ten STX nie jest przeznaczony do basu, ale 12" eminence za 170zl bym nie kupił. Tak jak mowisz marianie, te głośniki stxa można ze sobą od biedy teoretycznie zgrać ale niestety jest z tym problem ze wzgledu na małe odległości odsluchowe. Co do dołu pasma to nie mam absolutnie żadnych zastrzeżeń do GDNa natomiast góra (powyżej 1khz) zdecydowanie odbiega od prawdziwego głośnika "do gitary basowej". To i problemy z 1 postu powodują że chcę tą część pasma czymś zastąpić. Wiem że to półśrodek ale jednak proszę o jakąś pomoc i pomysły, udowodnijmy że nie tylko eminence się do basu nadaje XD

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
          GDN-30-400-8-SE nie jest głośnikiem do basu
          Zgadza się. Miałem okazję sam boleśnie się o tym przekonać. W ich miejsce kupiłem Eminency i całkiem inaczej to gada :)

Skomentuj

Jeśli nie chcesz wymieniać dołu to może udało by się podeprzeć górę pasma małymi (8-13cm) szerokopasmowymi głośniczkami. Problem tylko taki, że nie znam takiego który ma skuteczność w ok. 100dB. Trzeba by zastosować ich kilka (2-4).

Np. takie:
            http://visaton.de/en/chassis_zubehoe...sc_spez_8.html
            http://visaton.de/en/chassis_zubehoe...frs5xts_8.html
            http://visaton.de/en/chassis_zubehoe...d/bg13p_8.html

Zaletą takiego rozwiązania byłaby możliwość dość swobodnego dobrania punktu podziału dla zwrotnicy.
            Last edited by Cypis; 27.03.2013, 13:43.

Skomentuj

Teraz tak pomyślałem moze by wstawić taki głośnik w tube, wtedy nie trzeba by stosować kilku, tylko jest taki problem że nigdy tuby nie projektowałem :/

Skomentuj

Tuba dla średnich? Hmmm.. Mała (czyt. tania) to ona nie będzie :(

Skomentuj

Kombinujesz a i tak nic z tego dobrego nie wyjdzie. Kup Eminensa, do tego wysokotonówkę z szerokim kątem rozpraszania (pionowo i poziomo,a nie tylko poziomo) i po sprawie. Pół środkami nic nie wyczarujesz.

Skomentuj

Kombinujesz a i tak nic z tego dobrego nie wyjdzie. Kup Eminensa, (...)
                    Co racja to racja. Jednak z drugiej strony DIY to też i eksperymenty. Na razie eksperymentujemy bardzo tanio, bo dyskutując. :)

@ambroży

Jeśli twoja paczka to nie jest paczka estradowa do nagłaśniania koncertów/wesel a taka do ćwiczeń w domu to przyszło mi do głowy, że można by przyciąć skuteczność "dolnego" głośnika szeregowym rezystorem by dostosować skuteczność do jednego głośnika z tych jakie podałem wcześniej. Bonusem takiego zabiegu będzie to, że w górce impedancyjnej "dolnego" głośnika, wypadającej najczęściej w pobliżu rezonansowej, nastąpi lekkie podbicie SPL. Oczywiście skuteczność suma sumarum całej paczki spadnie.

Z drugiej strony głośnik z Conrada szeroko-wysokopasmowy, który dolinkowałeś, kosztuje raptem 46,-. To bardzo niewiele jak na eksperyment. Jak go przytniesz w okolicach 1-1,5kHz, to powinien się zgrać z "dolnym" głośnikiem. Skuteczność ma podobną. Jak braknie to szeregowym rezystorem na "dolnym" wyrównasz.

Hi-Endu nie oczekuj ale c.a. równo grające PA można IMO osiągnąć.

Skomentuj

tak, gramy na tym w domu ale napędzam to końcówką 10w (dlatego kupiłem głośnik o wysokim spl) te 10w wystarcza z lekkim zapasem (żeby zrównać się z perkusją potrzeba jednak ponad 100db) więc gbybym ograniczył spl potrzebowałbym mocniejszego wzmacniacza pewnie ok. 50w (lm3886 czy coś takiego) a koszt jego budowy to następne 100zl albo więcej. Sprawdzilbym tego srednio-wysoko.. ale też nie chce wydać 50zł na coś co może się okazać totalnym badziewiem a nigdzie nie znalazłem żadnych nawet opinii o nim.

Skomentuj

To jaką Ty muzykę grasz na tym basie, że wystarcza Tobie 10W? :)

Skomentuj

Ale stawiasz sprawę na głowie. Chcesz grać od 1 kHz wysokotonowym? Do basówki? No sorry, ale bez jaj. To się nie może udać. Piszą Ci wszyscy i ja powtórzę: zmień niski na Eminence albo Celestion'a, choćby Rocket50 i poczujesz różnicę.

Skomentuj

Zamieszczone przez infinity Zobacz posta
                            Chcesz grać od 1 kHz wysokotonowym? Do basówki? No sorry, ale bez jaj. To się nie może udać
                            Głośnik wysokotonowy w paczce do gitary basowej jest po to, aby podbić częstotliwość jaka powstaje przy tzw. "klangu" i nie tylko, bez wysokotonówki paczka brzmi jak "kupa". Ta wysokotonówka to taki w swego rodzaju "dopałerzacz", więc nie tniemy od góry głośnika basowego, a tylko dopełniamy wysokotonówką (to też zależy jaki głośnik basowy użyjemy,bo jak ma wywaloną górkę na skraju pasma to troszkę wypadało by to stłumić... ale zasada jest taka jaką opisałem wcześniej).

Może zrób ten projekt: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2247195.html

Co do samego głośnika wysokotonowego, używa się taki jaki użył autor paczek powyżej, z rozproszeniem dźwięku we wszystkie strony z takim samym kątem, a nie takim jaki ma np. ten głośnik: http://www.stx.pl/t-stx-7x3-1-250-8-n-p-ph.html Charakter i jakość brzmienia tutaj już nie jest tak ważna, jeśli ma to być sprzęt budżetowy, ale kąt promieniowania już tak.

Skomentuj

bez wysokotonówki paczka brzmi jak "kupa
                              może na stx, ale na lepszych nie koniecznie

Skomentuj

Wzmacniacz do gitary basowej na lm3886? Kolumna na zwykłych głośnikach? Chyba nie trzeba wspominać, że charakter brzmienia jest w dużej części uzależniony od głośnika. To dlatego te głośniki nie mają równej charki, dlatego każdy głośnik brzmi inaczej. Może jednak warto zakupić jakiś używany głośnik ("stare" ew. sprzedać) przeznaczony do kolumn basowych a nie bawić się w dokładanie kasy. Teraz dołożysz wysokotonowy, po czy stwierdzisz, że ci dalej nie odpowiada, i kasa za wysokotonowy wywalona w błoto. W necie powinny być schematy wzmacniaczów do basówek, więc nie widzę przeszkody, żeby można się było wykazać w DIY.

Skomentuj

Czaruję...
                                X